ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι μια κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση. Τα αποτελέσματά τους θα επηρεάσουν:

την πορεία του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία

την πορεία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης

τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας μας.

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ


Ο ΣΥΝ καλεί τους Ελληνες και τους Ευρωπαίους πολίτες να αποδοκιμάσουν με την ψήφο τους όλους όσους έχουν την ευθύνη για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Οι σημερινές κυβερνήσεις της Ευρώπης, μαζί και η Ελληνική, έβαλαν την υπογραφή τους για να ξεκινήσει ο πόλεμος, υπέταξαν την Ευρώπη στις γεωστρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ, έπληξαν στα μάτια όλου του κόσμου το όραμα μιας Ευρώπης αυτόνομης, ανθρώπινης, ειρηνικής.

Οι Ελληνες και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες με την ψήφο τους πρέπει να στείλουν το δικό τους μήνυμα.

Πρέπει να στείλουν το μήνυμα ότι άλλη Ευρώπη οραματίζονται, για άλλη Ευρώπη αγωνίζονται και ότι είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν και να υπερασπιστούν το δικό τους Ευρωπαϊκό όραμα.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ, ΕΙΡΗΝΙΚΗ

Ο ΣΥΝ αυτό το Ευρωπαϊκό όραμα υπηρετεί, και αγωνίζεται για την απαραίτητη στροφή στην πορεία της Ευρωπαϊκής οικοδόμησης.

Η Ευρώπη για την οποία αγωνίζεται ο ΣΥΝ, θα είναι φιλειρηνική, ανεξάρτητη και απαλλαγμένη από την επιθετικότητα της νέας τάξης πραγμάτων. Θα είναι μια Ευρώπη απαλλαγμένη από τον Νατοϊκό εναγκαλισμό, με κοινή φιλειρηνική εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας. Θα είναι μια Ευρώπη που θα αναζητά μέχρι τέλους πολιτικές και όχι στρατιωτικές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, όπως αυτό του Κοσσυφοπεδίου. Θα σέβεται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα αλλά θα προστατεύει και το απαραβίαστο των συνόρων όλων των κρατών.

Η δική μας Ευρώπη είναι αυτή των ανθρωπιστικών αξιών και δημοκρατικών παραδόσεων, της καταδίκης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Η Ευρώπη που θα δίνει άσυλο στον Οτσαλάν, θα αντιμετωπίζει με ενιαία κριτήρια και όχι επιλεκτικά τους αγώνες των λαών, όπου το Διεθνές Δίκαιο θα υπερισχύει των οικονομικών και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Η δική μας Ευρώπη είναι αυτή της πραγματικής σύγκλησης, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, της ενίσχυσης του κοινωνικού μοντέλου, της μείωσης του εργάσιμου χρόνου χωρίς μείωση αμοιβών, της οικολογικής προστασίας, της ισότητας των δύο φύλων. Είναι η Ευρώπη που δεν θα στέκεται ανήμπορη μπροστά στα 20 εκατ. άνεργους, στα 50 εκατ. φτωχούς και 10 εκατ. μετανάστες.

Η δική μας Ευρώπη θα συνοδεύσει την αναγκαία εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος (ΕΥΡΩ) με μια γενικότερη αλλαγή στις ασκούμενες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές, με μια ριζική κοινωνική και δημοκρατική στροφή στον τρόπο οικοδόμησής της.

Η δική μας Ευρώπη είναι αυτή των λαών και των πολιτών που ενημερώνονται, συμμετέχουν, αποφασίζουν για τη ζωή τους και την πορεία της ενοποίησης. Που ζητούν πιο γοργά βήματα στην πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, μεγαλύτερη δύναμη και δικαιώματα συναπόφασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ισχυρά δημοκρατικά πολιτικά αντίβαρα στους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

ΨΗΦΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή πολύπλευρη υστέρηση της χώρας. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υποτάχθηκαν αδιαμαρτύρητα στη λογική του μονόδρομου και προσπάθησαν απλώς να προσαρμοστούν στις νεοφιλελεύθερες επιλογές. Αποτέλεσμα της πολιτικής τους είναι να μπαίνει στην ΟΝΕ μια κοινωνία με μαζική και χρόνια ανεργία, με αναχρονιστική διοίκηση, με ένα σύστημα δημόσιας υγείας και παιδείας σε αποτελμάτωση, με ένα άδικο φορολογικό σύστημα.

Αδιέξοδη από την άλλη πλευρά είναι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την αποδέσμευση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η συγκεχυμένη αντίληψη του ΔΗΚΚΙ.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ της Αριστεράς και της Προόδου απορρίπτει τόσο την παθητική προσαρμογή σε μονόδρομους όσο και τη φυγή προς το πουθενά. Παρόντες αγωνιζόμαστε:

Με σταθερό στόχο την Ευρώπη των λαών και των πολιτών.

Με συγκεκριμένες προτάσεις για να αλλάξει η πορεία οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για να αλλάξουν οι πολιτικές και οι συσχετισμοί σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Για να προωθηθεί η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΝ, για μια προοδευτική πορεία του τόπου.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ της Αριστεράς και της Προόδου: ΛΥΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ