Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/02/2009

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΟΥΝΤΗ ΣΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Συζητώντας σήμερα στο Διαρκές Συνέδριό μας το πρόγραμμα του Συνασπισμού, συμβολή στις προγραμματικές επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και την προετοιμασία του κόμματος για τις επικείμενες Ευρωεκλογές, είμαστε στον πυρήνα, στο σκληρό δίσκο της πολιτικής.

Σε μια χώρα που ιστορικά χαρακτηρίζεται από προγραμματική υστέρηση και έλλειμμα προγραμματικού διαλόγου από υποβάθμιση προγραμματικών κριτηρίων στις εκλογικές αναμετρήσεις λόγω των εκλογικών νόμων και η πολιτική αντιπαράθεση κινείται κυρίως σε παραπολιτικούς, επικοινωνιακούς ή δημοσκοπικούς ρυθμούς το εγχείρημα που αναλαμβάνουμε για μετά το Συνέδριό μας, να συζητήσουμε , να προβάλλουμε και να ζητήσουμε υιοθέτηση και στήριξη του προγράμματος από ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά στρώματα, είναι δύσκολο αλλά αναγκαίο.

Σημαίνει ανάληψη των αυξημένων ευθυνών από τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας, από τη Ριζοσπαστική Αριστερά.  Σε μια περίοδο βαθιάς διεθνούς οικονομικής κρίσης, σε μια περίοδο εγχώριας οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, όταν αναζητούνται

-    λύσεις στα άμεσα προβλήματα

-    διέξοδος από την κρίση

-    ριζικές αλλαγές σε ένα κόσμο που αλλάζει

οι απαντήσεις , το πρόγραμμα που δίνεις εκτός από την ώθηση στην πολιτική παρουσία και δράση της Αριστεράς υπογραμμίζει τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της Αριστεράς του 21ου αιώνα.

Όμως ποια είναι τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης Αριστεράς, του σημερινού αριστερού μέλους του Συνασπισμού σήμερα ;

«Έχουμε αλλάξει πολύ σ/φοι τα τελευταία χρόνια», είπε μια σ/φισσα σε μια κομματική συνέλευση.  Δεν είμαστε ίδιοι όχι μόνο μετά τα τελευταία χρόνια αλλά και μετά από τα πρόσφατα γεγονότα, υπογράμμισαν αρκετοί σ/φοι και σ/φισσες.

Να θυμηθούμε λοιπόν ότι η πολιτική ως σύνθετη κοινωνική διαδικασία που πραγματώνεται με τη δημοκρατική αντιπαράθεση της σύγκρουσης ανάμεσα σε εναλλακτικά σχέδια για την πορεία της κοινωνίας εκτός από λογική, πολιτική ανάλυση, πολιτική πρόβλεψη με διαφορετικές οπτικές στις ταξικά διαρθρωμένες σύγχρονες κοινωνίες απαιτεί και καρδιά, συναίσθημα, έμπνευση.

Σήμερα δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα μέλη του κόμματος και τα μέλη της Νεολαίας του Συνασπισμού αισθάνονται αυτοπεποίθηση, πολιτική αξιοπρέπεια και σε αρκετές περιπτώσεις περηφάνια και  αισιοδοξία για την πορεία, τη στάση, τις θέσεις, τις πολιτικές πρωτοβουλίες του Συνασπισμού, του χώρου της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.  Έχω τη γνώμη ότι είναι η καλύτερη απόδειξη ότι βρισκόμαστε και βαδίζουμε στο σωστό δρόμο.

Αυτά τα συναισθήματα που διακατέχουν τα μέλη μας όχι μόνο πρέπει να τα σεβαστούμε και να μην τα πληγώνουμε αλλά πρέπει να τα ενισχύσουμε και ως προς αυτό, η ευθύνη των στελεχών είναι μεγάλη.  Και αυτή η ευθύνη ξεπερνά τις επιμέρους διαφορετικές απόψεις αλλά έχει σχέση με το σεβασμό της συλλογικότητας και σε δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεών μας, μη επιτρέποντας σε τρίτους να αμφισβητούν την ενότητα και τη συνοχή του κόμματος, το δημοκρατικό χαρακτήρα του κόμματος, την αριστερή φυσιογνωμία του.

Συλλογικότητα όμως σημαίνει το σεβασμό και της προσπάθειας που κάνει κάθε σύντροφος και συντρόφισσα σε όποιο όργανο και αν ανήκει και ταυτόχρονα σεβασμός στην αξιοπρέπειά του και στην υπερηφάνεια του, ότι ανήκει στο κόμμα μας.

Όταν οι νέοι βγήκαν στους δρόμους, με το μόνο πράγμα που τους έχει απομείνει η οργή και η απόγνωση από την έλλειψη προοπτικής και οραμάτων και κάποιοι ήθελαν να ανέβουμε κι εμείς στην εισαγγελική έδρα, ο διεθνής τύπος αλλά και οι ηγέτες της Ε.Ε. είπαν : «Να μην γίνει της Ελλάδας».

Κάποιοι άλλοι από τους κύκλους του κατεστημένου είπαν : «Δεν έχετε δει τίποτε, να δείτε τι θα γίνει, αν βγούνε οι δυτικές συνοικίες».  Ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης βγαίνουν οι δυτικές συνοικίες με αίτημα να μη πληρώσουν τις συνέπειες της κρίσης, όπως επιχειρούν να τους φορτώσουν το κατεστημένο, κυβερνήσεις όπως της Ν. Δημοκρατίας που τώρα ζητάει συναίνεση.  Και οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε. που προτείνουν και επεξεργάζονται συνταγές από το παρελθόν ή συνταγές που δεν θα θίξουν τα βασικά δόγματα του νεοφιλελευθερισμού τουλάχιστον για μεγάλο διάστημα.

Η δολοφονία του 15χρονου και η ανατριχιαστική επίθεση στην Κούνεβα μας πλήγωσαν, η καρδιά μας τουφεκίστηκε.  Και πάνω σε αυτή την πληγή έρχονται οι ανάλγητες ηγετικές ελίτ στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

-    προτείνουν προκειμένου να  αντιμετωπιστεί η διόγκωση της ανεργίας να πολλαπλασιαστούν οι επισφαλείς, ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Επιχειρούν σε περίοδο γενικευμένης ύφεσης να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους για να δεχτούν περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων για να μειωθεί το εργατικό κόστος.

-    όταν οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους, έκλεισαν και πάλι τους δρόμους και τις εθνικές οδούς, το κεντρικό αίτιο, το κεντρικό αίτημα ήταν το αύριο της αγροτικής παραγωγής, το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.

Παρόμοια προβλήματα έχουν  και οι αγρότες κυρίως στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

-    η αναθεωρημένη ΚΑΠ, η μοναδική ή από τις λίγες κοινές πολιτικές πλήττει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες

-    οι περιορισμοί τους, όπως και οι περιορισμοί του Συμφώνου Σταθερότητας δεν ίσχυσαν για τις τράπεζες, ίσχυσαν για τους αγρότες και τους εργαζόμενους.

Είμαστε απέναντι.

Αυτή η Ευρώπη που οικοδομείται και παράγει αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι η Ευρώπη που οραματίστηκε η Αριστερά οι λαοί και οι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και αυτό μπροστά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου πρέπει να την δώσουμε με τις ριζοσπαστική και κινηματική αριστερά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη με κεντρικό σύνθημα και στόχο

Με την Αριστερά : Για μια άλλη Ευρώπη , δημοκρατική, οικολογική , φεμινιστική και φιλειρηνική.

Αυτό σημαίνει επαναθεμελίωση του ενωτικού εγχειρήματος.

Σημαίνει ανατροπή των νεοφιλελεύθερων συνθηκών από το Μάαστριχ και μετά, σημαίνει ανατροπή της συνθήκης της Λισσαβόνας.

Σήμερα από ορισμένους εμφανίζεται ως ευρωσκεπτικισμός και κάποιοι ότι στο Συνασπισμό υπάρχει σύγκρουση ευρωσκεπτικιστών και φιλοευρωπαίων. Έτσι εμφανιζόταν και στην περίοδο της ψηφοφορίας της συνθήκης του Μάαστριχ και μετέπειτα.

Αναρωτιέμαι τελικά, φιλοευρωπαίος είναι ο Τρισέ και η δικτατορία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι «θεματοφύλακες» του καταθλιπτικού Συμφώνου Σταθερότητας, και αντιευρωπαίος είναι ο Γάλλος, ο Ολλανδός, ο Ιρλανδός, ο Έλληνας που καταψήφισε και αντιτάχθηκε στο λεγόμενο Ευρωσύνταγμα και τη Συνθήκη της Λισσαβόνας ;

Φιλοευρωπαίος είναι ο Μπαρόζο και ο Σολάνα και όλοι οι πρόθυμοι στις στρατιωτικές επεμβάσεις και στους πολέμους με τον Μπούς και αντιευρωπαίοι τα εκατομμύρια Ευρωπαίων που συμμετείχαν στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις και στα κινήματα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης ;

Φιλοευρωπαίοι αυτοί που ανέχονται να συνεχίζεται το δράμα του Παλαιστινιακού λαού κι αντιευρωπαίοι εμείς που βγήκαμε στους δρόμους που η μισή μας καρδιά ήταν στη Γάζα για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί αμάχων, αλληλέγγυοι στο αίτημα να αποκτήσουν τη δική τους πατρίδα, το δικό τους κράτος οι Παλαιστίνιοι ;

Φιλοευρωπαίοι οι συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί της Κομισιόν, με τα προγράμματα λιτότητας και περικοπής των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και αντιευρωπαίοι οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή, στον Λαναρά, οι αγρότες και οι νέοι που αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν τη δουλειά, τα δικαιώματά τους και τις ελευθερίες τους και το μέλλον των παιδιών τους ;

Με αφορμή και τη διεθνή οικονομική κρίση αλλά και στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, τα μοντέλα που εφαρμόστηκαν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που θέτει στο πρωτότυπο εγχείρημα της ευρωπαϊκής περιφερειακής ολοκλήρωσης  θεωρήθηκε ότι η οικοδόμηση της Ε.Ε. πραγματοποιείται είτε βήμα –βήμα είτε μέσα από συμβιβασμούς, όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα αλλά αποδείχτηκαν, σφραγισμένες από τους νεοφιλελεύθερους στόχους σε διαδικασίες εθνικής και κοινωνικής απόκλισης, αποδείχτηκαν εχθρικές στην ενοποιητική διαδικασία

Με τα γνωστά αποτελέσματα.

-    Απομάκρυνση των ευρωπαίων πολιτών από τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων

-    Αγώνες για να αποκρουστούν οι αλλεπάλληλες επιθέσεις στα δικαιώματα και στις ελευθερίες, κατακτήσεις προηγούμενων χρόνων.

-    Διαμορφώνεται μια Ενωμένη Ευρώπη των τραπεζιτών , των μεγάλων επιχειρήσεων , των συντηρητικών πολιτικών, της πιο επιθετικής κυριαρχίας νεοφιλελεύθερων αξιών.

Όμως έχουν διαμορφωθεί οι δυνάμεις που θέλουν μια Ευρώπη να ενοποιείται με δημοκρατικούς κοινωνικούς και φιλειρηνικούς στόχους.  Αυτές οι δυνάμεις πρέπει να ενισχυθούν.

Σε αυτές τις δυνάμεις είμαστε και εμείς.

Με αυτές τις δυνάμεις πρέπει να δώσουμε την μάχη των ευρωεκλογών.

Και αυτό σημαίνει να αποφασίσουμε και να δουλέψουμε για να γίνει δυνατή μια τέτοια συνεργασία που θα ενισχύσει και την προοπτική που έχει ανοίξει για την αριστερά .

Η αναζωογόνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Και θα έλεγα ότι οι ευρωεκλογές είναι μια ακόμα ευκαιρία να πάρουμε πρωτοβουλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη για την διεύρυνση του μετώπου των αριστερών , προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων που θέλουν να αγωνιστούν για μια άλλη Ευρώπη.

Για την Ευρώπη του σοσιαλισμού σε νέες βάσεις μακριά από τις αποτυχημένες συνταγές και δρόμους του προηγούμενου αιώνα.

Θέλω να σας ευχαριστήσω

Να ευχαριστήσω τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος που με έχετε τιμήσει με την εμπιστοσύνη και την ψήφο σας εκλέγοντάς με στη θέση ευθύνης του Γραμματέα της ΚΠΕ του κόμματος .

Η υποψηφιότητα μου για το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών που είναι στη κρίση σας υποδηλώνει τη διαθεσιμότητα μου να υπηρετήσω τις συλλογικές μας αποφάσεις και να συμβάλλω με όλες τις δυνάμεις στην επεξεργασία και την εφαρμογή της πολιτικής μας και στο ευρωκοινοβούλιο