Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/01/2011

Δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι

photo Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε επί μακρόν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για μια σειρά ενδιαφέροντα ζητήματα που αφορούν τόσο το Πατριαρχείο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την τρέχουσα διεθνή συγκυρία.

Είχα την ευκαιρία να του εκφράσω εκ μέρους του ΣΥΝ     αλλά και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τη σταθερή υποστήριξή μας στα δίκαια αιτήματα του Πατριαρχείου που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις, από την Ευρωπαϊκή σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - συμβάσεις που η τήρησή τους αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας- στα πλαίσια της ενταξιακής της πορείας στην Ε.Ε. Ειδικότερα δε σε ότι αφορά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης επισημάναμε ότι είναι ένα αίτημα που θα έπρεπε να είχε ήδη ικανοποιηθεί.

Η συνάντησή μας όμως με τον Οικουμενικό Πατριάρχη έγινε σε μια περίοδο οξυμμένων παγκόσμιων προβλημάτων. Η οικονομική κρίση μετατρέπεται ολοένα και πιο έντονα σε κοινωνική, η πείνα, η φτώχεια, η εξαθλίωση πλήττουν μεγάλες μερίδες του παγκόσμιου πληθυσμού, τροφοδοτώντας δίκαιες κοινωνικές εξεγέρσεις.

Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Τυνησίας και της Αιγύπτου αλλά και σε όλους όσοι αγωνίζονται και αναζητούν ελευθερία, δικαιοσύνη, προκοπή.

Σ΄ αυτά τα πλαίσια εκτιμάμε ιδιαίτερα τη στάση του Πατριαρχείου που με την οικουμενική του οπτική παρεμβαίνει στα μεγάλα προβλήματα των καιρών μας και εργάζεται για τη φιλία των λαών, την ειρήνη, για την καταπολέμηση της φτώχειας, για την προστασία του περιβάλλοντος.

To Γραφείο Τύπου