Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/08/2012

Ανακοίνωση της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσαγωγές διεμφυλικών ατόμων

Το  βράδυ της Πέμπτης 9 Αυγούστου, σε μαζική επιχείρηση "σκούπα" της αστυνομίας στo πλαίσιο της επονομαζόμενης επιχείρησης «Ξένιος» Ζεύς - που σε απλά ελληνικά θα μπορούσε να ονομάζεται ανθρωποκυνηγητό - , προσήχθησαν περίπου 25 διεμφυλικά άτομα, οδηγήθηκαν σε υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και τους έγινε υποχρεωτική εξέταση τεστ HIV, από γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Οι προσαγωγές έγιναν χωρίς καμιά αιτιολογία και στη συνέχεια, αφού τα άτομα αυτά δεν βρέθηκαν θετικά στο τεστ, αφέθηκαν ελεύθερα. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι και ανήσυχες για τις απαράδεκτες και ρατσιστικές αυτές συμπεριφορές  όπου ο οποιοσδήποτε ή η οποιαδήποτε «ξεφεύγει της κανονικότητας» που ορίζεται από την εξουσία, είναι εξʼ ορισμού ύποπτος/η και υπόλογος/η.  Oι πολιτικές αυτές μας γυρνάμε πίσω στη δεκαετία του 1970, τότε που η αστυνομία έκανε επιθέσεις σε τραβεστί και τις έσερνε με πρόσχημα την εξακρίβωση στα κρατητήρια. Τότε ήταν απροκάλυπτα ομοφοβία, τώρα έχει το μανδύα της προστασίας της δημόσιας υγείας.  

Επιπλέον, ο τρόπος που πραγματοποιούνται αυτές οι εξετάσεις παραβιάζει κάθε δεοντολογία και κουρελιάζει κάθε αξιοπρέπεια. Η υποχρεωτική αιμοδοσία με τη βία παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.  Τη στιγμή που η φασιστική βία στην Αθήνα μαχαιρώνει καθημερινά ανθρώπους, η υποκρισία της κυβέρνησης προς άγρα κοινωνικής συναίνεσης δεν έχει όριο. Δεν συναινούμε σε αυτές τις φασιστικές εκτροπές και απαιτούμε η πολιτεία να σέβεται τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών και κατοίκων αυτής της χώρας.

To Γραφείο Τύπου
Τμήμα Δικαιωμάτων