Skip to main content.
05/11/2005

Χαιρετισμός του ΣΩΤΗΡΗ Γ. ΣΙΩΚΟΥ εκ μέρους του Συνασπισμού στο 5ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Οομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας

Αγαπητοί και Αγαπητές Σύνεδροι,

εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Ευχαριστούμε το Προεδρείο και τη Διοίκηση για την πρόσκληση.

Πέρασαν 3 χρόνια που ΟΛΟΙ ΜΑΣ κάναμε τις ομιλίες μας στον ίδιο χώρο.

Σε διεθνές επίπεδο ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΩΝ-ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ καλπάζουν και γενικά η ιμπεριαλιστική πολιτική κυριαρχεί, όχι όμως ότι οι λαοί, τα κινήματα, ακόμα και ορισμένες κυβερνήσεις δεν αντιστέκονται, κι αυτό διαρκεί.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο σταμάτησαν, προς το παρόν, δύο επιθετικές κινήσεις που είχαν τη στάμπα του ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ-ΑΤΛΑΝΤΙΣΜΟΥ, δηλαδή:

1) Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ. 2) Η ΟΔΗΓΙΑ BOLKENSTEIN. Σ΄αυτό το «πάγωμα» σημαντικό ρόλο έπαιξε η ευρωπαϊκή κοινωνική & πολιτική αριστερά με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Γαλλίας.

Σε επίπεδο κλάδου σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων έκλεισε ή μείωσε το προσωπικό με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται σε απόγνωση. Παράλληλα πολλοί εργαζόμενοι εμπλέκονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 4η βάρδια, μερική απασχόληση εκ περιτροπής και έκτακτη απασχόληση κ.α.

Με βάση στοιχεία της Βουλής:

Από το 1990, τα δεδομένα άλλαξαν και στις αρχές του 2005 υπάρχουν περισσότερες από 3.500 επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια. Οι ελληνικές επενδύσεις πραγματοποιούνται κατά βάση στις χώρες της Βαλκανικής και ειδικότερα σ΄εκείνες που είναι οι λιγότερο αναπτυγμένες. Το 82% βρίσκεται σε 3 χώρες (Βουλγαρία-Αλβανία-Ρουμανία) και επικεντρώνονται, κυρίως, στο εμπόριο και δευτερευόντως στη βιομηχανία. Ειδικά στην ένδυση αντιπροσωπεύουν το 48%. Οι περισσότερες από τις μετεγκατασταθείσες επιχειρήσεις, είτε επιδοτήθηκαν με εγχώριους και κοινοτικούς πόρους για να κάνουν επενδύσεις στη χώρα μας κι αντ΄αυτού μετεγκαταστάθηκαν. Ήδη στην Ελλάδα και κυρίως στη Μ-Θ έχουν χαθεί τα τελευταία 10 χρόνια 100.000 θέσεις εργασίας. Τα παραδείγματα στη Schiesser - Pallas, στην Τρικολάν και την Τριούμφ το αποδεικνύουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την 3ετία στο εθνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έθεσε ένα πλαίσιο δράσης, που σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες στηρίχθηκε από τον κόσμο της εργασίας και Μικρο- Μεσαίες Επιχειρήσεις, όπως:

Λήψη και εφαρμογή μέτρων προστασίας των εργαζομένων από την ασυδοσία της αγοράς και της κερδοσκοπίας.

Για το σχεδιασμό και την εφαρμογή στη χώρα μας κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών και για τη λήψη προστατευτικών από την «απελευθέρωση» (δικτατορία των αγορών κατά τον Τ. Γκαλμπραίηθ) μέτρων σε κρίσιμους κλάδους, όπως ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ - ΜΕΤΑΛΛΟ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ κ.α.

Για την προώθηση ενός συστήματος αντικινήτρων για τις επιχειρήσεις που μεταφέρονται σε χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος, όπως: Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, αύξηση του ύψους των αποζημιώσεων στους απολυμένους, επιστροφή εθνικών ή κοινοτικών επιδοτήσεων.

Για τη θέσπιση και στη χώρα μας υποχρέωσης των εργοδοτών να αιτιολογούν τις καταγγελίες ΣΣΕ αορίστου χρόνου.

Για τη βελτίωση των διατάξεων περί αφερεγγυότητας του εργοδότη, ώστε να καλύπτονται πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα αυτών που βλάπτονται.

Για τη στήριξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου διαβίωσης όλων των ανέργων, που θα αποτρέπει τη μετατροπή τους σε κοινωνικά αποκλεισμένους με την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, την επιμήκυνση του χρόνου χορήγησής του και με την καθιέρωση του Ε.Ε.Ε.

Για την εξομοίωση της αποζημίωσης απόλυσης των εργατοτεχνικών με αυτή των υπαλλήλων.

Επίσης για την καταπολέμηση της παραποίησης προϊόντων και του παράνομου εμπορίου, την προστασία της ευρωπαϊκής κλωστοϋφαντουργίας και την προώθηση της ευρωμεσογειακής συνεργασίας.

Οι απαντήσεις της κυβέρνησης είναι ενδεικτικές: Για την αναποτελεσματικότητά τους (συνέχεια της στάσης των προηγούμενων κυβερνήσεων), την κοινωνική αναλγησία, την προτεραιότητα στις απαιτήσεις των αγορών.

Από στοιχεία της Βουλής να αναφέρω τις επιχειρήσεις «ΤΡΙΚΟΛΑΝ», «SEX FORM», «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ». Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στη SEX FORM με βάση τον έλεγχο του Υπ. Απασχόλησης, οφείλονται σε 418 εργαζόμενους 501.692.66 � και η Διεύθυνση Κοινωνικής Επιθεώρησης Αθηνών επέβαλε πρόστιμο στην εν λόγω επιχείρηση το ποσό των 3.000 �! ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Α) Για την ανεργία

Ι. Προστασία και ενίσχυση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης σε συνδυασμό με την εξασφάλιση ικανοποιητικού εισοδήματος για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

ΙΙ. Αντιμετώπιση της ευελιξίας. Εμείς θεωρούμε ότι οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης υπονομεύουν την πλήρη και σταθερή απασχόληση και συνεπώς είμαστε αντίθετοι στην προώθησή τους. Διεκδικούμε, επίσης, ένα ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της ευελιξίας με στόχο την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της.

ΙΙΙ. Εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας και αυστηρή αντιμετώπιση των περιπτώσεων καταστρατήγησής της.

IV. Προώθηση κλαδικών βιομηχανικών πολιτικών. Ιδιαίτερα εφαρμογή ενός εθνικού προγράμματος ανασυγκρότησης του κλάδου.

V. Νομοθετικές ρυθμίσεις για τον περιορισμό των απολύσεων.

VI. Σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου μετά από κλαδικές μελέτες χωρίς μείωση των αποδοχών.

VII. Να καθιερωθεί από την πολιτεία «μαύρη λίστα» για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την ΕΡΓΑΤΙΚΗ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΣΥΑΕ

VIII. Κρατική συμμετοχή στον ΟΑΕΔ διότι όπως φαίνεται από τον ΚΠ 2006 αποκλειστικοί, σχεδόν, χρηματοδότες είναι οι ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ και οι ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ.

Β) Για το ΣΚΑ (υπό το φως του ΚΠ 2006 και μόνον για τη χρηματοδότηση).

Ι. Το υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα του ΣΚΑ που είναι η χρηματοδότηση, δεν έχει λυθεί, τα ποσά τα οποία προβλέπονται με βάση το νόμο 3029/002 τον οποίο υλοποιεί η Ν.Δ. είναι ανεπαρκή για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ΣΚΑ.

ΙΙ. Ακόμα και αυτά τα ποσά τα οποία προβλέπονται από το νόμο 3029/2002 δεν έχουν αποδοθεί σε καμία χρονιά από το 2003 που άρχισε η υλοποίησή του. Για το 2006 δεν θα δοθεί το 1% του ΑΕΠ, αλλά το 0,88%.

ΙΙΙ. Από το 2003 δεν έχουν αποδοθεί και δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις προβλεπόμενες επιχορηγήσεις για τον κλάδο ασθενείας.

IV. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για την κάλυψη του χρέους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προς το ΕΤΕΑΜ κι έτσι η επικουρική ασφάλιση υπονομεύεται. Για να γίνει περισσότερο κατανοητό το μέγεθος της υπονόμευσης αρκεί να σημειώσουμε ότι τα ποσά που χρωστάει το ΙΚΑ στο ΕΤΕΑΜ είναι χρήματα τα οποία αντιστοιχούν στο υπερδιπλάσιο των ετήσιων εσόδων όλων των ταμείων επικουρικής ασφάλισης.

V. Δεν υπάρχει καμία αναφορά και πρόβλεψη για την απόδοση των οφειλών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΟΑΕΔ-ΟΕΚ-ΟΕΕ) εξ ονόματος των οποίων έχει εισπράξει εισφορές και δεν τις έχει αποδώσει.

VI. Οι προβλεπόμενες επιχορηγήσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο όχι για σύγκλιση του ύψους των συντάξεων με αυτά τα οποία εμείς προτείνουμε (διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων - μείωση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια - όχι στην κατάργηση ΒΑΕ).

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Εμείς δεν προτείνουμε ανατροπή του καπιταλισμού για την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων, αλλά προτάσσουμε ΑΜΕΣΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΑΛΗΣ και βαθιές αλλαγές που ανοίγουν το δρόμο «ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΜΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ».

Επίσης προτάσσουμε ένα ΤΑΞΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΟ-ΑΥΤΟΝΟΜΟ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ-ΕΝΩΤΙΚΟ Σ.Κ. που θα αντιπαρατίθεται στις επιλογές του νεοφιλελευθερισμού με εναλλακτικές ριζοσπαστικές πολιτικές. Τα ΟΧΙ των Γάλλων & Ολλανδών, το ΝΑΙ στη Γερμανική Αριστερά. Οι νίκες των συνδικάτων για την BOLKENSTEIN και το Νόμο Γιαννίτση το 2001 δείχνουν το δρόμο, όπως και οι εμπειρίες της Αριστεράς με το ΕΑΜ, την ΕΔΑ, τον ενιαίο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.

Γεια σας

Ευχαριστώ για την προσοχή σας