Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Κατ' αρχήν οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους περίπου 2.500 Κερκυραίους και Κερκυραίες που ψήφισαν τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ στις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 και να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να τιμήσουμε την ψήφο τους.

Το εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ τόσο σε ολόκληρη την Ελλάδα όσο και στην Κέρκυρα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Βέβαια η είσοδός μας στη Βουλή, μέσα σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, ήταν μια επιτυχία. Όμως παραμένει το γεγονός ότι το 37% των ψηφοφόρων του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ δεν επανέλαβαν την επιλογή που έκαναν στις εκλογές του 1996.

Χρειάζεται φυσικά προσεκτική ανάλυση για να φωτίσει κανείς αυτό το φαινόμενο που σίγουρα είναι πολυσύνθετο. Το κόμμα μας έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια αυτή με την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και τη διαδικασία διαλόγου και προβληματισμού που θα καταλήξει σε Συνέδριο στο τέλος Ιουνίου. Σε πρώτη πάντως προσέγγιση μπορεί να πει κανείς ότι το αποτέλεσμα των εκλογών για τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ οφείλεται τόσο στις αντικειμενικές συνθήκες όσο και στις ευθύνες του ίδιου του κόμματος.

Στις αντικειμενικές συνθήκες μπορούμε να αναφέρουμε την ισχυρή πόλωση από τον εκλογικό νόμο, τον τρόπο διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα από τα ΜΜΕ, την ανισοτιμία εκλογικών δαπανών, την χρησιμοποίηση πελατειακών πρακτικών, πιο πολύ όμως απ' όλα τις ανακατατάξεις στην ελληνική κοινωνία που κάνουν δύσκολο το ρόλο της Αριστεράς.

Ως ευθύνες του ίδιου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την αδυναμία διείσδυσης του πολιτικού του λόγου σε κοινωνικά στρώματα, την αδυναμία μας να επισημάνουμε τις αλλαγές που επήλθαν στην ελληνική κοινωνία, την σχετική ασάφεια του προγραμματικού μας λόγου, την εικόνα διγλωσσίας που παρουσιάσαμε λόγω αντιτιθέμενων δηλώσεων διαφόρων στελεχών μας και τέλος την μικρή επαφή μας με τους λαϊκούς αγώνες.

Πέραν όμως των αιτίων της υποχώρησης της δύναμής μας, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για τη διαμόρφωση ενός αυτόνομου, σύγχρονου κόμματος της δημοκρατικής, ριζοσπαστικής και οικολογικής Αριστεράς, με ισχυρό και ρεαλιστικό προγραμματικό λόγο και συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Αλλά και ενός μαχητικού κόμματος με παρεμβάσεις στήριξης των λαϊκών αγώνων που σίγουρα θα αναπτυχθούν περισσότερο ως αντίδραση στις νεοφιλελεύθερης λογικής αναδιαρθρώσεις που επιχειρούνται και θα επιχειρηθούν εντονότερα στο μέλλον.

Η ενδυνάμωση των σχέσεων του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ με την ελληνική κοινωνία στους δύο αυτούς άξονες (προτάσεις-αγώνες) που φυσικά συνδέονται μεταξύ τους, είναι ανάγκη να προχωρήσει. Χωρίς βέβαια ούτε στιγμή να ξεχνάμε ότι ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να δυναμώσουν οι σχέσεις μας με το διεθνές αριστερό ριζοσπαστικό κίνημα, πρώτα απ' όλα στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο ολόκληρο. Με κοινό στόχο την απόκρουση του νεοφιλελευθερισμού που απειλεί την ενότητα της κοινωνίας αλλά και τη δημοκρατία, την απόκρουση της "Νέας Τάξης Πραγμάτων" και του εθνικισμού.

ΦΩΝΤΑΣ ΒΛΑΧΟΣ
Γραμματέας της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

   
ΒΗΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ     ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΤΗΣ Ν.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ