Ο ΣΥΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Συνέντευξη του Γραμματέα της Ν.Ε.
Κέρκυρας του ΣΥΝ Φώντα Βλάχου
στην εφημερίδα "Κερκυραϊκό Βήμα"

Κύριε Βλάχο, ο ΣΥΝ, παρά το γεγονός ότι εξασφάλισε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, απώλεσε ωστόσο ένα μέρος των δυνάμεών του. Πώς σκοπεύει το κόμμα σας να αξιοποιήσει τα συμπεράσματα του εκλογικού αποτελέσματος;

Σίγουρα για ένα κόμμα που παρουσιάζει αρνητικό αποτέλεσμα σε εκλογική αναμέτρηση, προκύπτουν συγκεκριμένες ευθύνες, πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες που μπορεί να παρουσιάστηκαν στον προεκλογικό αγώνα. Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι ο λόγος του συγκεκριμένου κόμματος δεν είναι επαρκώς αναγνωρίσιμος και, στην περίπτωσή μας, επιλέξιμος από τους πολίτες, Το Συνέδριό μας θα εξετάσει το αποτέλεσμα των εκλογών σε σχέση με τις γενικότερες εξελίξεις στην Ελληνική κοινωνία και τη στρατηγική επιλογή που θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε ο ΣΥΝ να μετατραπεί στον κυριότερο πόλο συσπείρωσης της ριζοσπαστικής, δημοκρατικής και οικολογικής αριστεράς.

Αν εξετάσουμε τα αποτελέσματα της Κέρκυρας, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 1996, ο ΣΥΝ είναι το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που παρουσιάζει απώλεια ψήφων στο σύνολο των Δήμων. Πού οφείλεται το γεγονός αυτό;

Πράγματι, η πτώση είναι ομοιογενής και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε γενικά αίτια και κυρίως στον τρόπο που ο πολίτης αναγνώρισε τον ΣΥΝ, στο πώς οι ψηφοφόροι έθεσαν το προσωπικό τους δίλημμα για τις εκλογές κλπ. Τα τοπικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν είχαν τις δικές τους ιδιαιτερότητες, όπως είναι η ύπαρξη μεγάλου ποσοστού αγροτικού πληθυσμού, συνταξιούχων και νοικοκυρών, σε αντίθεση με άλλες περιοχές που ο ευδιάκριτος αστικός πληθυσμός περιόρισε την πτώση. Στην Κέρκυρα εξάλλου δημιουργήθηκε έντονο αρνητικό κλίμα ως αποτέλεσμα της απροκάλυπτα εχθρικής στάσης που κράτησε η τοπική ηγεσία της ΑΚΟΑ. Παράλληλα, έγινε πιστευτό σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι υπήρχε πιθανότητα να εκλεγεί βουλευτής από το ΚΚΕ. Επαναλαμβάνω όμως ότι ο κυριότερο πρόβλημα (που αναπτύχθηκε και στην ολομέλεια των Γραμματέων του κόμματος απ' ολόκληρη τη χώρα) υπήρξε η αδυναμία να παρουσιαστεί ο ΣΥΝ ως αυτόνομη δύναμη και όχι ως συμπληρωματικός πολιτικός φορέας του ΠΑΣΟΚ.

Εκτός από όσους έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με την πολιτική που ακολουθεί ο Κωνσταντόπουλος, υπήρξαν ηγετικά στελέχη, όπως ο κ. Κουναλάκης, ο οποίος ενώ κράτησε μέχρι τις εκλογές ουδέτερη στάση, μετεκλογικά, στράφηκαν κατά του προέδρου του κόμματος, κατηγορώντας τον για το αρνητικό αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για υπαρκτό κίνδυνο διάσπασης.

Τα προβλήματα που εκτέθηκαν από κορυφαία στελέχη, υπήρξαν πραγματικά. Θεωρώ όμως ότι παρουσιάστηκαν υπερβολικά διογκωμένα. Εξάλλου, πέραν των αποκλίσεων στην ανάλυση των αποτελεσμάτων, αποτελεί γενική εκτίμηση ότι το εκβιαστικό σύρσιμο στον ετεροκαθορισμό του ΣΥΝ, αφήνει αδιάφορους τους φίλους και ψηφοφόρους του κόμματος. Εκείνο που θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του, έστω και με διαφορετικές αποκλίσεις, είναι μια αυτόνομη και ισχυρή παρουσία στην πολιτική σκηνή. Αν ο ΣΥΝ ήταν ένα άλλο ΚΚΕ ή ένα μικρό και ελαφρά διαφοροποιημένο ΠΑΣΟΚ, δεν θα είχε θέση στην ελληνική κοινωνία. Αυτή τη στιγμή εκφράζουμε μια ολόκληρη δυναμική σε παγκόσμιο επίπεδο που αντιπροσωπεύει τη δημοκρατική και ριζοσπαστική αριστερά, η οποία ψάχνεται, έχει το πλαίσιο πολιτικών αρχών που τη χαρακτηρίζει, είναι σαφώς μειοψηφική, αλλά διαφέρει από την δογματική κομμουνιστική αριστερά του παρελθόντος καθώς και από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που σήμερα αποδέχονται τη διαχείριση της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.

Η διαφοροποίηση αυτή των ηγετικών στελεχών έχει μεταφερθεί και σε τοπικό επίπεδο;

Ασφαλώς. Αν και θεωρώ ότι όλες οι παρουσιαζόμενες απόψεις είναι έντιμες. Έχουν το δικαίωμα να αναπτυχθούν, να ζυμωθούν και να προσπαθήσουν να γίνουν επίσημες θέσεις του κόμματος. Φυσικά ορισμένοι δαιμονοποίησαν τις απόψεις των υπολοίπων, κάτι που δεν ήταν σωστό. Απόλυτα θετικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι υπάρχει δυνατότητα σύνθεσης και όχι απλής μονοδομικής παρουσίασης των απόψεων.

Τοπικά, υπάρχει πρόβλημα συσπείρωσης;

Όχι. Οι αντιθέσεις στην Κέρκυρα αλλά και σ' ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια, αν και υπαρκτές, έχουν αμβλυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Μιλήσατε για υπαρκτή διαφοροποίηση με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, τόσο προς τ' αριστερά όσο και προς το κέντρο. Ωστόσο αν και υπάρχουν συγκεκριμένες διαφορές με το ΚΚΕ, η πολιτική του κόμματός σας εμφανίζει ευδιάκριτες ομοιότητες με το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΝ, για παράδειγμα, έχει αποδεχτεί τόσο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, όσο και την ανάγκη ένταξης στην ΟΝΕ. Ποιά είναι η ειδοποιός διαφορά του με το ΠΑΣΟΚ;

Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι ο ΣΥΝ αντιλαμβάνεται τις παραπάνω θέσεις στο πλαίσιο της ευρύτερης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ριζοσπαστικής και οικολογικής αριστεράς. Η αριστερά αυτή δεν θέλει να διαχειριστεί τα πράγματα. Αν και θα μπορούσαμε, δεν επιδιώκουμε ούτε τη δημιουργία ενός σύμμαχου (αν και ελαφρά διαφοροποιημένου) κόμματος με το ΠΑΣΟΚ ούτε ενός πολιτικού σχηματισμού όμοιου με το ΚΚΕ που θα έχει ωστόσο μεγαλύτερη δημοκρατική οργάνωση απ' αυτό αλλά και σαφή θέση κατά του εθνικισμού, προς τον οποίο το ΚΚΕ έδειξε να αμβλύνει τις ευαισθησίες του, αναζητώντας κάποιους ψήφους σε αμφιλεγόμενες συνεργασίες. Ο ΣΥΝ οφείλει να επεξεργαστεί ένα πλαίσιο συγκεκριμενοποίησης της πολιτικής αυτονομίας του. Να αποκτήσει ευδιάκριτο πρόγραμμα με κυβερνητικό χαρακτήρα που θα συνδυάζεται με την προσωπικότητα ενός ισχυρού κόμματος διαμαρτυρίας, συνδεδεμένου με τα κοινωνικά κινήματα. Αυτό αποτελεί το μέγα ζητούμενο και δεν υπάρχει καμιά απλή συνταγή για την υλοποίησή του. Είναι αυτό που κάποιοι στο ΚΚΕ, δογματικά ορμώμενοι, λένε. Ότι δηλαδή ο ΣΥΝ "πατά σε δυο βάρκες". Φυσικά και το κάνουμε. Έτσι διασφαλίζεται η κοινωνική αλληλεγγύη. Και μέσα από τις συγκλίσεις, που μπορεί να οδηγούν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις σε κυβερνητικές συμμαχίες, και μέσα από την πάλη των κοινωνικών δυνάμεων που αγωνίζονται μακριά από την εξουσία να επιβάλλουν τις ζητούμενες αλλαγές. Το μέλλον του ΣΥΝ θα πρέπει να βασίζεται στο "πάντρεμα" των δύο αυτών απόψεων. Όσο εύκολο όμως είναι να προσδιορίζουμε λεκτικά ένα στόχο, τόσο δύσκολο είναι να τον πραγματοποιήσουμε.

Η πολιτική αυτή ισορροπία μπορεί να εκφραστεί για παράδειγμα και στη στάση της κερκυραϊκής κοινωνίας στον κατάπλου αμερικανικών πλοίων στο νησί μας;

Ο πολιτικός αγώνας για την επικράτηση του φιλειρηνικού κινήματος συνεχίζεται καθημερινά. Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί πολλοί είναι ότι οι τακτικές πολιτικού ακτιβισμού με άμεσους ή έμμεσους κομματικούς στόχους, μπορεί να κάνουν ζημιά στην τοπική κοινωνία ή τα εθνικά συμφέροντα. Εξάλλου δεν είναι βέβαιο ότι οι ακραίες μορφές αντίδρασης σε κάθε τι αμερικάνικο οδηγούν στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

   
ΒΗΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ     ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΤΗΣ Ν.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ