Ιδιωτικοποίηση ΟΤΕ:
Υπάρχει και άλλος δρόμος

            Από Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ βρισκόμαστε σε αγωνιστική απεργιακή κινητοποίηση. Αντιδρούμε στην κυβερνητική απόφαση για συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή τροπολογίας, που καταργεί την ρήτρα η οποία διασφάλιζε στο δημόσιο το 51% των μετοχών του ΟΤΕ, και προβλέπει δυνατότητα για εκχώρηση περαιτέρω ποσοστού μετοχών (μέχρι και 100%) σε ιδιώτες επενδυτές.

            Για το κυβερνητικό κόμμα τίθεται ζήτημα πλήρους πολιτικής αναξιοπιστίας. Από την θέση του 1993 (καμία μετοχή σε ιδιώτες, διατήρηση από το δημόσιο του 100% του ΟΤΕ), είχαμε μια πενταετή διολίσθηση (1994-1999) που οδήγησε σταδιακά και σαλαμοποιημένα στη μερική ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ από 8% στην αρχή μέχρι 49% σήμερα. Για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της τερατώδους μετάλλαξης της κυβερνητικής πολιτικής με την τωρινή τροπολογία για ολοκληρωτική και πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, σε ποσοστά που ξεπερνούν το 51% και με δυνατότητα να φτάσουν και στο 100%.

            Μόλις πριν πέντε μήνες, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο τότε υπουργός Μεταφορών κος Μαντέλης είχε προϊδεάσει για τις κυβερνητικές προθέσεις, δηλώνοντας ότι ο δημόσιος έλεγχος του ΟΤΕ και η διασφάλιση του ποσοστού 51% των μετοχών ….. δεν είναι δα και θέσφατο! Ο σημερινός υπουργός ΥΠΕΘΟ κος Παπαντωνίου είχε σπεύσει να καθησυχάσει τους εργαζόμενους του ΟΤΕ, διαψεύδοντας τις δηλώσεις του κου Μαντέλη. Και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ της Κέρκυρας θυμούνται ακόμη τις προεκλογικές επισκέψεις του «δικού μας» κου Δρυ στα κτίρια του ΟΤΕ Κέρκυρας και τις διαβεβαιώσεις και τις εγγυήσεις του ότι δεν θα εκχωρηθεί άλλο ποσοστό μετοχών πέραν του 49% και ότι δεν υπάρχει περίπτωση εκχώρησης του management. Τελικά, κύριε Δρυ, τόσο γρήγορα θεωρείτε ότι ξεχνούν οι εργαζόμενοι τις διαβεβαιώσεις σας; Ή τόσο εύκολα θεωρείτε ότι μπορείτε να δίνετε προεκλογικές δεσμεύσεις προς άγραν ψήφων, με μόλις 5μηνη «περίοδο χάριτος» και με μηδενική πολιτική αξιοπιστία;

            Στην κυβερνητική γλώσσα ο ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής που προβλέπεται σε πρώτη φάση να πάρει ένα επιπλέον 15% ποσοστό μετοχών του ΟΤΕ βαφτίζεται «στρατηγικός σύμμαχος»! Και βεβαίως ο «σύμμαχος» αυτός θα απαιτήσει και το management του Οργανισμού, όσο κι αν ορκίζεται σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή ότι το management δεν πρόκειται να εκχωρηθεί! Ποιος επενδυτής πρόκειται να επενδύσει 1 έως 3 τρις δρχ. χωρίς να έχει λόγο στη Διοίκηση (management) του Οργανισμού; Και ποιος πρόκειται να βασιστεί πλέον στην αξιοπιστία των νέων αυτών κυβερνητικών δεσμεύσεων;

            Η ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ θα έχει δραματικές συνέπειες. Κατ’ αρχάς για τους εργαζόμενους, αφού θ’ ακολουθήσει μείωση των θέσεων απασχόλησης (ο σχεδιασμός είναι για μείωση κατά 10.000 άτομα) και πλήρης ανατροπή και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Αλλά κυρίως για τους πολίτες, τους καταναλωτές, ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο, με τα υψηλά τιμολόγια των υπηρεσιών του ΟΤΕ που θα λειτουργεί πλέον με καθαρά κερδοσκοπικά κριτήρια. Τον Αύγουστο η αστική μονάδα αυξήθηκε από 7 σε 9 δρχ.. Και οι σχεδιασμοί προβλέπουν τον Δεκέμβρη νέα αύξηση, από 9 σε 13 δρχ.! Όσο για τους «εγκλωβισμένους» ιδιώτες μικροεπενδυτές, βλέπουν την μετοχή του ΟΤΕ τα τελευταία τρία χρόνια σκόπιμα καθηλωμένη σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, πράγμα που βεβαίως βοηθά στην εκχώρησή του «έναντι πινακίου φακής».

            Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ εργάζονται για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν κάνει, κατά γενική ομολογία, σοβαρά βήματα τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα αγωνίζονται για την διαφύλαξή του σαν δημόσιας και κοινωνικής περιουσίας και έχουν επεξεργαστεί και καταθέσει σειρά εναλλακτικές προτάσεις.

            Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε:

                                                                                     Διονύσης Στραβοράβδης
                                                                                     Πρόεδρος Τοπικού Τμήματος Κέρκυρας
                                                                                     του Πανελλήνιου Συλλόγου
                                                                                    
Υπαλληλικού Προσωπικού ΟΤΕ
                                                                                     (ΠΣΥΠ-ΟΤΕ)

 

   
ΒΗΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ     ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΤΗΣ Ν.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ