Δημήτρης Στρατούλης:
Επιθετική πολιτική είναι να αγοράσει ο ΟΤΕ την Ιντρακόμ

Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

            Ο ΟΤΕ, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να διατηρήσει την προνομιακή του θέση στην αγορά και μετά την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση. Για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να είναι ο κύριος παίκτης μέσα στον ανταγωνισμό, θα πρέπει πρώτα και κύρια να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της υποδομής του, θα πρέπει ο ΟΤΕ να αναπτυχθεί κυρίως στις νέες υπηρεσίες και δραστηριότητες. Θα πρέπει να μπει μέσα στο παιχνίδι της ψηφιακής τηλεόρασης, που δυστυχώς η κυβέρνηση και η διοίκησή του έχουν αποφασίσει να βγει έξω από αυτό τον κερδοφόρο, στρατηγικής σημασίας τομέα των τηλεπικοινωνιών, και επίσης θα πρέπει να συνεχίσει τις επενδύσεις του στο εξωτερικό με διαφορετικά κριτήρια από αυτά που έχει σήμερα. Οι επενδύσεις που έχει κάνει στα Βαλκάνια δεν έγιναν με κριτήριο την εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων, δεν έγιναν με κριτήρια βιωσιμότητας, αλλά έγιναν δυστυχώς με βάση κριτήρια εξυπηρέτησης συμφερόντων ιδιωτικών ομίλων επιχειρήσεων. Οι επενδύσεις στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Αρμενία έγιναν με κριτήριο την εξυπηρέτηση του ομίλου της Ιντρακόμ. Δεν είναι τυχαίο ότι η επένδυση στη Βουλγαρία απέτυχε γιατί οι Βούλγαροι είπαν "ναι, ελάτε να πάρετε τον τηλεπικοινωνιακό μας οργανισμό, αλλά μη μας φέρετε τον Κόκκαλη αμέσως μετά να πάρει τις προμήθειες".
            Προϋπόθεση για να μπορέσει να ανταποκριθεί ο ΟΤΕ στις ανάγκες της απελευθερωμένης αγοράς είναι να απεμπλακεί από τη διαπλοκή με τον όμιλο επιχειρηματικών συμφερόντων του κ. Κόκκαλη.

Τι ακριβώς εννοείτε εσείς όταν λέτε "διαπλοκή με τον όμιλο Κόκκαλη"; Να σταματήσει τις εμπορικές του σχέσεις με την επιχείρηση αυτή;

            Δεν λέμε να μην αγοράζει, αλλά οι αγορές του να γίνονται μέσα από διαφανείς διαδικασίες και ανοικτούς διαγωνισμούς. Διότι, όταν κάνεις ανοικτούς διαγωνισμούς, μπορείς να βρεις σε καλύτερες τιμές προϊόντα και από άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες και αυτές θα μπορούσαν να αναπτυχθούν. Μπορείς να βρεις και καλύτερη ποιότητα.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση του οργανισμού υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στις σχέσεις ΟΤΕ-Κόκκαλη, πως οι διαγωνισμοί είναι διαφανείς.

            Η γνώμη μου είναι, επειδή έκανα και στη διοίκηση του ΟΤΕ, ότι υπάρχει απόλυτη εξάρτηση του ΟΤΕ από τον κ. Κόκκαλη. Ο όμιλος της Ιντρακόμ έχει κάνει τον ΟΤΕ θυγατρική του επιχείρηση, τον έχει καταντήσει κυριολεκτικά περίπτερο! Ο ΟΤΕ έχει αξία και πραγματική και χρηματιστηριακή 20 φορές περισσότερο από τον όμιλο της Ιντρακόμ, δυστυχώς όμως είναι υποταγμένος στα δικά της συμφέροντα... Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι προγραμματικές συμφωνίες οι οποίες υπεγράφησαν το 1997 και ισχύουν μέχρι το 2002. Σε αυτές εντάχθηκαν όλες οι προμήθειες του ΟΤΕ. Μιλάμε για περίπου 500 δις στο σύνολο των προγραμματικών, όπου από αυτά τα 470 δις πάνε στον Κόκκαλη και τους συνεταίρους του (Siemens κ.α.) και μόνο τα 30 δις πάνε σε άλλες εταιρείες όπως η ΕΑΒ και δυο-τρεις άλλες ελληνικές επιχειρήσεις.
            Η πολιτική προμηθειών του ΟΤΕ είναι απόλυτα εξαρτημένη και προσανατολισμένη από τον κ. Κόκκαλη, με σοβαρές συνέπειες για τον Οργανισμό, διότι υπάρχουν και εκδοχές ότι και με την ποιότητα υπάρχουν προβλήματα και με τις τιμές. Αποτέλεσμα, ένα μεγάλο τμήμα της τηλεπικοινωνιακής πολιτικής της κρατικής επιχείρησης να αμφισβητείται αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις των Ολυμπιακών Αγώνων!
            Η απόλυτη εξάρτηση από τον κ. Κόκκαλη αποδείχθηκε περίτρανα πριν από λίγες ημέρες. Η διοίκηση του ΟΤΕ, επειδή διαπίστωσε κάποια προβλήματα σε σχέση με το επίπεδο της τεχνολογίας και των τιμών που αγοράζει, θέλησε ένα κομμάτι (περίπου 50 δις) από τις προγραμματικές, στις οποίες ήταν δεσμευμένη, να τις αποδεσμεύσει από τον κ. Κόκκαλη και να προκηρύξει ανοικτό διεθνή διαγωνισμό. Αμέσως ο κ. Κόκκαλης έστειλε εξώδικο στον ΟΤΕ και απειλούσε θεούς και δαίμονες! Γνωρίζουμε ότι υπήρξε αυτό το εξώδικο. Δυστυχώς όμως δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την διοίκηση του ΟΤΕ. Μετά από μια εβδομάδα από τις απειλές, συνεδρίασε η διοίκηση του Οργανισμού και όχι μόνο δεν αποδέσμευσε 50 δις δρχ. υλικό αλλά το επαύξησε, με αποτέλεσμα να πάρει ο κ. Κόκκαλης άλλα 30 δις επιπλέον, για αυτές τις τεχνολογίες αιχμής!
            Επειδή δεν πρέπει να λέμε μόνο λόγια και επειδή η διαπλοκή έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε κουμάντο στον ΟΤΕ να μην κάνει ούτε η διοίκηση ούτε η κυβέρνηση αλλά ο κ. Κόκκαλης, και μάλιστα όχι μόνο για προμήθειες, έργα και επενδύσεις, αλλά μέχρι και για το ποιοι θα τοποθετηθούν διευθυντές σε κρίσιμα, νευραλγικά, πόστα του οργανισμού (και πιθανόν αύριο να διορίσει και τους συνδικαλιστές, μέχρι σήμερα δεν το έχει καταφέρει), η μοναδική λύση για να σπάσει αυτός ο γόρδιος δεσμός είναι να εξαγοράσει ο ΟΤΕ επιθετικά τον όμιλο της Ιντρακόμ. Αυτό που λέω δεν είναι υπερβολή. Όπως είπα και πριν, έχει 20 φορές μεγαλύτερη πραγματική και χρηματιστηριακή αξία, τα κέρδη του ΟΤΕ είναι 300 δις το χρόνο, ο ΟΤΕ διέθεσε για επενδύσεις στα Βαλκάνια που κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή αβέβαιο ρίσκο. Από όλα τα χρήματα που έδωσε για επενδύσεις, ένα μικρό μέρος να έδινε θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να κάνει επιθετική εξαγορά. Όταν λέμε επιθετική εξαγορά, θα μπορούσε μέσω Χρηματιστηρίου να αγοράσει σε μεγαλύτερες από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς τις μετοχές της Ιντρακόμ, μέχρι και διπλάσια τιμή, και σιγά-σιγά να αποκτήσει το 51%. Αν δεν το κάνει ο ΟΤΕ αυτό, πολύ φοβάμαι ότι σε ένα-δυο χρόνια θα το κάνει ο κ. Κόκκαλης. Υπάρχει μάλιστα διεθνές παράδειγμα γι' αυτό: Τέλη του 1998, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ετομαζόταν να ανακοινώσει συγχώνευση του κρατικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού Telecom Italia, ο οποίος ήταν κατά 66% ιδιωτικοποιημένος αλλά το υπόλοιπο ποσοστό και το management το κατείχε η κυβέρνηση, με την Deutsche Telecom, τον κρατικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της Γερμανίας. Θα δημιουργούταν ένας κολοσσός από δύο κρατικές επιχειρήσεις και θα κυριαρχούσε στην Ευρώπη. Θα την ανακοίνωνε, ας πούμε συμβολικά μια μέρα, την Τρίτη το πρωϊ. Τη Δευτέρα το βράδυ βγήκε ο διευθύνων σύμβουλος της Olivetti, μιας επιχείρησης τηλεπικοινωνιακής 20 φορές μικρότερης, και είπε ότι "κύριε πρωθυπουργέ, δεν μπορείτε να κάνετε αυτή την ανακοίνωση, διότι κατέχω το 50% συν μια μετοχή της Telecom Italia"! Είχε εξαγοράσει με επιθετικό τρόπο σιγά-σιγά τον κρατικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, είχε μάλιστα δανειστεί από τράπεζες γιατί ήταν μια αναλογικά μικρή επιχείρηση. Σήμερα η συμφωνία με τη γερμανική κρατική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία έχει ακυρωθεί, η Olivetti κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών και το management του οργανισμού, και τοποθέτησε ως διευθύνοντα σύμβουλο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Olivetti.
            Για να μην γίνουν αυτά, για να μην προχωρήσει η διαπλοκή στην Ελλάδα με τον κ. Κόκκαλη και σ' αυτό το σημείο, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε τέτοιες πρωτοβουλίες ώστε να γίνει η Ιντρακόμ θυγατρική του ΟΤΕ.

Δεν υπάρχει όμως κίνδυνος, κ. Στρατούλη, ακόμα και στην περίπτωση που ο ΟΤΕ διεθέσει τα χρήματά του και εξαγοράσει την Ιντρακόμ, στο τέλος, λόγω της διαπλοκής, να εξακολουθήσει ο κ. Κόκκαλης να τον ελέγχει; Να είναι αυτός που θα αποφασίζει και θα κινεί τα νήματα;

            Προτείνουμε μια σειρά θεσμικά μέτρα ώστε να μην μπορούν να διαπλέκονται οι επιχειρηματίες και οι εκδότες με τους πολιτικούς. Έχουμε προτείνει και με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος το ασυμβίβαστο του εκδότη και του καναλάρχη με τον προμηθευτή των Δημοσίων Έργων...

... Κάτι που ήδη υπάρχει στη νομοθεσία και δεν εφαρμόζεται.

            Υπάρχει νόμος ο οποίος δεν εφαρμόζεται. Εμείς ζητάμε και θεσμική θωράκιση, αλλά και εφαρμογή του νόμου. Ήδη η πίεση την οποία ασκήσαμε είναι να λειτουργήσει για πρώτη φορά από την ισχύ του νόμου, εδώ και πέντε χρόνια, το τμήμα Διαφάνειας στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο να εξετάζει τη μετοχική σύνθεση των εταιρειών που έχουν ΜΜΕ στα χέρια τους. Στην περίπτωση που διαπιστώνει ότι αυτά ανήκουν σε επιχειρηματίες ή συγγενείς τους που αναλαμβάνουν προμήθειες σε δημόσια έργα, το ΕΡΣ δεν θα τους δίνει πιστοποιητικό διαφάνειας και οι επιχειρηματίες αυτοί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε κανένα διαγωνισμό του δημοσίου.
            Η επιτροπή αυτή δεν άρχισε όμως να λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο... Όταν εκλήθη να κρίνει αν είναι ασυμβίβαστο να έχει η γυναίκα του κ. Κόκκαλη τον Flash την ώρα που είναι ταυτόχρονα ο κ. Κόκκαλης προμηθευτής του δημοσίου, η γνωμοδότηση την οποία έκανε το συμβούλιο αυτό είναι ότι "δεν είναι συγγενής ο Σωκράτης Κόκκαλης με τη γυναίκα του Ελένη"! Δεν ξέρω αν το έχετε υπόψη σας αυτό το γεγονός, εγώ όμως το γνωρίζω και σε λίγες ημέρες θα δείτε που θα βγει και επίσημα η γνωμοδότηση και θα βγάζει λάδι τον κ. Κόκκαλη για την ιδιοκτησία του Flash!
            Τουλάχιστον, θετικό είναι ότι ξεκίνησε τη λειτουργία της επιτροπή αυτή του ΕΡΣ, γιατί και η απόφαση αυτή θα δει το φως της δημοσιότητας, θα κοινοποιηθεί σε λίγες ημέρες, και σίγουρα θα δεχθεί την κριτική κομμάτων, κοινωνικών φορέων, και της κοινής γνώμης.

Διαπλοκή, πάντως, δεν είναι μόνο ο Σωκράτης Κόκκαλης.

            Ναι, και γι' αυτό έχουμε κάνει πάρα πολλές θεσμικές προτάσεις. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία υπάρχει αλλά δεν λειτουργούσε. Υπάρχουν πέντε-έξι επιχειρηματίες στην Ελλάδα που έχουν δημιουργήσει κυριολεκτικά μονοπωλιακές καταστάσεις. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα μπορούσε να λειτουργεί στην Ελλάδα όπως και στην Αμερική. Εκεί η ανάλογη επιτροπή έσπασε την εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς, του παντοδύναμου, και εδώ δεν μπορούν να "βάλουν χέρι" στον Κόκκαλη, τον Βαρδινογιάννη, τον Λάτση ή τον Κοπελούζο; Αλλά η Επιτροπή δεν έχει χρηματοδότηση, δεν έχει ούτε καν προσωπικό! Κάτι λένε ότι μπορεί να ξεκινήσει, όμως μόνο μετά την πίεση η οποία ασκήθηκε.
            Επομένως, υπάρχουν πάρα πολλές θεσμικές προτάσεις οι οποίες δημιουργούν τα πλαίσια για μια σύγχρονη αντιμονοπωλιακή πολιτική, για να αποφεύγουμε τη δημιουργία τέτοιων φαινομένων.

Για να επανέλθουμε στις τηλεπικοινωνίες: Πού βλέπετε να οδηγείτε τελικά η αγορά των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας, μετά την απελευθέρωσή τους;

            Θεωρώ ότι έγινε ένα ηθικό και πολιτικό έγκλημα με το νόμο ο οποίος πέρασε από το θερινό τμήμα της Βουλής και δίνει τη δυνατότητα να πωληθεί, να ιδιωτικοποιηθεί, και άλλο κομμάτι του ΟΤΕ, με αποτέλεσμα να φτάσουν οι ιδιώτες στο 66%. Αν προχωρήσει τελικά η εφαρμογή του νόμου, η κυβέρνηση θα χάσει στο τέλος τον έλεγχο του ΟΤΕ. Για να μας καθησυχάσουν, εμάς, την κοινή γνώμη, και κυρίως τους απεργούς εργαζόμενους στον οργανισμό,  οι οποίοι έδωσαν μια ηρωική απεργιακή μάχη για 9 ημέρες, στη συζήτηση στη Βουλή ο κ. Παπαντωνίου έκανε μια ερμηνευτική δήλωση και είπε ότι "με το 34% που κρατά ο ΟΤΕ θα κρατήσει και τη δυνατότητα να έχει το management". Στη συνέχεια προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό με 11 μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς του εξωτερικού για ν' αγοράσουν το υπόλοιπο 17% του ΟΤΕ, καθώς το 49% βρίσκεται ήδη σε ιδιώτες. Ο κ. Παπαντωνίου κράτησε όντως το management, και ο διαγωνισμός αποδείχθηκε άγονος! Κανένας από τους 11 οργανισμούς δεν έδειξε ενδιαφέρον, γιατί θα ήταν ανόητο να δώσει κάποιος 1 τρις και να μην πάρει το management, τον έλεγχο του ΟΤΕ.
            Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Εμείς, σαν ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, νομίζουμε ότι ο κ. Παπαντωνίου θα έπρεπε να πει "έγινε ο διαγωνισμός και δεν έδειξαν ενδιαφέρον γιατί δεν τους εκχωρούμε το management, όμως η κυβέρνηση, η Ελλάδα, δεν τους το εκχωρεί, γιατί κάτι τέτοιο θα ισοδυναμεί με το να εκχωρείς την εθνική άμυνα, την εθνική οικονομία, την εθνική πολιτική απασχόλησης, την πολιτική για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών"... Αυτό θα έλεγα εγώ αν ήμουν Παπαντωνίου. Δυστυχώς η εκτίμησή μου είναι ότι ο υπουργός θα κινηθεί αλλιώς. Θα πει "τι να κάνουμε βρε παιδιά, είπαμε να δώσουμε το 17% χωρίς το management, όμως δεν ενδιαφέρεται κανείς", και τελικά σε έξι μήνες θ' αναφωνήσει "αλλάζω τον νόμο, προβλέπω τη δυνατότητα εκχώρησης και του management στον ιδιώτη που θα έρθει να αγοράσει αυτό το πακέτο". Αυτό το κλίμα θέλει να δημιουργήσει ο κ. Παπαντωνίου, γι' αυτό προσπαθεί και να απαξιώσει τον ΟΤΕ, ώστε να τον πουλήσει αντί πινακίου φακής, και πολύ φοβάμαι ότι αυτή θα είναι η εξέλιξη. Θα είναι πάρα πολύ άσχημη και για τον ΟΤΕ και για την Ελλάδα, και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στους πολίτες, με τρομακτικά μεγάλη αύξηση των τιμολογίων, και στους εργαζόμενους, με απολύσεις, και στην εθνική μας οικονομία, γιατί ένας μοχλός σαν τον ΟΤΕ δεν θα 'ναι πια στα  χέρια του δημοσίου, αλλά και στην εθνική μας άμυνα, με δεδομένο το ρόλο του παίζουν οι τηλεπικοινωνίες σήμερα.

 

   
ΒΗΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ     ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΤΗΣ Ν.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ