Σε νέα φάση ο αγώνας για το ασφαλιστικό

 Η επιτυχία και της νέας απεργιακής κινητοποίησης της 17/5 οπλίζει με νέα δύναμη το συνδικαλιστικό κίνημα και τις ηγεσίες του, ώστε να συνεχίσουν τον αγώνα για την τελική επίλυση του ασφαλιστικού σε όφελος των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινωνία και να ξεφύγει από την ασφυκτική πίεση των εργαζομένων, καταφεύγοντας αφενός στην εύκολη «αντιδεξιά» ρητορεία, αναμασώντας αφετέρου την καραμέλα του αόριστου και θολού «κοινωνικού διαλόγου». Αποφεύγει όμως συστηματικά να δεσμευτεί για μια πραγματικά προοδευτική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, για εξεύρεση νέων πόρων, για τον δίκαιο, κοινωνικό, καθολικό, αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Και ο κος πρωθυπουργός δείχνει ότι εξακολουθεί να «διαβάζει ανάποδα» το μήνυμα των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων, όταν ισχυρίζεται ότι «τώρα κλείνει ο κύκλος της αντιπαράθεσης και ανοίγει ο κύκλος του διαλόγου»!

Με την αποφασιστική συμβολή και την ενωτική στάση του συνδικαλιστικού κινήματος, ο διάλογος και η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει επί της ουσίας και γίνεται ανοιχτά στην ελληνική κοινωνία. Οι προτάσεις και οι επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες των συνδικάτων υπάρχουν ήδη στο τραπέζι. Επ’ αυτών οφείλουν να τοποθετηθούν όλοι, κυβέρνηση, κόμματα, φορείς … Οι προτάσεις αυτές αποτελούν εξ’ αντικειμένου το προαπαιτούμενο οποιουδήποτε διαλόγου.

Μια διαδικασία διαλόγου όπως την εννοεί η κυβέρνηση, μάλλον δεν έχει νόημα, εφόσον δεν αναλαμβάνονται οι δεσμεύσεις εκείνες που θα αποτελέσουν την αφετηρία της όποιας συζήτησης. Και οι δεσμεύσεις αυτές είναι απτές και συγκεκριμένες:

Η άρνηση ανάληψης των πιο πάνω δεσμεύσεων δεν αφήνει κανένα περιθώριο συμμετοχής σε διάλογο, και η ευθύνη γι’ αυτό δεν ανήκει βέβαια στους φορείς του συνδικαλιστικού κινήματος. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε τέτοια κρίσιμα θέματα, στα οποία υπάρχει τεράστια διαφορά συμφερόντων και απόψεων, λύσεις προκύπτουν εφόσον μένει ανοικτό το πεδίο των αγώνων και της αγωνιστικής επαγρύπνησης των εργαζομένων. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, επιμένοντας στις τεκμηριωμένες προτάσεις τους και στις αναγκαίες προϋποθέσεις για οποιονδήποτε κοινωνικό διάλογο, οφείλουν παράλληλα να εκπονήσουν συγκεκριμένο σχέδιο αγωνιστικής δράσης, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, που θα παίρνουν υπόψη την συγκυρία του καλοκαιριού, έχοντας πάντα υπόψη την ανάγκη άμεσης απάντησης σε περίπτωση αιφνιδιασμού.

    Η δύναμη του συνδικαλιστικού κινήματος σ’ αυτή τη συγκυρία βρίσκεται ακριβώς στην ενωτική, αγωνιστική διάθεση και κοινωνική ενεργοποίηση των εργαζομένων. Αυτό το όπλο δεν πρέπει ούτε να ακυρωθεί, με μια λογική αδράνειας και αναμονής, ούτε να εξαντληθεί, με μια λογική αποσπασματικών κινήσεων χωρίς βάθος και προοπτική.

Γιάννης Χαλικιόπουλος,
μέλος Διοίκησης Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας

Διονύσης Στραβοράβδης,
Πρόεδρος Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΟΤΕ Κέρκυρας