Λεωνίδας Κύρκος:
Κηρύξτε πόλεμο!
κατά της φτώχιας, της αθλιότητας, της στέρησης, της αρρώστιας, της απελπισίας!
Αντιφώνηση κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Κερκυραίων

Κέρκυρα, 20 Οκτώβρη 2001
 

Είμαι βαθιά συγκινημένος για την απόφασή σας.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή για την ανακήρυξή μου ως επίτιμου δημότη μιας ιστορικής πόλης με μια μεγάλη παράδοση εθνικών και δημοκρατικών αγώνων και ταυτόχρονα μια πλούσια ιστορία πολιτισμού.

Υπήρξα κάτοικος της Κέρκυρας δύο χρόνια. Τα τραγικά χρόνια 49-50 η κατοικία μου ήταν ένα κελί ανήλιο στις φυλακές της Κέρκυρας, όπου συμμεριζόμουν την τύχη εκατοντάδων πολιτικών κρατουμένων, πολλοί από τους οποίους ήταν καταδικασμένοι σε θάνατο όπως κι εγώ.

Το έφερε η τύχη να με ανακηρύσσετε επίτιμο δημότη τις μέρες που πολλοί παλιοί κρατούμενοι πραγματοποιούμε προσκύνημα τιμής στους τάφους δεκάδων εκτελεσμένων πατριωτών στο Λαζαρέτο. Και επωφελούμαι της στιγμής για να ενώσω κι εγώ τη φωνή μου στην έκκληση να αναγερθεί στο Λαζαρέτο μνημείο προς τιμή τους. Ένα σύμβολο εθνικής ομοψυχίας, μια διαρκής υπόμνηση στις νεώτερες γενιές ότι δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουν να επαναληφθεί η τραγωδία του εμφυλίου πολέμου. Γνωρίζω το ενδιαφέρον του κ. Δημάρχου, του κ. Νομάρχη, της κ. Περιφερειάρχου. Οι συνθήκες είναι υπερώριμες για να εκτελεσθεί το έργο.

            Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η συμβολική αυτή πράξη στις μέρες μας, όταν ο κόσμος από αφορμή την εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια κατά των ΗΠΑ βυθίζεται σε μια καινούργια βαρβαρότητα και έρχονται στην επιφάνεια αβυσσαλέα μίση και λυσσαλέοι φανατισμοί.

            Στις ΗΠΑ, όπως έχετε ακούσει, πολλοί επιφανείς αναρωτιούνται δημόσια: Γιατί μας μισεί ο κόσμος;

            Επιτρέψτε μου, από αυτή τη μικρή αίθουσα, να διατυπώσω, ως δημότης πλέον της Κέρκυρας, μια σκέψη:

            Κε Μπούς, έχετε ανάγκη από ένα πόλεμο. Και τον διεξάγετε αορίστως κατά της τρομοκρατίας και συγκεκριμένα κατά του Λαού του Αφγανιστάν. Είσθε σε λάθος δρόμο. Θέλετε πόλεμο; Κηρύξτε τον! Κατά της φτώχειας, της αθλιότητας, της στέρησης, της αρρώστιας, της απελπισίας! Διαθέστε τους κολοσσιαίους πόρους της χώρας σας σ’ αυτό τον στόχο. Και τότε θα δείτε ότι κανείς δεν θα μισεί την Αμερική!

             Για να επανέλθω στο θέμα μας.

         Σας ευχαριστώ θερμά όλους. Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου, μου χαρίσατε μια σπάνια στιγμή της ζωής μου.

            Έχω βαθιά εκτίμηση στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η άνδρωσή του είναι όρος για τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης και ευρύτερα της δημόσιας ζωής.

            Η δημιουργική Τοπική Αυτοδιοίκηση εμπνέει τους πολίτες να μετέχουν στα κοινά, να παίρνουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Εμπνέει ενεργούς πολίτες. Ο καινούργιος συνδημότης σας Λεωνίδας Κύρκος θέλει να είναι κι’ αυτός ένας ενεργός πολίτης, στην υπηρεσία του Λαού της Κέρκυρας.

Σας το υπόσχομαι.

Λεωνίδας Κύρκος