Η Δημοκρατία του «έτσι μου γουστάρει»
ή της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Κερκυραίων

Διαφωνώ με όσα λες
αλλά θα υπερασπιστώ
το δικαίωμά σου να τα λες

             Η γνωστή αυτή ρήση, χαρακτηριστική του πνεύματος του Γαλλικού Διαφωτισμού, συνοψίζει θαυμάσια την πεμπτουσία της αντίληψης περί ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, και μάλιστα από την οπτική γωνία της «πλειοψηφίας». Δημοκρατία χωρίς σεβασμό της άλλης, της αντίθετης άποψης, δεν νοείται. Και μάλιστα δεν νοείται πρωτίστως γι’ αυτούς που (δημοκρατικά) επιφορτίζονται την ευθύνη της πλειοψηφικής διοίκησης, αυτών που επιφορτίζονται τον καθορισμό και την (δημοκρατική) εφαρμογή των πολιτικών τους επιλογών. Η λογική του ΕΓΩ διοικώ, ΕΓΩ αποφασίζω, ΕΓΩ έχω την εντολή να εφαρμόσω τις επιλογές μου, είναι βεβαίως αντιδημοκρατική και αυταρχική – απολυταρχική.

             Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για μια ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, που κατά τεκμήριο εκφράζει και αντιπροσωπεύει την Αυτοδιοίκηση των δημοτών, το πρωτοβάθμιο «κύτταρο» και «πυλώνα» της Δημοκρατίας. Και εν προκειμένω για την Δημοτική Αρχή του Δήμου Κερκυραίων, που η «πλειοψηφία» της αμφισβητείται (με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του Α’ γύρου) από περισσότερο του 60% του εκλογικού σώματος, και υφίσταται χάριν του αντιδημοκρατικού συστήματος των δύο γύρων που νοθεύει ευθέως την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας και αναλογικότητας προς χάριν της αρχής της «ισχυρής διοίκησης»!

             Δυστυχώς η επιχειρηματολογία ότι «μας έδωσε ο Κερκυραϊκός λαός πλειοψηφία για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας» χρησιμοποιείται ευρέως από την πλειοψηφούσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων παράταξη για την αντιμετώπιση των αντιθέτων απόψεων, όσο και αν αυτές στηρίζονται σε μια αναμφισβήτητη λογική και σε μια τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία.

             Για την τεκμηρίωση αυτής της διαπίστωσης αναφέρω κάποια συγκεκριμένα γεγονότα και παραδείγματα (δεν είναι τα μόνα) από την λειτουργία των δύο Δημοτικών Επιχειρήσεων (ΑΝΕΔΚ και ΔΕΥΑΚ) στα Δ.Σ. των οποίων συμμετέχω ως εκπρόσωπος των εργαζομένων.

 Ø      Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου ΔΕΥΑΚ της 6/3/2003. Θέμα: τροποποίηση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας. Ο «Καταστατικός Χάρτης» δηλαδή της Επιχείρησης, ένα από τα σοβαρότερα θέματα που μπορεί να συζητήσει ένα Δ.Σ.. Λίγες μόλις ώρες πριν την συνεδρίαση ζητάω να ενημερωθώ για το τι περιλαμβάνει η εισήγηση του θέματος. Με πληροφορούν ότι το θέμα θα αναβληθεί για να προετοιμαστεί καλύτερα. Στην συνεδρίαση όμως το θέμα εισάγεται, συζητιέται (;;;) και αποφασίζεται! Στην τοποθέτησή μου επιμένω ότι πρόκειται για τον Καταστατικό Χάρτη της ΔΕΥΑΚ που δεν μπορούμε να τον τροποποιούμε στο πόδι, χωρίς να υπάρχει νομική τεκμηρίωση, χωρίς εισηγήσεις του Νομικού Συμβούλου και των υπηρεσιακών παραγόντων, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους εργαζόμενους. Να τον τροποποιούμε έτσι επειδή μας βολεύει (και επειδή θέλουμε να βολέψουμε κάποιους, ξεπληρώνοντας προεκλογικά γραμμάτια). «Εισπράττω» ξερά την απάντηση: «είμαστε πλειοψηφία, εμείς αποφασίζουμε και εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας»!

 Ø      Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου ΑΝΕΔΚ. Θέμα: η ενοικίαση της νησίδας Βίδο σε ιδιώτη επιχειρηματία. Εκφράζω την διαφωνία μου, αναφερόμενος στην ιστορική, πολιτιστική, συναισθηματική αξία του συγκεκριμένου χώρου. Υπενθυμίζω την καθολική αντίδραση και τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν παλαιότερα, όταν είχε τεθεί θέμα παραχώρησης του Βίδου σε Άραβες επιχειρηματίες. Επιμένω ότι ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει δημοτική περιουσία, υπό δημοτική εκμετάλλευση, ελεύθερος να τον χαίρονται οι δημότες και οι επισκέπτες της Πόλης μας. Ότι, επιτέλους, τέτοιοι χώροι δεν μπορούν να μπαίνουν στη ζυγαριά της εμπορικής εκμετάλλευσης και να παραχωρούνται θυσία στο βωμό του εμπορικού κέρδους. «Εισπράττω» ξανά ξερά την ίδια απάντηση: «είμαστε πλειοψηφία, εμείς αποφασίζουμε και εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας»!

 Ø      Ως κατακλείδα αναφέρω ότι σχεδόν όλα τα σημαντικά και σοβαρά θέματα εισάγονται και ψηφίζονται από την δημοτική πλειοψηφία με την διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς ουσιαστική συζήτηση και χωρίς την αναγκαία προεργασία και ενημέρωση των μελών του Δ.Σ.. Χαρακτηριστικό μεταξύ αυτών των θεμάτων είναι το θέμα (απόφαση πλέον) της πρόσληψης 6 ατόμων στην ΑΝΕΔΚ, χωρίς να καθορίζεται το έργο τους, χωρίς να καθορίζονται τα απαιτούμενα προσόντα τους, χωρίς να ορίζεται διαδικασία δημόσιας πρόσκλησης και επιλογής των καταλληλότερων, χωρίς να ορίζεται ο χρόνος σύμβασης και απασχόλησής τους, χωρίς … χωρίς … χωρίς! Μεταξύ των έξι «φωτογραφικά» προσληφθέντων περιλαμβάνονται ο κος Γ. Ασωνίτης και η κα Χ. Προσαλέντη. Γνωρίζει δε όλη η κερκυραϊκή κοινωνία ότι ο κος Ασωνίτης και ο κος Προσαλέντης (σύζυγος της προσληφθείσης) είναι ιδιοκτήτες τοπικών μέσων ενημέρωσης που προσέφεραν σημαντική προβολή και βοήθεια στον συνδυασμό του κου Δημάρχου κατά την προεκλογική περίοδο. Βεβαίως και πάλι τοποθετήθηκα αρνητικά σε αυτές τις αποφάσεις. Βεβαίως και πάλι «εισέπραξα» ξερά την ίδια απάντηση: «είμαστε πλειοψηφία, εμείς αποφασίζουμε και εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας»!

 Δεν νομίζω ότι έχει νόημα η παράθεση και άλλων παραδειγμάτων και επιχειρημάτων. Θεωρώ τα παραπάνω αρκετά για να καταδείξουν την αντίληψη που διακατέχει την δημοτική πλειοψηφία της «Νέας Κερκυραϊκής Πορείας» περί δημοκρατίας, δημοκρατικής λειτουργίας, διαφάνειας και σεβασμού της μειοψηφούσας άποψης.

 Γιάννης Χαλικιόπουλος
Μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας
Εκπρόσωπος των εργαζομένων στα Διοικητικά Συμβούλια ΑΝΕΔΚ και ΔΕΥΑΚ
 

Βήμα διαλόγου