Η κινητοποίηση των δημοτών θα αποτρέψει τις ιδιωτικοποιήσεις
στο Βίδο, το Αρτ Καφέ και το Φαληράκι

 Απόφαση πλέον του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΝΕΔΚ αποτελεί η παραχώρηση της εκμετάλλευσης της νησίδας Βίδο σε γνωστό Κερκυραίο επιχειρηματία.

Η μίσθωση του καταστήματος και της καντίνας έγινε με αμφίβολης νομιμότητας διαδικασίες (φωτογραφική προκήρυξη διαγωνισμού με πολύ περιορισμένη προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και με έναν και μόνο συμμετέχοντα) και με όρους ζημιογόνους για την ΑΝΕΔΚ η οποία (παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του Διοικητικού Συμβουλίου) υποχρεούται να επιδοτεί τον ιδιώτη επιχειρηματία μισθώνοντας με δικά της έξοδα το καΐκι που θα μεταφέρει τους δικούς του πελάτες! Η ΑΝΕΔΚ δηλαδή «ξεφορτώνεται» μια κατά την εκτίμησή της «ζημιογόνα» επιχείρηση εισπράττοντας μηνιαίο μίσθωμα περίπου 650.000 δρχ. και πληρώνοντας περισσότερα από 1.200.000 δρχ. μηνιαία για τη μίσθωση του καϊκιού το οποίο, τις βραδινές ώρες θα μεταφέρει πελάτες του εστιατορίου και όχι λουόμενους Κερκυραίους.

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου, μετά από ισχυρές αντιδράσεις και αναβολή μίας εβδομάδος και με πάλι ασφυκτικές προθεσμίες, συζητιέται η παραχώρηση του «Εν Πλω», με στόχο όχι μόνο τη μίσθωση του Καφέ αλλά ολόκληρου του κτιριακού συγκροτήματος του Αγίου Νικολάου, μαζί με τα «μπάνια του Αλέκου».

Και είναι δηλωμένη η πρόθεση να ακολουθήσει το ξεπούλημα του «Αρτ Καφέ» και ολόκληρου του «κήπου του λαού».

 Όλοι οι Κερκυραίοι γνωρίζουν τα σημεία αυτά σαν σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ανάλογου ιστορικού φορτίου (μνημείο Σέρβων, κήπος Παλαιών Ανακτόρων, κλπ), σημεία που εξυπηρετούν την ψυχαγωγία ιδιαίτερα των χαμηλών εισοδημάτων συμπολιτών μας αλλά και καλύπτουν σημαντικές πολιτιστικές ανάγκες (χώρος εικαστικών εκθέσεων, βιβλιοθήκη, κλπ). Και είναι πιστεύουμε κοινή η απαίτηση οι χώροι αυτοί να παραμείνουν δημοτική ιδιοκτησία, υπό δημοτική εκμετάλλευση, με ελεύθερη πρόσβαση στους δημότες και τους επισκέπτες του Δήμου μας.

Η «λογιστική» λογική που προβάλλει η διοίκηση της ΑΝΕΔΚ δεν αντέχει σε οποιαδήποτε κριτική.

Αν δεχθούμε ακόμη και τον (μη πραγματικό ισχυρισμό) ότι από την εκμετάλλευση του Βίδου η ΑΝΕΔΚ βγήκε ζημιωμένη, με την τωρινή σύμβαση μια απλή αφαίρεση μας δείχνει ότι ζημιώνεται 550.000 δρχ μηνιαία!

Αν δεχθούμε τον ισχυρισμό ότι οι εκμεταλλεύσεις αυτές είναι ζημιογόνες για τον Δήμο, οφείλουν να μας εξηγήσουν οι σύμβουλοι της «Νέας Κερκυραϊκής Πορείας»: αφού αναγνωρίζουν εαυτούς ανίκανους να διαχειριστούν κερδοφόρα τρεις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, και μάλιστα «μαγαζιά γωνία», σε προνομιακές θέσεις, πώς θα μπορέσουν να διοικήσουν κα να αναπτύξουν τον Δήμο Κερκυραίων, με προϋπολογισμό δισεκατομμυρίων;

Αν ακόμη δεχθούμε ότι οι επιχειρήσεις αυτές ήταν εξ αρχής ζημιογόνες γιατί λειτουργούσαν με χαμηλές τιμές προς όφελος χιλιάδων Κερκυραίων, θα πρέπει καθένας να αναρωτηθεί αν η άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι ή όχι στις προτεραιότητες μιας δημοτικής αρχής;

Εμείς πιστεύουμε ότι, με σωστή διαχείριση, οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να λειτουργήσουν υπό δημοτική εκμετάλλευση, με χαμηλές τιμές, προς όφελος των Κερκυραίων δημοτών, με ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών και των επισκεπτών στους όμορφους αυτούς χώρους, χωρίς κατ’ ανάγκη αυτό να σημαίνει ότι θα είναι και ζημιογόνες. Πιστεύουμε ότι τελικά δεν μπορούν τα πάντα να μπαίνουν στη ζυγαριά της εμπορικής εκμετάλλευσης και να παραχωρούνται θυσία στο βωμό του εμπορικού κέρδους. Και πιστεύουμε επίσης ότι η δημοκρατική ευαισθησία επιβάλλει οι σχετικές αποφάσεις να παίρνονται στο καθ’ ύλη αρμόδιο Δημοτικό Συμβούλιο, με ανοιχτές διαδικασίες και με διαφάνεια, και όχι στους τέσσερις τοίχους ενός γραφείου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΝΕΔΚ δείχνει μια ύποπτη βιασύνη να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, προς εκπλήρωση ίσως προεκλογικών δεσμεύσεων και προεκλογικών «γραμματίων». Δεν δείχνει όμως το ίδιο ενδιαφέρον για τα ουσιαστικά προβλήματα της επιχείρησης, για την οικονομική κατάσταση της ΑΝΕΔΚ, με την αδυναμία είσπραξης μεγάλων οφειλόμενων ποσών από τον Δήμο Κερκυραίων και τους άλλους Δήμους του Νομού, για την αβεβαιότητα που διακατέχει τους εργαζόμενους ως προς το μέλλον τους (ασχολήθηκε κανείς να διαψεύσει ή απλά να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα» του Σαββάτου για επικείμενες απολύσεις δεκάδων εργαζομένων στο Δήμο Κερκυραίων;). Έξι μήνες τώρα διοικεί την ΑΝΕΔΚ το νέο Διοικητικό της Συμβούλιο και ουσιαστική συζήτηση για τα μεγάλα αυτά προβλήματα δεν έχει γίνει.

Φροντίζουν τεχνηέντως να ρίχνουν ευθύνες στους εργαζόμενους για τα προβλήματα της ΑΝΕΔΚ. Διαχείριση όμως στην επιχείρηση φυσικά δεν κάνουν οι εργαζόμενοι. Διαχείριση (και μάλιστα πολιτικά κακή διαχείριση) κάνουν οι ίδιοι οι διοικούντες, οι οποίοι θα είναι και υπεύθυνοι για την κακή πορεία της επιχείρησης.

Θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των εργαζομένων της ΑΝΕΔΚ και τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις για να προστατεύσουν το εργασιακό τους μέλλον αλλά και το μέλλον της ίδιας της επιχείρησης. Για τα εργασιακά τους προβλήματα οι εργαζόμενοι έχουν επανειλημμένα κινητοποιηθεί και κινητοποιούνται και τώρα, έχοντας την συμπαράσταση και ενός ευρέως κινήματος πολιτών και φορέων που ενεργοποιούνται για να αποκρούσουν τις ιδιωτικοποιήσεις.

Καλούμε τους δημότες και τους φορείς της Κέρκυρας να δώσουν το παρόν την Τετάρτη 2 Ιουλίου το πρωί στο Φαληράκι, στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων, για να ματαιώσουμε τα σχέδια ιδιωτικοποίησης τριών από τους ωραιότερους χώρους αναψυχής των δημοτών της Κέρκυρας.

 Γιάννης Χαλικιόπουλος
Μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας

Βήμα διαλόγου