Διονύσης Στραβοράβδης:

Η ενότητα της Αριστεράς δεν εξαρτάται μόνο από εμάς

συνέντευξη στην Κερκυραϊκή εφημερίδα "Καθημερινή Ενημέρωση"

  

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Στραβοράβδη, με αφορμή την εκλογή νέας Γραμματείας στη Ν.Ε. Κέρκυρας του ΣΥΝ αλλά και με την ανάδειξή σας στη θέση του Γραμματέα, θα ήθελα να αναφερθείτε στις κύριες προτεραιότητες και στους βασικούς στόχους του κόμματος για το επόμενο διάστημα.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ανάδειξή μου στη θέση του Γραμματέα για μένα δεν σημαίνει ευκαιρία για αξιώματα ή προβολή, αλλά διάθεση για προσφορά στο χώρο της Αριστεράς και στο κοινωνικό κίνημα. Ευελπιστούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες συλλογικότητας και ενότητας. Πρώτος μας στόχος είναι οι Ευρωεκλογές, ενώ προτεραιότητα για εμάς είναι το δυνάμωμα των δεσμών του ΣΥΝ με τον κόσμο της Κέρκυρας και η αποτελεσματικότερη παρέμβασή μας στα ζητήματα των Δήμων και της Νομαρχίας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ενόψει των Ευρωεκλογών, ο ΣΥΝ προσανατολίζεται στη συνεργασία με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, όπως έκανε και στις Βουλευτικές εκλογές, μέσω του ΣΥΡΙΖΑ;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι εκφρασμένη η επιθυμία του ΣΥΝ ώστε να υπάρξει παρουσία των συνεργαζόμενων με τον ΣΥΝ δυνάμεων και στο Ευρωψηφοδέλτιο, και στο πλαίσιο αυτό έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι και σε επίπεδο εκπροσώπησης θα υπάρχει η παρουσία των συνεργαζόμενων δυνάμεων στην 1η, 3η, 5η, 7η θέση του Ευρωψηδοδελτίου. Διαφορές υπάρχουν, έχουν γίνει συζητήσεις για την άμβλυνση αυτών των διαφορών, αλλά  για εμάς διαφορά σημαίνει πλούτος. Δεν είμαστε της άποψης της βιαστικής ομογενοποίησης ενός σχήματος, ούτε της απολυτοποίησης των όποιων διαφορών, οι οποίες οδηγούν τις δυνάμεις της Αριστεράς σε μοναχικούς δρόμους. Η ενότητα της Αριστεράς εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο για εμάς, και ευελπιστούμε η ενότητα αυτή να εκφραστεί και στις Ευρωεκλογές. Αλλά δεν μπορεί ο ΣΥΝ να τα ρυθμίζει όλα. Και σε περίπτωση που δεν οδηγηθούμε στην παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, όπως αυτή έγινε στις Βουλευτικές εκλογές, αυτό δεν σημαίνει και ναυάγιο του σχήματος. Το σχήμα θα υπάρχει και αύριο, προωθώντας την ενότητα της Αριστεράς.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο πρόσφατο παρελθόν, και με αφορμή το θέμα του Κυπριακού, έχουν εκφραστεί διαφωνίες σε σχέση με την πολιτική στάση του ΣΥΝ και από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από μέλη και στελέχη του ίδιου του ΣΥΝ. ΠΙστεύετε ότι η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία του κόμματος προς τις Ευρωεκλογές;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι διαφωνίες στο θέμα του Κυπριακού διαπερνούσαν κάθετα όλα τα πολιτικά σχήματα, και τον ΣΥΝ και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς πιστεύουμε ότι οι διαφορετικές απόψεις θα πρέπει να υπάρχουν, να εκφράζονται και να συντίθενται. Στο θέμα του Κυπριακού η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η στήριξη της απόφασης του ΑΚΕΛ και από 'κει και πέρα αναγνώριζε το δικαίωμα όλων των δυνάμεων να έχουν τη δική τους άποψη, χωρίς αυτό να αποτελεί πρόβλημα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Προσανατολισμός του ΣΥΝ ενόψει των Ευρωεκλογών, όπως έχει γίνει γνωστό, ήταν η συμμετοχή του και κάθοδός του στις Ευρωεκλογές μέσω ενιαίου Ευρωπαϊκού Αριστερού σχήματος. Η διαδικασία αυτή σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο τελικό βήμα. Το Σαββατοκύριακο θα υπάρξει συνάντηση των Ευρωπαϊκών Αριστερών Κομμάτων όπου θα καταρτιστεί η διακήρυξη και το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος. Με το κάθε κόμμα να διατηρεί φυσικά την αυτονομία του, και με διαδικασίες οι οποίες θα επιτρέπουν τη συνεργασία και την ενιαία παρουσία της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη. Μέσα στις επόμενες ημέρες, λοιπόν, θα παρουσιαστεί και επίσημα το Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα.

 

Βήμα διαλόγου