Διονύσης Στραβοράβδης

Δ΄ ΚΠΣ, αποκέντρωση και δημοκρατικός προγραμματισμός

 

Με ημερίδες στα Ιόνια Νησιά μέσα στον Μάη (πραγματοποιήθηκε ήδη στην Κέρκυρα στις 23/5) και Αναπτυξιακό Συνέδριο τον Ιούνιο, ξεκινά μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την κατάρτιση του Προγραμματικού Κειμένου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ενόψει της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 (το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, Δ΄ ΚΠΣ). Μια συζήτηση που δεν μπορεί παρά να έχει ως αφετηρία τις εμπειρίες από την διαχείριση των τριών προηγουμένων Κοινοτικών Πλαισίων, το τι κάναμε ως Περιφέρεια και τι δεν μπορέσαμε να κάνουμε, τις δυσλειτουργίες, τις για πολλούς «χαμένες ευκαιρίες». Και ως κατάληξη το τι οφείλουμε να προγραμματίσουμε στην κατά γενική ομολογία τελευταία ευκαιρία του Δ΄ ΚΠΣ (άλλη, όπως διαφαίνεται, δεν πρόκειται να υπάρξει).

 

Ως ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ σκοπεύουμε να παρακολουθήσουμε συστηματικά αυτή τη συζήτηση και να παρέμβουμε με δημόσιο και όσο μπορούμε τεκμηριωμένο και συγκεκριμένο λόγο.

 

Είναι γνωστό ότι κεντρική θέση στον πολιτικό, προγραμματικό και αναπτυξιακό λόγο του κόμματός μας κατέχουν οι έννοιες της αποκέντρωσης και του δημοκρατικού προγραμματισμού. Γνωστή και η κριτική που ασκούμε για το γεγονός ότι στον τομέα της αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης η χώρα μας παρουσιάζει σημαντική υστέρηση, χωρίς να έχει καθιερώσει Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, χωρίς επαρκείς αποκεντρωμένες αρμοδιότητες και κυρίως πόρους στους φορείς της Δημοτικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να μιλάμε όχι για ουσιαστική αποκέντρωση αλλά για ένα είδος αποσυγκέντρωσης των κεντρικών κρατικών λειτουργιών. Όσο δε αφορά τον δημοκρατικό προγραμματισμό, τα δείγματα ουσιαστικής συμμετοχής των τοπικών πολιτικών, κοινωνικών και αυτοδιοικητικών φορέων σε διαδικασίες αναπτυξιακού προγραμματισμού είναι από φτωχά έως ανύπαρκτα.

 

Στην Κερκυραϊκή κοινωνία υπάρχει διάχυτη η αντίληψη ότι ο Νομός μας έχει μάλλον αδικηθεί από τα δύο Κοινοτικά Πλαίσια που ολοκληρώθηκαν ως τώρα, και από το τρίτο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κι αυτό θα έλεγα για δύο κυρίως λόγους:

 

1.      Δόθηκε προτεραιότητα σε έργα υποδομών κυρίως στην Αθήνα λόγω Ολυμπιακών Αγώνων και υποδομών στην Περιφέρεια ευρύτερης πανελλαδικής εμβέλειας, τα οποία δεν «ακούμπησαν» την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, λόγω και της ιδιαιτερότητάς της ως νησιωτικής περιφέρειας.

2.      Ο προγραμματισμός σε επίπεδο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ήταν εν πολλοίς αποσπασματικός, με ευθύνες γι’ αυτό και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Α΄ και Β΄ βαθμού, που ως προσανατολισμό έβλεπαν περισσότερο έργα, σημαντικά ίσως, αλλά περιορισμένου τοπικού ενδιαφέροντος, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα δράσεις ευρύτερης σημασίας σε επίπεδο Νομού ή Περιφέρειας.

 

Δεν έχω καμία πρόθεση να μηδενίσω όσα έγιναν.

Επισημαίνω όμως ότι αυτά που είδαμε στην Κέρκυρα, ως έργα ευρύτερης και ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας, ήταν το Νέο Λιμάνι, η επέκταση του Αεροδρομίου, ο Βιολογικός της Πόλης ……

Για το Νέο Νοσοκομείο εκφράζω την ελπίδα ότι ξεπεράστηκαν τα γνωστά προβλήματα και θα ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Για την Εθνική οδό Παλαιοκαστρίτσας, η εμπειρία μας είναι τραυματική.

Ο δε οδικός άξονας Βορρά-Νότου (σωστότερα: ένα σημαντικό κομμάτι του) θυσιάστηκε προς χάριν του Συνεδριακού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως. Είναι θετική εξέλιξη ότι το Πανεπιστήμιό μας θα αποκτήσει κάποια στιγμή στέγη. Όμως, πέραν του οικοπέδου, η κτιριακή υποδομή αυτή δεν έγινε βεβαίως με κονδύλια της Μητρόπολης. Μήπως θα πρέπει Υπουργείο και Μητρόπολη να επανεξετάσουν το θέμα του ενοικίου του Πανεπιστημίου;

 

Θεωρώ ότι θα είμαστε ευτυχείς ως Κερκυραίοι αν, με το Δ΄ ΚΠΣ, δούμε στο νησί μας ολοκληρωμένο τον οδικό άξονα Βορρά-Νότου και τις λιμνοδεξαμενές που θα αντιμετωπίσουν οριστικά το πρόβλημα της ύδρευσης.

 

Επισημαίνω ότι ο προγραμματισμός μας οφείλει να θέσει ως πρώτες προτεραιότητες δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και το μεγάλο θέμα της Παιδείας. Αυτές τις ημέρες οι μαθητές και οι μαθήτριες δίνουν τις εξετάσεις τους για πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Και μας φέρνουν μπροστά σε μια άσχημη πραγματικότητα: Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι στην τελευταία θέση σε ποσοστό επιτυχίας των μαθητών και των μαθητριών μας. Και η πραγματικότητα αυτή έχει αιτίες, χρειάζεται να σκύψουμε σε αυτές τις αιτίες και να προγραμματίσουμε δράσεις για την αντιμετώπισή τους.

 

Τελειώνοντας: Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και Έργα Υποδομής δεν είναι μόνο τα μπετά. Είναι και δράσεις άυλες αλλά σημαντικές. Είναι δράσεις κοινωνικής στήριξης (βλέπε μετανάστες), είναι μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, είναι ο πολιτισμός μας, είναι δίκτυα επικοινωνίας και πληροφόρησης, είναι για παράδειγμα ο τομέας της Κοινωνίας της Πληροφορίας, στον οποίο είμαστε τελευταίοι σε απορροφητικότητα, ο οποίος όμως μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία, τη διασύνδεση, την ανάπτυξη και τη συνοχή μιας Περιφέρειας νησιωτικής όπως η δική μας.

Και πρωτίστως είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ,

είναι ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ και πάλι ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ.

 

Διονύσης Στραβοράβδης

Γραμματέας της Ν.Ε Κέρκυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

 

Βήμα διαλόγου