Διονύσης Στραβοράβδης

ΟΤΕ: Ώρα για ανασύνταξη, στις νέες συνθήκες

 

Γράφω αυτές τις γραμμές μόλις επιστρέφοντας από τη Θεσσαλονίκη, από το Συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ όπου οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ενέκριναν την απαράδεκτη συμφωνία δια της οποίας, ως «αντάλλαγμα» της πρόωρης «εθελουσίας εξόδου» των σήμερα εργαζόμενων στον ΟΤΕ, εκχωρούνται τα δικαιώματα όσων θα προσληφθούν στο μέλλον αλλά και όσων μένουν στον Οργανισμό.

 

Γράφω «εν θερμώ», με περισσή αγωνία και σκεπτικισμό. Όπως σκεπτικισμό είδα στα πρόσωπα των συνέδρων συναδέλφων μου που κάθε άλλο παρά αισθάνονται ότι, μετά από μια πολύχρονη υπηρεσιακή και συνδικαλιστική διαδρομή, μετά από τόσα χρόνια αγώνων και διεκδικήσεων, αποχωρούν με ψηλά το κεφάλι.

 

Σκέφτομαι το επαύριον, τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, και καταγράφω:

  1. Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της σταθερής και πλήρους απασχόλησης σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ήδη ακούω τους κυβερνητικούς παράγοντες να δηλώνουν ότι η συμφωνία στον ΟΤΕ θα αποτελέσει τον «πιλότο» για όλες τις ΔΕΚΟ. Και η κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων δεν θα θίξει μόνον τις ΔΕΚΟ, αλλά πρωτίστως τον ιδιωτικό τομέα, όπου απειλούνται κυριολεκτικά με ισοπέδωση όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει και ισχύουν τουλάχιστον σε θεσμικό επίπεδο.

  2. Και όσοι αποχωρούν και όσοι παραμένουν στον ΟΤΕ, δεν θα πρέπει να είναι καθόλου βέβαιοι για τη σύνταξη και την ασφάλισή τους. Το ασφαλιστικό μας Ταμείο (ΤΑΠ-ΟΤΕ) επωμίζεται τεράστιο βάρος (πάνω από 1,5 δις €) από τις πρόωρες συντάξεις. Και επειδή επίκειται η ένταξη του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ, τελικά τα βάρη αυτά θα τα φορτωθεί το ΙΚΑ, δηλαδή το σύνολο των ασφαλισμένων.

  3. Οι ρυθμίσεις αυτής της συμφωνίας κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν την ανάπτυξη, την εξυγίανση, το μέλλον του ΟΤΕ και τη λειτουργία του ως Οργανισμού δημόσιου, κοινωνικού, σε όφελος των καταναλωτών. Αντιθέτως, έχουν συγκεκριμένη στόχευση. Αποτελούν την τελευταία πράξη στο σήριαλ της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, στην οποία τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι είχαμε αντιταχθεί όλα αυτά τα χρόνια. Οι αυριανοί ιδιώτες που θα πάρουν τα νέα πακέτα μετοχών και το management του ΟΤΕ, θέλουν έναν ΟΤΕ χωρίς ασφαλιστικές υποχρεώσεις, με διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, και με το «ελεύθερο» να προσλαμβάνουν και να απολύουν κατά το δοκούν. Γι’ αυτούς δουλεύει η κυβέρνηση της Ν.Δ., με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, και έρχεται το χρηματιστήριο να τους επιβραβεύσει.

  4. Τα νέα αγόρια και κορίτσια που θα προσληφθούν στο μέλλον στον ΟΤΕ, τι σχέση θ’ αποκτήσουν με τα συνδικάτα, με τον αγώνα για τη διεκδίκηση, προάσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους; Όταν θα εργάζονται σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και «ελαστικότητας», όταν επιπλέον ξέρουν ότι με την υπογραφή κάποιων συνδικαλιστών έχασαν τα δικαιώματα που με αγώνες και θυσίες είχαν κατακτήσει οι πατεράδες και οι μανάδες τους; Το συνδικαλιστικό κίνημα δέχεται καίριο πλήγμα, όχι μόνον στον ΟΤΕ αλλά στο σύνολό του. Αν αναλογιστούμε ότι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα συμμετέχει στα συνδικάτα το 97% των εργαζομένων (λόγω της πλήρους και σταθερής απασχόλησής τους) ενώ στον ιδιωτικό τομέα είναι συνδικαλισμένο μόνο το 10% των εργαζομένων, καταλαβαίνουμε τι θα σημάνει για ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα η μείωση της συμμετοχής λόγω της κονιορτοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Θα είναι χτύπημα για το ρόλο του, για το μέλλον του, για τη διαπραγματευτική του δύναμη, για την κατάσταση των εργαζομένων στη χώρα μας, για την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Άρα, λοιπόν, τι μέλλει γενέσθαι; Η νεοφιλελεύθερη, θατσερικού χαρακτήρα, επίθεση της κυβέρνησης της Ν.Δ., με τη συναίνεση και τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ, δρομολογεί αναπότρεπτα το μέλλον μας;

 

Εμάς που πορευτήκαμε τόσα χρόνια με τις ιδέες της Αριστεράς, όλων των αποχρώσεων, που πορευτήκαμε μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα, με αγώνες και αγωνίες, επιτυχίες και αποτυχίες, νίκες και ήττες, δεν μας ταιριάζει η μοιρολατρία.

 

Όσοι παραμένουμε στον ΟΤΕ μετά την «εθελουσία», δεν μπορούμε παρά να λέμε ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες, στις νέες πιο δύσκολες συνθήκες. Θα αγκαλιάσουμε αυτά τα νέα παιδιά, που θα βρεθούν δίπλα μας στον εργασιακό μας χώρο με τεράστια ανασφάλεια και με σπασμένο το νεανικό τσαμπουκά τους. Θα δώσουμε μαζί τους τις νέες μας μάχες, για να μη μετατραπεί ο ΟΤΕ και όλες οι επιχειρήσεις της χώρας μας σε κοινωνικά νεκροταφεία. Για να μην πάει χαμένη η σπορά που ρίξαμε τόσα χρόνια με τους αγώνες μας και εμείς, αλλά και οι παλιότεροι από μας, που έδρασαν σε απίστευτα πιο δύσκολες συνθήκες για να θεωρούνται σήμερα κάποια πράγματα αυτονόητα.

 

Διονύσης Στραβοράβδης

σύνεδρος ΟΜΕ-ΟΤΕ

Γραμματέας ΝΕ Κέρκυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

 

Βήμα διαλόγου