Διονύσης Στραβοράβδης

Η κυβερνητική επίθεση στο ασφαλιστικό και οι προτάσεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ 

 

«Κοινωνικό διάλογο» για το ασφαλιστικό εξαγγέλλει η κυβέρνηση. Σε βάθος χρόνου, διατείνεται, με προοπτική πέραν της παρούσης τετραετίας. Από τις μέχρι τώρα θέσεις της και τις παρεμβάσεις της γίνονται ορατές οι κυβερνητικές προθέσεις, που κινούνται στην πεπατημένη: Μείωση συντάξιμων αποδοχών, αύξηση εισφορών, αύξηση ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, απαξίωση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και των δημόσιων παροχών υγείας, εισαγωγή των κριτηρίων της αγοράς, της ανταγωνιστικότητας και της ανταποδοτικότητας στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.

 

Με τέτοιας κατεύθυνσης κυβερνητικές επιλογές είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος αλλά μόνον σύγκρουση. Διάλογος μπορεί (και επιβάλλεται) να υπάρξει για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που έχουν να κάνουν με το χαμηλό ύψος των συντάξεων, με την υποχρηματοδότηση, με τα χρέη του κράτους και των ιδιωτών, με την εισφοροδιαφυγή, με την ανασφάλιστη εργασία, με τη μη επαρκή αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων …

 

Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε το ΠΑΣΟΚ, αντί να αντιμετωπίσει τα παραπάνω προβλήματα προσθέτει καινούργια, καθώς η ασκούμενη πολιτική κάθε άλλο παρά στη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης στοχεύει. Η Ν.Δ., για να συνεχίσει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ και των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών, θέλει να στείλει ηχηρά μηνύματα στους νέους επίδοξους θεσμικούς επενδυτές ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της συρρίκνωσης του προσωπικού των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων και της συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, εντείνεται και συνεχίζεται. Ταυτόχρονα απαλλάσσει αυτές τις επιχειρήσεις από ασφαλιστικές υποχρεώσεις, τις οποίες φορτώνει στο κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Με την υλοποίηση του Ν.3029/2002 για τις ενοποιήσεις, οι εργοδοτικές εισφορές των ασφαλισμένων στα ειδικά ταμεία μειώνονται από 26% στο 13,33%. Οι ΔΕΚΟ και οι τράπεζες απαλλάσσονται από την υποχρέωση που είχαν για κάλυψη μέρους των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων. Οι ρυθμίσεις για την επικουρική ασφάλιση των τραπεζοϋπαλλήλων χαρίζουν στους τραπεζίτες τεράστια ποσά, καταργούν ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων και μεταφέρουν τεράστιο κόστος στο επικουρικό ταμείο του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑΜ).

 

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ αντιτίθεται σ’ αυτές τις πολιτικές, οι οποίες για άλλη μια φορά έρχονται να λεηλατήσουν τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων, και μάλιστα προς όφελος των νέων επίδοξων αγοραστών.

 

Για το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ  δεν νοείται συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς αυτή η μεταρρύθμιση να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη, την πλήρη απασχόληση και την προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση. Αν η τριπλή αυτή μεταρρύθμιση δεν προχωρήσει παράλληλα, το μέλλον της κοινωνικής προστασίας καθίσταται αβέβαιο.

Αδιαπραγμάτευτα κεντρικά ζητήματα για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης και κεντρικά ζητήματα σε οποιοδήποτε διάλογο για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, δεν μπορούν παρά να είναι:

 Σε ό,τι αφορά τις εισφορές και τους όρους συνταξιοδότησης, θα πρέπει:

Η αποδιάρθρωση έχει πλήξει καίρια το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα. Οι συντάξεις έχουν καταρρεύσει και έχουν αυξηθεί τα όρια συνταξιοδότησης. Η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων έχει οδηγηθεί στο κοινωνικό περιθώριο. Ο διάλογος τον οποίο εξαγγέλλει η κυβέρνηση, με δεδομένο το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο που η ίδια θέτει, είναι σαφές ότι είναι προσχηματικός για να νομιμοποιήσει προαποφασισμένες πολιτικές. Δυστυχώς μέσα σε αυτή την ιστορία και στις προθέσεις της κυβέρνησης, έχουμε μια "ηχηρή", εντός εισαγωγικών, σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ, που ουσιαστικά γίνεται ενοχή και συναίνεση σε αυτές τις πολιτικές.

 

Εμείς, ως ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, δεν θεωρούμε ότι είναι ασύμβατα η πλήρης απασχόληση, η στήριξη και διεύρυνση των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους και η προώθηση της ανάπτυξης με συμμετοχή και με βασικό ρόλο των εργαζομένων. Δεν θεωρούμε ότι ο νεοφιλελεύθερος δρόμος που προτείνεται σήμερα και ο οποίος γίνεται όλο και πιο άγριος και πιο κυνικός, είναι μονόδρομος. Υπάρχουν άλλες πολιτικές και άλλες προτεραιότητες, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν, είναι άκρως ρεαλιστικές. Βεβαίως προϋποθέτουν ένα άλλο πολιτικό και κοινωνικό συσχετισμό δυνάμεων, τον οποίο εμείς επιχειρούμε να διαμορφώσουμε.

 Διονύσης Στραβοράβδης

Γραμματέας της Ν.Ε. Κέρκυρας

του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

 

Βήμα διαλόγου