Θεόφιλος Κορωνάκης - Γιώργος Ραιδεστινός - Σωτήρης Βλάχος

Δίωξη πανεπιστημιακού με κριτήρια εξωπανεπιστημιακά

  

      Ο διωγμός ενός πανεπιστημιακού καθηγητή, του κ. Διονύση Μοσχόπουλου, από το Τμήμα Αρχειονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με μεθοδεύσεις απάδουσες προς ήθος ακαδημαϊκό, αναδεικνύουν μια θλιβερή κατάσταση που απαγορεύει σε όλους μας την σιωπή. Οι αντιφάσεις του εκλεκτορικού σώματος του Τμήματος (δια των οποίων άλλοτε ο κ. Μοσχόπουλος εμφανίσθηκε ως πανάξιος, άλλοτε ως ανάξιος – δια του φραστικού αμίμητου περί «απότομης καθοδικής τάσης της ποιότητας» του) επιβάλλουν σε ένα έκαστο των μελών του εκλεκτορικού σώματος να θεμελιώσει την σχετική απόφαση. Το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου δεν παραβιάζεται όταν πολίτες της Κέρκυρας ζητούν διευκρινίσεις για πανεπιστημιακές αποφάσεις που επαναφέρουν ήθη διώξεων με κριτήρια εξωπανεπιστημιακά.

 

      Προς ενημέρωση των μη γνωριζόντων, οι γνωστοί και πανελληνίως καταξιωμένοι για το επιστημονικό τους έργο κ.κ. Άλκης Ρήγος και Μηνάς Σαματάς – μοναδικοί εξωτερικοί εκλέκτορες του εν λόγω εκλεκτορικού σώματος – μειοψήφησαν στην απόφαση απομάκρυνσης του κ. Μοσχόπουλου, αναφέροντας ενδεικτικά ότι «δεν μπορεί οι λόγοι, για τους οποίους δεν προτείνεται η μονιμοποίηση του κ. Μοσχόπουλου, να έχουν να κάνουν με το επιστημονικό του έργο». Ο κ. Σαματάς μάλιστα κάλεσε τους λοιπούς εκλέκτορες να προβάλουν ευθέως τους λόγους για τους οποίους δεν θέλουν τον κ. Μοσχόπουλο στο Τμήμα, αφήνοντας ανοιχτά ερωτηματικά, που τώρα πρέπει να απαντηθούν από τους θιγόμενους.

 

      Οι κάτωθι υπογράφοντες, γνωρίζοντας από δεκαπενταετίας τον κ. Μοσχόπουλο ως μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου ‘Λαζαρέτο’ αλλά και ως ένα από τους όχι πολλούς πανεπιστημιακούς που είχαν μόνιμη έδρα την Κέρκυρα (αφού οι περισσότεροι από τους πανεπιστημιακούς κριτές και όψιμους τιμητές του ήσαν και είναι ‘ιπτάμενοι’, κάτοικοι δηλαδή άλλων πόλεων), απευθύνουμε δύο ερωτήματα προς τις πρυτανικές αρχές του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 

Πρώτον, πώς ένα καθηγητής, που επί δεκαετία κρίνεται άξιος για το επιστημονικό του έργο, τις επιστημονικές του δημοσιεύσεις, την διδακτική του συνέπεια, την συστηματική του ενασχόληση με εκπαιδευτικά προγράμματα και διεθνείς συνεργασίες και για τον οποίο δεν εκδηλώνεται μέχρι προσφάτως καμία αρνητική κρίση, κρίνεται ξαφνικά και με τόση δριμύτητα ανάξιος;

 

Δεύτερον, πώς ένα καθηγητής απολύεται από τη θέση του, με συνέπεια την πρόκληση σε αυτόν ενός οξύτατου επαγγελματικού προβλήματος, σε καιρούς τόσο δίσεκτους οικονομικά;

 

      Η τοπική κοινωνία παρακολούθησε μέχρι σήμερα πολλές εσωτερικές κόντρες του Ιονίου Πανεπιστημίου. Νομίζουμε ότι η υπόθεση του κ. Μοσχόπουλου υπερβαίνει τα συνηθισμένα, αφού συνιστά προσβολή απέναντι σε μια ήρεμη και αξιοπρεπή πανεπιστημιακή παρουσία που τίμησε τον τόπο μας και που απλώς αρνήθηκε να μπει σε ομάδες πανεπιστημιακών συμφερόντων και πανεπιστημιακής εξουσίας.  

 

Θεόφιλος Κορωνάκης αντιπρόεδρος σωματείου "ΛΑΖΑΡΕΤΟ"

Γιώργος Ραιδεστινός Γραμματέας ΕΛΜΕ Κέρκυρας

Σωτήρης Βλάχος Δήμαρχος Περελίων

 

Βήμα διαλόγου