Αλέξης Τσίπρας:

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί πια να διεμβολίσει την Αριστερά
Συνέντευξη στην εφημερίδα ¨Καθημερινή Ενημέρωση"

  

 

"Ο ΣΥΝ δεν αισθάνεται πλέον την απειλή που αισθανόταν τα προηγούμενα χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, αφού αυτό δεν μπορεί να πείσει ούτε τους ίδιους τους ψηφοφόρους και τα μέλη του". Αυτό δηλώνει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αλέξης Τσίπρας στην "Καθημερινή Ενημέρωση", υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του θα είναι η δύναμη που θα βγει κερδισμένη από τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας.

 

 

Ερώτηση: Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μετά και την παρουσίαση το προγράμματος του κόμματος, επιχειρεί να προβάλλει πως επιδιώκει μια στροφή "επί το σοσιαλιστικότερον". Από την άλλη πλευρά, να διευρύνει την εκλογική του πελατεία επιχειρεί και το ΚΚΕ, καλώντας τους κοντινούς σε αυτό αριστερούς χώρους σε συνεργασία. Μεταξύ των δύο αυτών πολιτικών χώρων, υπάρχει πεδίο δράσης για το ΣΝΥΝΑΣΠΙΣΜΟ; Ποιό είναι το προφίλ του ψηφοφόρου στον οποίο το κόμμα σας απευθύνεται σήμερα;

 

Α. Τσίπρας: Ο ΣΥΝ απευθύνεται σε όλους τους ψηφοφόρους. Σε κάθε Έλληνα πολίτη που αισθάνεται ότι οι πολιτικές της ΝΣ και του ΠΑΣΟΚ του στερούν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του. Δεν συμφωνώ ότι το ΠΑΣΟΚ στρέφεται επί το "σοσιαλιστικότερον" Εμείς πιστεύουμε ότι στα βασικά θέματα κυβερνητικής πολιτικής συμφωνεί με τη ΝΔ. Για παράδειγμα, στο άρθρο 16 -αρχικώς τουλάχιστον- είτε δεν κάνει αντιπολίτευση. Εμείς έχουμε το πρόγραμμά μας, τις θέσεις μας, και ασκούμε αντιπολίτευση προγραμματικά.

 

Ερώτηση: ΣΥΡΙΖΑ ή ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ στις εκλογές;

 

Α. Τσίπρας: Ο ΣΥΝ παίρνει αποφάσεις με βάση τα συνέδριά του. Από το προηγούμενο συνέδριο, όπου πρόεδρος ήταν ο Ν. Κωνσταντόπουλος, έχει αποφασιστεί η στρατηγική της συμπόρευσης με ευρύτερες δυνάμεις της ριζοσπαστικής και οικολογικής αριστεράς. Αν υπήρχε η δυνατότητα να βρεθούν οργανωμένες δυνάμεις και στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας που να διαφωνούν με τη νεοφιλελεύθερη παρέκκλιση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, θα ήταν ευχής έργο. Προς το παρόν, υπάρχουν μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις από το χώρο αυτό, τις οποίες θα θέλαμε να προσεγγίσουμε.

 

Ερώτηση: Πιστεύετε πως το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει για μια ακόμα φορά να διεμβολίσει το χώρο σας;

 

Α. Τσίπρας: Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί πια να διεμβολίσει ούτε τον παραδοσιακό χώρο της κεντροαριστεράς. Τους ίδιους τους ψηφοφόρους και τα ίδια τα μέλη του. Πόσο μάλλον το χώρο της αριστεράς του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, που έχει δείξει το τελευταίο χρονικό διάστημα δείγματα γραφής μέσα από τη συμμετοχή του στους αγώνες των πολιτών. Εκεί όπου οι πολίτες αγανακτούν από τη συρρίκνωση των κεκτημένων τους και βγαίνουν στο δρόμο. Ο ΣΥΝ δεν αισθάνεται πλέον την απειλή που αισθανόταν τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι οι συγκλίσεις γίνονται σε επίπεδο θέσεων, προτάσεων και προγραμματικής προοπτικής και όχι σε επίπεδο φιλοφρονήσεων και επικοινωνιακής τακτικής.

 

Ερώτηση: Από το σημερινό πολιτικό σκηνικό στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και της αριστεράς, το ΚΚΕ δείχνει να αποκομίζει κέρδη.

 

Α. Τσίπρας: Το ΚΚΕ είχε αποκομίσει κέρδη όλο το προηγούμενο διάστημα, κυρίως επειδή είχε καταγραφεί ως μια δύναμη που σταθερά αρνείται και αντιδρά στις πολιτικές εξελίξεις όπως αυτές έχουν και δεν είναι καθόλου ευχάριστες. Έχω ωστόσο την αίσθηση ότι το τελευταίο διάστημα αυτοί που αποκομίζουν κέρδη από τις πολιτικές εξελίξεις είναι κυρίως αυτοί οι οποίοι με σαφή τρόπο αντιτίθενται στην προοπτική συρρίκνωσης δικαιωμάτων και κεκτημένων, αλλά και παράλληλα προτείνουν λύσεις. Με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι από τις κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας ο ΣΥΝ θα είναι η δύναμη που θα βγει κερδισμένη.

 

Ερώτηση: Πού οδηγείται η κρίση στο χώρο της εκπαίδευσης, δεδομένου ότι το κόμμα σας έχει στηρίξει πολλά στις κινητοποιήσεις κατά του νόμου πλαίσιου του ΥΠΕΠΘ και της αλλαγής του άρθρου 16 του συντάγματος;

 

Α. Τσίπρας: Η αίσθησή μου είναι ότι η κρίση που είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα στους δρόμους και την κεντρική πολιτική σκηνή, θα μεταφερθεί στο εσωτερικό των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η κυβέρνηση επιμένει σε μια ρεβανσιστική λογική, ακριβώς επειδή ηττήθηκε από ένα πρωτοφανές τα τελευταία χρόνια πανεκπαιδευτικό κίνημα. Ηττήθηκε στο θέμα του άρθρου 16, δηλαδή στη "μητέρα" της συνταγματιής αναθεώρησης. 'Ηθελε τη ρεβάνς με μια νίκη στα σημεία με το νόμο πλαίσιο. Μπορεί να τα κατάφερε σε θεσμικό επίπεδο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο νόμος αυτός θα εφαρμοστεί. Έχω την ελπίδα ότι το επόμενο διάστημα η ένταση και η όξυνση της βίας που είδαμε τις προηγούμενες εβδομάδες δεν θα κλιμακωθεί. Νομίζω όμως ότι ένα πράγμα είναι σαφές: στο χώρο των πανεπιστημίων, σε αυτό τον τόσο ευαίσθητο χώρο, δεν μπορείς να κάνεις πολιτική με τον αυταρχισμό και την καταστολή. Υπάρχουν παραδείγματα κατά το παρελθόν που νόμοι ψηφισμένοι πάγωσαν, άλλαξαν και στον εκπαιδευτικό χώρο. Ελπίζω, για να μην βρεθούμε σε μεγαλύτερες εντάσεις, την ίδια τύχη να έχει και ο νόμος πλαίσιο της κας Γιαννάκου.

 

Ερώτηση: Στην οργάνωση Κέρκυρας το χάσμα που επιδεινώθηκε στις τοπικές εκλογές είναι βαθύ. Το νομαρχιακό ψηφοδέλτιο δεν στήριξε το δημοτικό και τ' αντίστροφο. Πώς θα γεφυρωθεί;

 

Α. Τσίπρας: Δεν γνωρίζω πλήρως την κατάσταση στην Κέρκυρα. Αυτό που μπορώ να σας πω από μια συνολική εκτίμηση που έχω είναι ότι η κοινωνία έχει συνηθίσει να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Ενδεχομένως αυτό να είναι πλούτος για το κόμμα μας.

 

Ερώτηση: Δεν είναι πολυτέλεια όμως αυτό, για ένα χώρο όπως το δικό σας;

 

Α. Τσίπρας: Είναι κάτι το οποίο πλέον είναι συνηθισμένο να γίνεται σήμερα σε όλα τα κόμματα. Διαφωνίες υπάρχουν ακόιμα και στο ΚΚΕ, απλώς δεν βγαίνουν προς τα έξω. Το λέτε "πολυτέλεια". Εγώ θα το αποκαλούσα διαφορετικά: έχει καταφέρει να ενσωματώσει μέσα στο ίδιο το DNA του, το καταστατικό, την ύπαρξη διαφορετικών ρευμάτων, τάσεων και ιδεών. Πολυτέλεια θα ήταν αν οι διαφορετικές τάσεις δεν μπορούσαν τελικά να συγκεντρωθούν σε μια συγκεκριμένη στρατηγική. Το συνέδριο του κόμματος έδειξε ότι, παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις, υπάρχει μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία στο εσωτερικό του ΣΥΝ που χαράσσει την τακτική του, και οι σύντροφοι που διαφωνούν θεωρούν τον εαυτό τους εντός του εγχειρήματος και δεν θέτουν ζητήματα υπαρξιακού χαρακτήρα. Το τι συμβαίνει στην Κέρκυρα θα το πληροφορηθώ την άλλη εβδομάδα που θα επισκεφθώ το νησί. Θέλω όμως να πω τούτο: Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η Αριστερά έχει ανάγκη από ευρύτερες συνεργασίες και ενότητα δράσης. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν υπερβολική πολυτέλεια να μιλάμε για διασπάσεις στο εσωτερικό των υπαρκτών σχηματισμών της. Με αυτή την έννοια, πιστεύω ότι στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΝ θα είναι ενωμένος.

 

Ερώτηση: Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δείχνει να πάσχει στον τομέα της δυνατότητας να ανανεωθεί στελεχιακά. Εκφράζετε ουσιαστικά την εξαίρεση, δεχθήκατε μάλιστα και σφοδρή κριτική στις τελευταίες εκλογές εσείς και η ηγεσία του ΣΥΝ για την επιλογή του προσώπου σας. Θεωρείτε πως το πείραμα, ή καλύτερα το εγχείρημα, πέτυχε; Γιατί δυσκολεύεται ο ΣΥΝ να προσελκύσει στελέχη της δικής σας ηλικίας στις οργανώσεις του;

 

Α. Τσίπρας: Το αν πετυχαίνει ή αποτυγχάνει ένα πείραμα δεν το κρίνουν οι υποκειμενικές απόψεις του καθένα μας αλλά τα εκλογικά αποτελέσματα και η ίδια η κοινωνία με την ψήφο της. Δεν θέλω να περιαυτολογώ, έτσι αφήνω στην κρίση των αναγνωστών αν το πείραμα της Αθήνας και της "Ανοικτής Πόλης" ήταν πετυχημένο. Είναι πάντως σαφές ότι σε όλα τα κόμματα η γέννηση του καινούργιου έχει οδύνες. Κι εμείς περάσαμε ένα διάστημα αμφισβήτησης, αλλά στην πορεία κατορθώσαμε να πείσουμε τόσο τις δυνάμεις του κόμματος όσο και τους ψηφοφόρους μας ότι η επιλογή ήταν ορθή, η κατεύθυνση της ανανέωσης είναι ορθή.

 

Βήμα διαλόγου