Διονύσης Στραβοράβδης:

Αγρότες–ομόλογα, σημειώσατε 2

 

        Διαμόρφωση συνθηκών άγριας πόλωσης επιδιώκει η Ν.Δ., ακολουθούμενη από το ΠΑΣΟΚ. Όπως έγινε ολοφάνερο, την Πέμπτη, στην προ ημερησίας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών συζήτηση στη Βουλή, ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου, από κοινού εκλογικού συμφέροντος ορμώμενοι, έστησαν σκηνικό απολύτως εμφυλιοπολεμικό, επί σκανδαλοθηρικού πεδίου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέκος Αλαβάνος αισθάνθηκε την ανάγκη να υπερασπιστεί την τιμή του πολιτικού κόσμου της χώρας. «Από την αντιπαράθεση των δύο ηγετών δίνεται η εικόνα πως τα δύο κόμματα αποτελούνται από απατεώνες και ανέντιμους, ευτελίζεται η πολιτική, χάνεται ο αυτοσεβασμός», ανέφερε, κατηγορώντας τους δύο πολιτικούς αρχηγούς ότι «εξαπέλυσαν το χειρότερο κατηγορητήριο ενάντια στον πολιτικό κόσμο».

 

        Όντως το πρόβλημα της διαχείρισης των αποθεματικών είναι πολύ σοβαρό και η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρει τεράστια ευθύνη για τη διαφθορά και τη σαπίλα των ημερών, όπως έφερε τεράστια ευθύνη και το ΠΑΣΟΚ για ανάλογες πρακτικές την περίοδο της διακυβέρνησής του. Γιατί λοιπόν να μην επιδιώξουν ένα συμψηφισμό μέσα σ' ένα πολωτικό κλίμα που τους βολεύει και τους δύο;

 

        Ας μη διαφύγει της προσοχής μας το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αρνήθηκε δύο φορές να εμφανιστεί στη Βουλή και να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέκου Αλαβάνου ακριβώς για το θέμα των ομολόγων, επέλεξε όμως να καταφύγει σε αυτό το ακραίο σκηνικό δικομματικής πόλωσης σε μια συζήτηση που είχε ως θέμα τα αγροτικά ζητήματα! Τα προβλήματα των αγροτών θυσιάστηκαν στο κλίμα των ημερών, την «ομολογολαγνεία». Κι αυτό όχι μόνον εξυπηρετούσε το δικομματικό ντέρμπυ, αλλά και τους δύο μονομάχους, που δεν είχαν τι να απαντήσουν στους αγρότες, τη στιγμή που:

        Δεν τους είπαν ακόμη ούτε αν τα αποθεματικά του δικού τους ασφαλιστικού φορέα είχαν επενδυθεί σε πράσινα ή μπλε ομόλογα, δεν είπαν κουβέντα για την εμπλοκή της Αγροτικής Τράπεζας στο θέμα των ομολόγων.

 

        Σίγουρα τα προβλήματα του αγροτικού τομέα δεν περιορίζονται στον τρόπο είσπραξης των ενισχύσεων. Έχουν κυρίως να κάνουν με την διάρθρωσή του και την ανταγωνιστικότητά του. Και αντιμετωπίζονται μόνο με την παραγωγή και εμπορία ποιοτικών και επώνυμων προϊόντων που έχει ανάγκη η αγορά, σύμφωνα βέβαια με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλισης των τροφίμων.

 

        Αυτή η στρατηγική ασφαλώς δεν μπορεί να υπηρετηθεί από τη νέα ΚΑΠ, χρειάζεται στήριξη και από άλλες πηγές. Οφείλουμε όμως να διασφαλίσουμε όλες τις δυνατότητες που μας παρέχει.

 

        Είναι κρίμα λοιπόν που χάθηκε μια ευκαιρία για ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή πάνω στο αγροτικό πρόβλημα της χώρας. Και από ό,τι φαίνεται τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές δεν θα υπάρξει άλλη.

  

Διονύσης Στραβοράβδης

Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

                                                                                                     

Βήμα διαλόγου