Χρήστος Μωραΐτης:

Παρελάστε. Όχι, ευχαριστώ

 

Οι παρελάσεις, 60 σχεδόν χρόνια μετά την εμφάνισή τους, είναι πια μια παράδοση, ως τρόπος εορτασμού των λεγόμενων "εθνικών" επετείων, τόσο που θα δυσκολευόμασταν να φανταστούμε εορτασμό μιας "28ης Οκτωβρίου" χωρίς αυτές.

 

Παρόλα αυτά, και παρότι οι εποχές έχουν αλλάξει, οι εκδηλώσεις αυτές διατηρούν όλους τους συμβολισμούς τους, γι' αυτό και είναι πάντα επίκαιρο το αίτημα για την κατάργησή τους. Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της συζήτησης, η οποία τέτοια εποχή τα τελευταία χρόνια αναζωπυρώνεται, ας θυμηθούμε πράγματα λίγο πολύ γνωστά σε όλους.

Τίποτα απ' όλα αυτά όμως δεν είναι αποδεκτό από τη δημοκρατική-προοδευτική συνείδηση αυτού του λαού, ούτε έχουν αποτυπωθεί έτσι στο Σύνταγμά μας

 

Ειδικά, εξάλλου, για τη νεολαία, πρέπει να τονίσουμε έντονα κάποια ξεχασμένα και ξεθωριασμένα στη συνείδησή μας σημεία.

Όλοι αυτοί οι συμβολισμοί, και άλλοι πολλοί που παραπέμπουν καθαρά σε αντιλήψεις πουριτανισμού, είναι ζωντανοί μέσα στο θεσμό της παρέλασης. Γι' αυτό και φανατικά τον υποστηρίζουν το ΛΑΟΣ και οι Ψωμιάδηδες, όχι μόνο εξαιτίας των διασυνδέσεών τους με διάφορους Συνδέσμους Εφέδρων και πρώην αξιωματικών, αλλά και για λόγους καθαρά ιδεολογικούς.

 

Βέβαια στο πέρασμα του χρόνου οι συμβολισμοί ξεθωριάζουν και η παρέλαση γίνεται κάτι σαν Επιτάφιος: λίγο θρησκεία, λίγο τουρισμός, λίγο κοσμοπολιτισμός, λίγο το καμάρι της μάνας ή και του ίδιου του έφηβου που επιτέλους γίνεται το επίκεντρο της προσοχής, έστω και με στολή.

 

Όσο κι αν ξεθωριάζουν όμως, δε σβήνουν και συνεχίζουν να θυμίζουν ότι αυτή η κοινωνία δεν έχει κλείσει τους λογαριασμούς της, ούτε με την εκκλησία ούτε με το στρατό.

 

Χρήστος Μωραΐτης

εκπαιδευτικός

 

Βήμα διαλόγου