"Το ΝΑΙ και το ΟΧΙ" και οι οφειλόμενες διευκρινήσεις
Απάντηση συνδικαλιστών του ΣΥΝ Κέρκυρας στο άρθρο του Δημήτρη Προβατά

"Το ΝΑΙ και το ΟΧΙ στη Συνθήκη του Αμστερνταμ". Με αυτόν τον τίτλο δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο, πριν λίγες ημέρες, άρθρο του μέλους της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Δημήτρη Προβατά, ο οποίος εξέθετε τις απόψεις του, εν όψει του Εκτακτου Συνέδριου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, για την επικύρωση ή μη της Συνθήκης του Αμστερνταμ.

Θεωρούμε μια τέτοια δημοσιοποίηση απόψεων θετική και επιβαλλόμενη. Τα κεντρικά πολιτικά στελέχη των Κομμάτων έχουν και προσωπικές απόψεις και προσωπική ευθύνη, και οφείλουν να τοποθετούνται σε κάθε περίπτωση ευθαρσώς, Μια τέτοια ειλικρινής δημοσιοποίηση των προσωπικών τους απόψεων είναι "ζητούμενη" και από τα στελέχη των άλλων κομμάτων, τους Βουλευτές και τους Πολιτευτές του Νομού μας, μπροστά μάλιστα στο σημερινό πολιτικό σκηνικό και στις κυβερνητικές επιλογές που προκαλούν καθ' όλα δίκαιες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από την πλευρά των εργαζομένων.

Από την πλευρά μας, σαν μέλη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ που δρούμε και δραστηριοποιούμαστε στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος στην Κέρκυρα, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι οι απόψεις που εκφράζει ο Δημήτρης Προβατάς για "αριστοκρατία των εργαζομένων", "συνδικάτα-δυνάστες του λαού", "νομενκλατούρα των συνδικάτων", "τριτοκοσμική συμπεριφορά", "συνδικάτα-τζογαδόρους" και άλλα παρόμοια, σε καμία περίπτωση δεν απηχούν τις επίσημες απόψεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και τις τοποθετήσεις του Κόμματος για την κατάσταση του Συνδικαλιστικού Κινήματος και τις εργατικές διεκδικήσεις.

Αυτές οι απόψεις, εκφραζόμενες μάλιστα από ένα στέλεχος της Αριστεράς, έρχονται αντικειμενικά να διευκολύνουν την συκοφαντική εκστρατεία που εκτυλίσσεται από την πλευρά της Κυβέρνησης, σε αγαστή σύμπνοια με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, τα παντοδύναμα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Ενημέρωσης, το μεγάλο κεφάλαιο και τα "διαπλεκόμενα συμφέροντα" που τόσο ορέγονται το "φιλέτο" των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

Οι εργαζόμενοι, κάθε χώρου, δημόσιου ή ιδιωτικού, κάθε πολιτικής και ιδεολογικής τοποθέτησης, κατανοούν πολύ καλά ότι η κυβερνητική επίθεση ενάντια στο Συνδικαλιστικό Κίνημα των ΔΕΚΟ (με αιχμή σήμερα την Ολυμπιακή Αεροπορία), είναι ο προάγγελος μιάς γενικής επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους και του ιδιωτικού τομέα, ενάντια στο οκτάωρο και στα καταχτημένα με αγώνες εργασιακά δικαιώματα, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει διά της πυγμής όσα αντεργατικά μέτρα δεν κατάφερε να επιβάλλει μέσα από την διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου". Σ' αυτή την επίθεση όλοι οι εργαζόμενοι, ενωτικά και αγωνιστικά, οφείλουν να αντισταθούν.

Η επιβολή αυτών των αντεργατικών κυβερνητικών επιλογών είναι αυτή που πραγματικά θα επιβάλλει στους εργασιακούς χώρους συνθήκες τριτοκοσμικές και μεσαιωνικές. Ενάντια σ' αυτή την προοπτική οι εργαζόμενοι αναπτύσσουν τους αγώνες τους, κλιμακώνουν την αντίστασή τους και, βεβαίως, μετράνε τους συμμάχους και τους συμπαραστάτες τους.

Γιάννης Χαλικιόπουλος
μέλος Διοίκησης Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας

Διονύσης Στραβοράβδης
Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΕ Κέρκυρας