'Ενα ξεχασμένο Πανεπιστήμιο

1. "Αφοπλιστικό" το κυβερνητικό επιχείρημα ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι το ακριβότερο αναλογικά πανεπιστήμιο στη χώρα: διανύουμε την "εκσυγχρονιστική" περίοδο και έτσι οι αριθμοί μπορούν να μιλάνε από μόνοι τους -και μόνοι τους. Και οι αριθμοί λένε πως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ξοδεύει τον χρόνο μόνο για τα τακτικά του έξοδα 1,2 δισ. δρχ. Το πρόβλημα όμως με τους αριθμούς είναι ότι δεν μπορούν παρά να μιλάνε διά στόματος άλλων. Γιατί αν συνέχιζαν παρακάτω θα έλεγαν πως μόνο το 46% από αυτά τα χρήματα αξιοποιούνται. Τα υπόλοιπα μένουν σαν περίσσευμα στους λιγότερο αξιοποιήσιμους κωδικούς - λογαριασμούς.

2. Η προοπτική στέγασης του Ι.Π. τον καιρό της ίδρυσής του ήταν το Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας και, με αυτή την προοπτική, το 1984 η Μελίνα Μερκούρη παραχώρησε τα περισσότερα κτίρια του Π.Φ. στο Ι.Π. Σήμερα το Ι.Π. στεγάζεται σε "προσωρινούς" ανεπαρκείς χώρους. Οταν -πολύ συχνά- τα "προσωρινά" αποδεικνύονται μηδενικά, οι υπεύθυνοι προσέρχονται στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ φαίνεται πλέον καθαρά πως οι λιγοστές μέχρι τώρα πάγιες - πραγματικές λύσεις του κτιριακού έχουν επιβληθεί με αγώνες -που το κυβερνητικό κατεστημένο θα τους χαρακτήριζε σαν ακρότητες. Επίσης προβλήματα όπως η σίτιση και η στέγαση των φοιτητών συρρικνώθηκαν σημαντικά κατά το παρελθόν πάλι μέσα από αγώνες. Σήμερα, ενώ η πρώτη εστία του Ι.Π. (ανεπαρκής να καλύψει από μόνη της τη στέγαση του συνόλου των φοιτητών) είναι έτοιμη εδώ και ένα χρόνο, ακόμη δεν έχει παραδοθεί για χρήση: θα χρειαστούν μάλλον κι άλλες φοιτητικές "ακρότητες".

3. Ανεπαρκής και η στελέχωση του Ι.Π. τόσο από πλευράς προσωπικού όσο και από πλευράς νόμιμου διδακτικού προσωπικού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΤΜΣ που, ενώ ο ιδρυτικός του νόμος προβλέπει γι' αυτό 12 μόνιμους καθηγητές, σήμερα λειτουργεί με μόνο δύο και οι υπόλοιπες διδακτικές του ανάγκες καλύπτονται από καθηγητές με σύμβαση. Πρόσφατα κόπηκαν αρκετές από αυτές τις συμβάσεις, γεγονός που καθιστά τη λειτουργία του τμήματος αδύνατη.

4. Αν αθροίσουμε τα παραπάνω, ουσιαστικά φωτίζουμε τις ευθύνες (προθέσεις;) του υπ. Παιδείας. 'Η της Διοικούσας Επιτροπής του Ι.Π.; Ποιο από τα δύο παραπάνω όργανα ευθύνεται; Εν τω μεταξύ το σύνταγμα δηλώνει ρητά: "Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και έχουν πλήρη αυτοδιοίκηση" (Αρθρο 16 παρ. 5). Είναι βέβαια λογικό ένα πανεπιστήμιο κατά τον πρώτο καιρό της ίδρυσής του να μην μπορεί να είναι αυτοδιοικούμενο. Τότε, η εκάστοτε κυβέρνηση φροντίζει να διορίζει προσωρινή Δ.Ε. η οποία θα πρέπει να φροντίζει για τη διοίκηση του πανεπιστημίου και την ανάπτυξή του με στόχο την αυτονόμησή του. Οπως στο Παν/μιο Θράκης, το οποίο αυτονομήθηκε το 1978, πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του (1973). Το Ι.Π. ιδρύθηκε το 1984 και μέχρι σήμερα -15 χρόνια μετά- διαδέχτηκαν η μια την άλλη 6 Διοικούσες Επιτροπές. Και το πανεπιστήμιο ακόμη δεν έχει αυτονομηθεί.

ΝΩΝΤΑΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ
Φοιτητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ι.Π.