Πολέμιοι ενός αντιπολεμικού συλλλητηρίου

Με την επίκληση μιας “ψύχραιμης και νηφάλιας” αντιμετώπισης των απειλών κατά του τουρισμού υπήρξε τις μέρες αυτές στην Κέρκυρα μια μεγάλη παρέλαση αυτόκλητων υπερασπιστών των εν γένει συμφερόντων μας. Ο ένας μετά τον άλλο, ούτε λίγο ούτε πολύ, επιδόθηκε σε (πανικόβλητο) κυνήγι μαγισσών. Οι φετινές δυσχέρειες του τουρισμού αποδόθηκαν όχι στον πόλεμο αλλά στην ειρήνη και στην πρόσφατη μεγαλειώδη αντιπολεμική και μετά μουσικής διαδήλωση του Κερκυραϊκού λαού.

(Υπήρξαν, βεβαιότατα, και άξιες φωνές από όλους τους χώρους, που κράτησαν την σοβαρότητα και το μέτρο ακολουθώντας το παράδειγμα του προέδρου της Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων.)

Καλλιεργείται, λοιπόν, από ορισμένους (συνειδητά ή ασυνείδητα) το ευνοϊκό κλίμα για την αποδοχή και υποδοχή του πλούσιου (και ποιοτικού;) πολεμικού τουρισμού των στρατιωτών του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται στο Ιόνιο και την Αδριατική;

Μόλις προχθές ο πρωθυπουργός της χώρας στην επίσημη ομιλία του στο γενέθλιο πάρτι του ΝΑΤΟ στην Αμερικανική πρωτεύουσα επ’ αγαθώ επικαλέστηκε το καθημερινά και ενεργά εκδηλούμενο αντιπολεμικό φρόνημα του Ελληνικού λαού (εκδηλούμενο σε συλλαλητήρια και όχι σε κατά μόνας βουδιστικό διαλογισμό). Χωρίς αυτήν την ενεργό συμπεριφορά του Ελληνικού λαού η κυβέρνησή θα είχε προσχωρήσει πλήρως στην νατοϊκή επιδρομή με εξαιρετικές προωθητικές συνέπειες στο γενικότερο νατοϊκό ανοσιούργημα.

Σε περίπτωση αμεσότερης στρατιωτικής εμπλοκής της χώρας μας οι αυτόκλητοι απλώς θα κατέγραφαν ζημίες και θα απαιτούσαν αποζημιώσεις. Οι αυτόκλητοι δεν συμμερίστηκαν, δεν κατάλαβαν το μήνυμα της πρόσφατης μεγάλης αντιπολεμικής μουσικής διαδήλωσης.

Σήμερα φαίνεται ότι είναι δυνατή μια σχετικώς ικανοποιητική τουριστική κίνηση. Αρκεί, όμως, να επικρατήσει ψυχραιμία και νηφαλιότητα σε αυτούς που κατά κόρον την επικαλούνται εννοώντας άλλα (π.χ. την υποτίμηση ή και αποσιώπηση της πραγματικότητας και την πρόταξη, ως είδησης, μιας μαύρης εικόνας του συλλαλητηρίου και ακολούθως της απώλειας του 13ου κάδου απορριμμάτων της τάδε οδού).

Την πολεμική κτηνωδία στην γειτονιά μας δεν την παρακολουθούμε ως καταναλωτές εικόνων. Αυτός ο πόλεμος μας αφορά ως ανθρώπους, που αισθάνονται ότι σε μια γειτονική χώρα οι άνθρωποι ζουν(;) στα καταφύγια και στην προσφυγιά (Σέρβοι και Αλβανοί). Μας αφορά ως πολίτες μιας χώρας, που υπάρχει σε ένα διεθνές περιβάλλον, το οποίο αλλάζει σύνορα και στρατιωτικά δόγματα κατά παράβαση και προκλητική περιφρόνηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου. Και μας αφορά ως γονείς, που δεν επιθυμούν για τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους στον αιώνα, που σε λίγο θα χαράξει, μια ζωή σε οικολογικά μεταλλαγμένα περιβάλλοντα και μια ζωή με συνεχή απειλή κατά της ειρηνικής τους επαγγελματικής ενασχόλησης (από κάποια καινούρια νατοϊκή ανθρωπιστική σταυροφορία με ακόμη πιο ηλίθια όπλα και από τα ξίφη και τις τσουγκράνες των πρώτων σταυροφόρων του πάπα Ουρβανού Β΄ και του Γοδεφρίδου ντε Μπουγιόν).

Τα μεγάλα συλλαλητήρια και οι μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις, όπως αυτές της περασμένης Τρίτης, αποτελούν το σκληρό αντίκρυσμα όλων των επιταγών, που πρέπει να είναι καλυμμένες όχι μόνο για τούτο το Καλοκαίρι αλλά και για όλα τα επόμενα Καλοκαίρια, που θα ζήσουν τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας.

ΥΣΤ. Για να είμαστε σοβαροί, την καταγραφή των ζημιών από την (ανάρμοστη) συμπεριφορά μερικών δεκάδων νεαρών διαδηλωτών θα πρέπει να ακολουθήσει η καταγραφή των ζημιών και διαφυγόντων κερδών της χώρας μας εκ του πολέμου, η καταγραφή των απωλειών εκ του πολέμου σε ζωές και ψυχικές ισορροπίες των δύστυχων ομόδοξων και ετερόδοξων συνανθρώπων μας και, τέλος, η καταγραφή του κόστους ενός δύσκολου (σχεδόν αδύνατου) μέλλοντος για όλα τα Βαλκάνια. Εκ του πολέμου που φέρει την υπογραφή της Ελληνικής κυβέρνησης! Για να είμαστε σοβαροί!

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ