Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/04/2012

Αποσπάσματα της ομιλίας του βουλευτή Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, στην ολομέλεια της βουλής

Ο βουλευτής ΒΆ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια της βουλής για την έλλειψη αξιοπιστίας και ελπίδας του ελληνικού λαού και την παράλυση της δημόσιας διοίκησης, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αυτοκτονία ενός ηλικιωμένου ανθρώπου στο κέντρο της Πλατείας Συντάγματος σήμερα το πρωί δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση, αλλά είναι πρωτόγνωρο γεγονός για την ελληνική κοινωνία. Είναι γροθιά στο στομάχι για όλες και για όλους. Είναι οδυνηρό σοκ γιατί όλοι ξέρουμε ότι είναι σημάδι κοινωνικής απόγνωσης, διότι φανερώνει ένα έλλειμμα δικαιοσύνης, εμπιστοσύνης, αποτελεσματικότητας, ένα έλλειμμα αξιοπιστίας και ελπίδας του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των κοινωνικά ασθενέστερων προς την ηγεσία και ως τέτοιο πρέπει να το αξιολογήσουμε, μένοντας μακριά από τον πειρασμό μιας φθηνής κομματικής αντιπαράθεσης ή μιας ευτελούς πολιτικής εκμετάλλευσης.

Έρχομαι σε ένα δεύτερο θέμα, τις εκλογές. Είναι 4 Απριλίου και ακόμη η Κυβέρνηση δεν έχει πει πότε θα γίνουν οι εκλογές. Ζητώ και πιστεύω ότι εκφράζω περισσότερους απΆ ότι η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα να σταματήσουν επιτέλους από την Κυβέρνηση και από τους Αρχηγούς των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων τα μισόλογα και οι χρησμοί γύρω από το θέμα.

Διαφωνούμε πλήρως με τα αιτήματα για αναβολή των εκλογών που διατυπώθηκαν προηγουμένως από το Βήμα αυτό –κομψά, αλλά καθαρά- από τον Αρχηγό ενός άλλο κόμματος.

Εμείς πιστεύουμε ότι οι εκλογές έχουν ήδη αργήσει, έπρεπε ήδη να έχουν γίνει, γιατί αυτή η Κυβέρνηση έχει τερματίσει ουσιαστικά τον πολιτικό της βίο. Έχει ολοκληρώσει το έργο ειδικού σκοπού και επιπλέον παρουσιάζει τέτοια εικόνα αποσύνθεσης που επιδρά αρνητικά στα πάντα. Η δημόσια διοίκηση έχει κατεβάσει τα μολύβια, έχουν παραλύσει τα πάντα, οι περισσότεροι Υπουργοί που θα ξαναπολιτευθούν ασχολούνται με την επανεκλογή τους και το πράγμα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Επομένως, πρέπει να ξεκαθαρίσει σήμερα κιόλας το θέμα.

Τρίτο ζήτημα. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από την κοινοπραξία Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ να κρύψουν το μνημόνιο και τα μέτρα του Ιουνίου. Σπάνε το κεφάλι τους να βρουν κόλπα, τρόπους, επικοινωνιακές τακτικές, τεχνικές εξουσίας και εντυπωσιασμού με αυτό το στόχο. Έφθασαν στο σημείο να εκμεταλλευθούν ακόμη και την παραδοσιακήΠρωταπριλιά.

Την περασμένη Κυριακή στη μία εφημερίδα –την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, αν δεν κάνω λάθος- ο κ. Σαμαράς έλεγε «αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία» και σε μια άλλη εφημερίδα –ΤΟ ΕΘΝΟΣ, αν δεν κάνω λάθος- ο κ. Βενιζέλος έλεγε «πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ». Αφήνω τις αισιόδοξες προβλέψεις στην άκρη. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να ελπίζει. «Dum spiro spero», η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Εγώ λέω το εξής: Αφού ο ένας  θέλει να κυβερνήσει μόνος του και ο άλλος πιστεύει ότι θα βγει πρώτο κόμμα, όταν και οι δύο έχουν ψηφίσει το μνημόνιο και το μνημόνιο προβλέπει 11,5 δισεκατομμύρια μέτρα τον Ιούνιο, συν τη μαύρη τρύπα –που είναι ήδη άλλα 3,5 δισεκατομμύρια, κύριε Αθανασιάδη- σημαίνει ότι ο καθένας από τους δύο θα έπρεπε τώρα ως αυριανός Πρωθυπουργός –κατά δήλωσή του- να λέει στους Έλληνες πολίτες από πού θα προκύψουν αυτά τα δισεκατομμύρια. Από πού; Αντί να κρύβουν το μνημόνιο και τα μέτρα του Ιουνίου, θα έπρεπε να πουν το πρόγραμμά τους.

Αντίθετα, κρύβουν το πρόγραμμά τους. Και ξέρετε γιατί το κρύβουν; Γιατί έχουν κοινό προεκλογικό πρόγραμμα. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έχετε κοινό προεκλογικό πρόγραμμα και μάλιστα λεπτομερειακότατο. Το κοινό σας προεκλογικό πρόγραμμα λέγεται δεύτερο μνημόνιο. Δεν υπάρχει πιο λεπτομερειακό πρόγραμμα στην ιστορία της ελληνικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας απΆ αυτό και πάει μέχρι το 2016.