Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/04/2012

Συνάντηση του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με το συλλογο εργαζομένων στο Τ.Τ. και την ΟΤΟΕ - Δηλώσεις

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Χθες ζήσαμε άλλη μια μέρα ντροπής για τη δημοκρατία και την κοινοβουλευτική λειτουργία.  Μέσα στη Βουλή η τραπεζοκρατία νομοθετούσε. Και έξω από τη Βουλή η αστυνομοκρατία τρομοκρατούσε.

Με εντολή του Πρωθυπουργού χθες απεσύρθη τροπολογία που ομόφωνα και από τους 300 βουλευτές έγινε δεκτή και αφορούσε 180 τραπεζικούς υπαλλήλους και τη δυνατότητα να μπορούν να συνεχίζουν να εργάζονται, παρά το γεγονός ότι ο κ. Προβόπουλος αποφάσισε να διαλύσει τις συνεταιριστικές τράπεζες στις οποίες εργάζονται. Αιφνιδίως, και με εντολή των τραπεζών, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή απόσυρσης αυτής της τροπολογίας. Και την ίδια στιγμή έξω από τη Βουλή αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ τρομοκρατούσαν τους πολίτες με αυτό το βάναυσο χτύπημα, πισώπλατο χτύπημα, δολοφονικό χτύπημα, στον Πρόεδρο της Ένωσης των Φωτορεπόρτερ, Μάριο Λώλο, σε έναν εργαζόμενο που έκανε απλώς τη δουλειά του. Και σήμερα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο χειρουργείο.

Η εκτροπή από τη δημοκρατική λειτουργία είναι προφανής. Η αγωνία τους να κρατήσουν με νύχια και με δόντια το ετοιμόρροπο πολιτικό σύστημα ακόμα πιο προφανής. Το ποιος δίνει εντολές σαφέστατο πια. Η τραπεζοκρατία που μας κυβερνά.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με τον τρόπο που πάει να γίνει, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης. Οι τράπεζες θα πάρουν ακόμα 50 δις ευρώ, οι τραπεζίτες θα επιστρέψουν, προκειμένου να κρατήσουν τα κλειδιά των τραπεζών, μόλις 16 από αυτά. Τα υπόλοιπα 34 στον Καιάδα και οι τράπεζες θα συνεχίσουν τη νόμιμη τοκογλυφία που εξασκούν στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και την ίδια στιγμή χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι, να πεταχτούν το δρόμο.

Ευτυχώς θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε  μπροστά μας μια πολύ μεγάλη ευκαιρία που την έχει κατακτήσει ο ελληνικός λαός με τους αγώνες του. Και αυτή η ευκαιρία είναι η εκλογική αναμέτρηση που μπορεί να ανατρέψει αυτές τις επιλογές και να δώσει άλλη προοπτική και ελπίδα στον ελληνικό λαό και στους εργαζόμενους.

Σταύρος Κούκος (Πρόεδρος ΟΤΟΕ): Είδαμε σήμερα τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα του ΣΥΝ προκειμένου να τους ζητήσουμε να παρέμβουν, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με την ανάκληση των αδειών των τριών συνεταιριστικών τραπεζών και την απόλυση 180 εργαζομένων συναδέλφων μας.

Αυτό που γίνεται είναι πρωτοφανές. Η Τράπεζα της Ελλάδας και η κυβέρνηση επιδιώκουν να αποκαθηλώσουν συνολικότερα τις συνεταιριστικές τράπεζες, που αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις και στην απασχόληση αλλά και συνολικότερα στη λειτουργία του πιστωτικού συστήματος στην περιφέρεια.

 Θεωρούμε ότι και η χθεσινή διαδικασία στη Βουλή, με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε και την αποδέχτηκε κατΆ αρχήν η κυβέρνηση και η εξέλιξη η οποία υπήρχε με την επιλογή της ανάκλησης, δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει τραβήξει το δρόμο της μείωσης της απασχόλησης και της δημιουργίας προϋποθέσεων πολύ αρνητικών για την εργασία των συναδέλφων μας συνολικότερα στο τραπεζικό σύστημα.

Ζητήσαμε από τον κ. Τσίπρα να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η απασχόληση των εργαζομένων, να αντιμετωπιστεί αυτό το τεράστιο ζήτημα και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί ότι θα λειτουργήσουν συνολικά οι συνεταιριστικές τράπεζες, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πιστωτικού συστήματος στη χώρας κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

To Γραφείο Τύπου