Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/04/2012

Αποσπάσματα ομιλίας του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Έδεσσα

Πολίτες της Έδεσσας,

Φίλες και Φίλοι,

Στις 6 Μαΐου αναμετράται ο λαός με την Ιστορία του. Και επειδή αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι κρίσιμη, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη, το κατεστημένο παίζει τα ρέστα του. Απειλούν και εκβιάζουν την ψήφο του ελληνικού λαού, όχι επειδή κινδυνεύει η Ελλάδα χωρίς το Μνημόνιο – τουναντίον, θα σωζόταν – αλλά γιατί κινδυνεύουν οι ίδιοι.

Κάθε μέρα που περνάει, όμως, τα εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα της μνημονιακής κοινοπραξίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αποδεικνύονται εκβιασμοί μιας κάλπικης πεντάρας. Γιατί είναι ψεύτικοι. Γιατί προσπαθούν να δέσουν χειροπόδαρα την Ελλάδα στο Μνημόνιο, τη στιγμή που η Ευρώπη αλλάζει. Αυτή τη στιγμή, που η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι η λιτότητα είναι το πρόβλημα και όχι η λύση,  η μνημονιακή κοινοπραξία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ προσπαθεί να μας πείσει πως η λιτότητα είναι η μόνη λύση. Όταν, μόλις πριν από δύο μέρες, ο ίδιος ο Σαρκοζί ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στηρίξει την ανάπτυξη.

Όταν, μόλις χτες, ο Ολάντ ζήτησε να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απευθείας το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης. Όταν η Ισπανία εδώ και μέρες βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί και φέρνει την Ευρώπη κατάματα με τα αδιέξοδα της λιτότητας, η μνημονιακή κοινοπραξία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ προσπαθεί να μας πείσει ότι η λιτότητα που απειλεί να διαλύσει την Ευρωζώνη, δήθεν θα σώσει την Ελλάδα. 

Κάθε μέρα που περνάει, οι εκβιασμοί της μνημονιακής κοινοπραξίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αποδεικνύονται τα ιδιοτελή ψευτοδιλήμματα των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων δανειστών της χώρας, που καμία σχέση δεν έχουν με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Απλώς τα εκφωνούν οι εν Ελλάδι εμπορικοί αντιπρόσωποί τους – ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Σαμαράς και το κρατικοδίαιτο και διαπλεκόμενο επιχειρηματικό και επικοινωνιακό κατεστημένο που, με την ψήφο σας στο ΣΥΡΙΖΑ στις 6 Μαΐου, θα χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του.

Κάθε μέρα που περνάει, η προσπάθεια της μνημονιακής κοινοπραξίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ να μας πείσει ότι, αυτοί οι δύο και η συνεργασία τους, είναι η λύση για πολιτική σταθερότητα στον τόπο αποδεικνύεται – όχι απλώς ένα ακόμη από τα πολλά προεκλογικά ψέματά τους – αλλά το πιο μεγάλο ψέμα τους.

Γιατί μόνον χωρίς τη μνημονιακή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ θα υπάρξει πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στον τόπο, ελπίδα και προοπτική.

Γιατί καμία μνημονιακή συγκυβέρνηση, που θα στηρίζεται στο μπόνους των 50 εδρών του καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου και θα είναι σε διαρκή αντίθεση και σύγκρουση με την αντιμνημονιακή πλειοψηφία της κοινωνίας, δεν θα μπορεί να εφαρμόσει ένα ακόμη επώδυνο Μνημόνιο σε βάρος του λαού και με το λαό εναντίον του. Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από το λαό ακόμη μεγαλύτερες θυσίες χωρίς αντίκρισμα, νέες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, απολύσεις στο Δημόσιο και ό,τι άλλο υπέγραψαν, για πρώτη φορά, το Μάιο του 2010, εφάρμοσαν επί μια διετία διαλύοντας τη χώρα, συνυπέγραψαν ξανά τον περασμένο Φεβρουάριο και τώρα εφαρμόζουν σε δόσεις – η μικρότερη αμέσως τότε και η ισχυρότερη τον Ιούνιο.

Ο λαός έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι ο μνημονιακός δικομματισμός δεν είναι η λύση – είναι το πρόβλημα.

Ότι η μόνη λύση είναι η Αριστερά.

Ότι ο μνημονιακός δικομματισμός είναι η επιλογή της πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας και χρεοκοπίας.

Ότι μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά είναι η λύση της σταθερότητας, της ανασυγκρότησης, της ελπίδας και της προοπτικής για το λαό και τον τόπο.

Πολίτες της Έδεσσας,
Φίλες και Φίλοι,

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν μπορούν να μετατρέψουν την αποτυχία της πολιτικής τους σε εκβιασμό για τον ελληνικό λαό. Δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν μΆ αυτό το κόλπο. Θα κριθούν για τις μέχρι σήμερα επιλογές τους και τη χρεοκοπία τους. Θα κριθούν για το ότι, αφού πρώτα λεηλάτησαν τη χώρα, μετά την παρέδωσαν όμηρο στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Και θα κριθούν και για το κοινό τους πρόγραμμα – το Μνημόνιο.

Για τις ακόμη μεγαλύτερες θυσίες χωρίς αντίκρισμα που έχουν συνυπογράψει. Γιατί αν πραγματικά κάποιος κινδυνεύει από κάτι αυτός είναι ο ελληνικός λαός από το Μνημόνιο.

Με το Μνημόνιο οι αλλεπάλληλες θυσίες της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού πάνε χαμένες. Ό,τι κι αν κάνουν, όσα κενά περιεχομένου τρομοκρατικά διλήμματα κι αν σκαρφιστούν, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα κριθούν. Και καλούμε τον ελληνικό λαό να τους στείλει εκεί που τους αξίζει – στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Πολίτες της Έδεσσας, Φίλες και Φίλοι,

Εσείς, με την ψήφο σας, μπορείτε να επιβάλλετε – και θα επιβάλλετε – τη μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς, για την ανατροπή του Μνημονίου και την ανασυγκρότηση της χώρας. Εσείς είστε οι εντολείς και του ΣΥΡΙΖΑ, και του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ.

Στη θέλησή σας υπακούμε όλοι – όχι μόνον εγώ, αλλά και η κυρία Παπαρήγα και ο κύριος Κουβέλης. Εάν εσείς, στις 6 Μαΐου, πείτε το μεγάλο ναι στο νέο συνασπισμό εξουσίας με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν θα τολμήσει να αντιτάξει τα μικρά του όχι.

Στις 6 Μαΐου μετατρέψτε την οργή και την αγανάκτησή σας σε χρήσιμη ψήφο ανατροπής και ανασυγκρότησης. Δώστε την απάντηση της αξιοπρέπειας και της ελπίδας στο μόνο πραγματικό δίλημμα αυτής της αναμέτρησης: Μνημόνιο ή Αριστερά. Μνημονιακή Συγκυβέρνηση ή Νέος Συνασπισμός Εξουσίας.

Με ενόραση, αυτοπεποίθηση, τόλμη και αποφασιστικότητα, δώστε ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, δώστε μας ψήφο εξουσίας, δώστε μας τη δυνατότητα να κυβερνήσουμε τη χώρα.

Μην το σπαταλήσετε σε κανένα από τα δύο κόμματα του Μνημονίου – τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Κάντε τη μεγάλη ανατροπή, για να αλλάξουμε όλοι μαζί, μΆ ένα νέο μετεκλογικό συνασπισμό εξουσίας της Αριστεράς, όλοι μαζί με το κυρίαρχο λαό πρώτα και πάνω απΆ όλους και απΆ όλα, την πορεία της χώρας.

Για να ανακόψουμε την προδιαγεγραμμένη από το Μνημόνιο πορεία της προς τη χρεοκοπία και το χάος. Για να καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο και να διαπραγματευτούμε από την αρχή ένα εθνικό σχέδιο για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας.

 

Για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Ξέρουμε τι να κάνουμε και πώς να το κάνουμε. Έχουμε στελέχη με επιστημονική κατάρτιση, πολιτική αλλά και εργασιακή εμπειρία και αγωνιστική ετοιμότητα για να το εφαρμόσουν.

Πολίτες της Έδεσσας,  Φίλες και Φίλοι,

Τώρα είναι η ώρα της ανατροπής – τώρα όχι αργότερα, γιατί στις 7 Μαΐου θα είναι αργά, πολύ αργά για το λαό και τον τόπο. Η Ιστορία δεν περιμένει. Τώρα χτυπά την πόρτα της Ελλάδας. Τώρα οι λαοί της Ευρώπης προσδοκούν από μας. Τώρα είναι ή ώρα του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα είναι η ώρα του νέου συνασπισμού εξουσίας της Αριστεράς.

Γεια σας και με τη νίκη στις 6 Μαΐου.

To Γραφείο Τύπου