Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/04/2012

Συνέντευξη του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στο δημοσιογράφο Π. Τσούτσια

Τις εκλογές αυτές τις επέβαλλε ο λαός με τους αγώνες του. Το δίλημμα των εκλογών είναι Μνημόνιο ή Αριστερά. Συνεταιρισμός ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ή νέος συνασπισμός εξουσίας. Αν ο κόσμος ψηφίσει ΠΑΣΟΚ παίρνει δώρο και τη ΝΔ, και το αντίστροφο. Κοινό τους πρόγραμμα είναι το μνημόνιο. Όποιος επιθυμεί τις περικοπές που συνεπάγεται η εφαρμογή του ας τους ψηφίσει.

Αυτή η πρόταση είναι διαρκής. Προεκλογική, εκλογική και μετεκλογική. Αυτήν την πρόταση την έχουμε καταθέσει εδώ και ένα χρόνο. Πολύ πριν προκηρυχθούν οι εκλογές. Διαβλέψαμε τη μνημονιακή καταστροφή εγκαίρως και προτάξαμε όχι το δικό μας κομματικό συμφέρον αλλά την κοινωνική ανάγκη για απαλλαγή από το μνημόνιο. Και θα συνεχίσουμε να την βάζουμε στο τραπέζι μέχρι την ημέρα των εκλογών αλλά  και μετεκλογικά. Δυστυχώς όσοι, αρνούνται τη συνεργασία, δεν ακούνε ούτε την κοινωνία, ούτε την κομματική τους βάση.

Καλό θα είναι να αφήσουμε τα προσχήματα και να μιλήσουμε επί της ουσίας. Θα ενώσουμε δυνάμεις για να απαλύνουμε τον πόνο του λαού; Ναι ή Όχι. Και αν ο λαός πει το μεγάλο ΝΑΙ κανείς δε θα μείνει στο μικροκομματικό του ΟΧΙ.

Γιατί ποτέ στο παρελθόν τα συμφέροντά τους δεν ήταν τόσο ασύμβατα με τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου. Διασώζονται με δημόσιο χρήμα, το αποθηκεύουν μπας και σωθούν, στραγγαλίζουν την οικονομία και διεκδικούν να υπαγορεύουν την οικονομική πολιτική. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το πάρτι τελείωσε. Με δημόσιο χρήμα συνεχίζουν να υπάρχουν, το δημόσιο συμφέρον θα αναγκαστούν να υπηρετήσουν. Αλλιώς να παραμερίσουν.

Για εμάς ιδρυτική πράξη του νέου συνασπισμού εξουσίας που προτείνουμε είναι η καταγγελία των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης. Είναι η ξεκάθαρη δήλωση πως το δίκαιο μας δεν θα είναι αγγλικό και το ταμείο του κράτους θα εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα του λαού και όχι των πιστωτών. Πρώτα θα πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, πρώτα θα καλυφθούν οι ανάγκες της παιδείας, της υγείας και της πρόνοιας και μετά οι δανειστές μας.Το δεύτερο σημείο είναι το Μορατόριουμ πληρωμών. Έχει γίνει και στο παρελθόν στη Γερμανία όταν μετά τον πόλεμο κούρεψε τα χρέη της και τα υπόλοιπα τα αποπλήρωσε μόνο όταν το επέτρεψε η ανάπτυξη. Ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε σε διεθνή λογιστικό έλεγχο, ώστε να διαγραφεί το κομμάτι του χρέους που είναι παράνομο και επαχθές. Και τέλος η Αναδιανομή του πλούτου. Να πληρώσουν οι πλούσιοι. Να συγκροτηθεί περιουσιολόγιο. Να σταματήσουμε να φορολογούμε τη φτώχεια και να φορολογήσουμε τον πλούτο. Όσους χρύσωσαν τον καιρό του εκσυγχρονισμού και της υποτιθέμενης «νέας διακυβέρνησης».

Επίσης μας κατηγορεί πως κλείσαμε επιχειρήσεις. Μόνο που ξεχνά να μας πει ποιες επιχειρήσεις κλείσαμε και ποιο παράλογο αίτημα υιοθετήσαμε. Εγώ γνωρίζω πως κυβέρνησε και νομοθέτησε σε αυτόν τον τόπο με πελατειακή αντίληψη το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Όλοι και όλες ξέρουμε πως το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου έκλεισε χιλιάδες επιχειρήσεις. Ξέρουμε πως νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επέτρεψαν πρώτα την γενναία ενίσχυση και μετά την μεταφορά εκατοντάδων επιχειρήσεων της Μακεδονίας στα Βαλκάνια. Ποιος έκλεισε τις επιχειρήσεις στο Λαύριο, στη Νάουσα, στη Θράκη; Επιχειρήσεις σαν τις Λαναρά, Εnerga και Hellas Power, η αριστερά τις έκλεισε ή ο καζίνο καπιταλισμός που επέβαλλαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ; Σε λίγο θα μας πουν πως η αριστερά έκλεισε και τα εργοστάσια της SIEMENS, του χορηγού του δικομματισμού. Αντί με περίσσιο θράσος να κατηγορούν την αριστερά, ας αναλογιστούν στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, τα μνημόνια και οι δανειακές τους συμβάσεις πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν και πόσους ανέργους δημιούργησαν.

Λαϊκισμός δεν είναι ο πολιτικός λόγος που υπερασπίζεται δίκαια λαϊκά αιτήματα, λαϊκισμός είναι να τρομοκρατείς τρία χρόνια την κοινωνία, να σπέρνεις τον φόβο για να πείσεις για την αναγκαιότητα των μνημονίων. Δεν επενδύουμε σε καμία οργή στην αριστερά, απλά έχουμε άλλο πρόγραμμα και άλλους σύμμαχους σε αυτόν τον οικονομικό πόλεμο. Από την μία μεριά είναι τα κόμματα που έχουν πρόγραμμα το μνημόνιο και την νεοφιλελεύθερη κόλαση. Από την άλλη είναι οι δυνάμεις της εργασίας. Από την μία μεριά είναι η σωτηρία των τραπεζών και από την άλλη η σωτηρία της κοινωνίας. Όσο και να συκοφαντηθεί ο ανεπανάληπτος αγώνας που έκαναν οι πολίτες αυτά τα δύο χρόνια, στις 6 Μαΐου του 2012 θα λάβουν την απάντηση για την οικονομική και  κοινωνική κόλαση που έφεραν στην χώρα στις 6 Μαΐου  του 2010 τα κόμματα του νεοφιλελευθερισμού και των χορηγών τους.

Μη ρεαλιστική έχει αποδειχθεί η εφαρμογή της. Συνεπώς η άρνησή της είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση. Η αποδοχή της δανειακής σύμβασης σημαίνει χρεοκοπία, επιστροφή στην δραχμή και την δεκαετία του 50. Συμβαίνει όμως το εξής παράδοξο. Όταν ξένοι οικονομολόγοι, ξένοι πολιτικοί ηγέτες κα αναλυτές προτείνουν να μπει τέλος στην κόλαση της λιτότητας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας και να ανατραπεί το σύμφωνο σταθερότητας, είναι ρεαλιστές σύμφωνα με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της χώρας. Όταν όλα αυτά τα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά γίνονται ουτοπικές προτάσεις.

To Γραφείο Τύπου