Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/04/2012

Συνέντευξη του επικεφαλής του συνδυασμού ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο Αλέξη Τσίπρα στον Real FM στον Ν. Χατζηνικολάου

 

 

 


-       Ξεκινώ με την κουβέντα που είπατε εχθές και που έχει προκαλέσει σήμερα πρωτοσέλιδα, συζητήσεις. Τι ακριβώς είπατε και πώς το είπατε; .. Μιλήσατε για κυβέρνηση με πρωθυπουργό Παπαρήγα και με στήριξη ή ανοχή Καμμένου;…

  

Βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη φαντασία αλλά και μεγάλη αδημονία να πιαστούν από τα μαλλιά τους οι πνιγμένοι. Σε μια συνέντευξή μου στον διαδικτυακό τόπο TVXS στον κ. Κούλογλου, διεξοδικά ανέλυσα τις πάγιες  και δεδομένες θέσεις μας, ότι επιδιώκουμε την ενίσχυση του ελληνικού λαού προκειμένου να αναγκάσουμε τα κόμματα της αριστεράς που μέχρι σήμερα αρνούνται τη συνεργασία, με την ψήφο του λαού δηλαδή ο λαός ο ίδιος θα τα αναγκάσει, αν δεν έχουν 151 τα δύο κόμματα, να προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε τον σχηματισμό κυβέρνησης των κομμάτων της αριστεράς.

Με ρωτήσανε εάν θα επιδιώξω σχηματισμό κυβέρνησης και με τον κ. Καμμένο. Εξήγησα ότι οι ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορές δεν βοηθάνε στο να έχουμε προγραμματική σύγκλιση. Και μάλιστα εξήγησα και ποιες είναι αυτές οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. Εν τούτοις είπα το αυτονόητο, και αναρωτιέμαι γιατί τρομάζει αυτό το αυτονόητο. Ότι όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την ευθύνη και την επιλογή του λαού βεβαίως που θα μας τιμήσει με την ψήφο του, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώσει διερευνητική εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ, θα απευθυνθώ στα κόμματα της αριστεράς για τον σχηματισμό κυβέρνησης και, ακόμα κι αν δεν συγκεντρώνουμε τη δεδηλωμένη,  θα ασκήσουμε το συνταγματικό μας δικαίωμα να απευθυνθούμε στη Βουλή προκειμένου να λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Και εκεί δεν θα αρνηθούμε προφανώς την ψήφο κανενός. Την ψήφο όμως σε μια κυβέρνηση της αριστεράς. Σε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο και ξεκάθαρο, που θα είναι η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και η ακύρωση του μνημονίου.

 

-       Επομένως η αναφορά στον Καμμένο ήταν για ψήφο ανοχής και όχι για συμμετοχή στην ίδια κυβέρνηση….

 

Προφανώς.. Και να σας πω και κάτι άλλο. Η ψήφος εμπιστοσύνης, αν δεν έχουμε εκ των προτέρων τη δεδηλωμένη και τη διεκδικήσουμε στη Βουλή… Και μάλιστα εξήγησα και άλλες φορές και στη δική σας εκπομπή στη διαδικτυακή συνέντευξη των τριών αρχηγών όπου συμμετείχα, εξήγησα με σαφήνεια τις θέσεις μας, τα ίδια πράγματα είπα κι εκεί. Η ψήφος λοιπόν εμπιστοσύνης θα δοθεί και κάτω από την πίεση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και κάτω από τη λαϊκή στήριξη που θα έχει αυτή η πρωτοβουλία μας. Είχα πει χαρακτηριστικά στην εκπομπή σας ότι θα ζητήσουμε από το λαό να βγει την ίδια μέρα στους δρόμους ώστε να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση της αριστεράς. Που σημαίνει ότι, αν δεχθούμε ψήφο εμπιστοσύνης ακόμα και από βουλευτές που έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματα,  που δεν θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ακόμα κι από βουλευτές που έχουν εκλεγεί από το ΠΑΣΟΚ, δεν θα το αρνηθούμε.

Το βράδυ των εκλογών οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν θα κάνουν πάρα πολλούς να τρίβουν τα μάτια τους. Το πολιτικό σύστημα που διαμορφώθηκε από τη μεταπολίτευση έως σήμερα θα το ξεχάσουμε. Δεν πρόκειται οι ίδιοι άνθρωποι που μας οδήγησαν στην εξαθλίωση, που οδηγούν το λαό στην ανέχεια και στην αυτοκτονία να κερδίσουν την ψήφο και την στήριξη του ελληνικού λαού.

 

-       Ερώτηση ακροατή.. Δεν θα έχουν δεδηλωμένη και θα τη ζητήσουν στη Βουλή και η αριστερή κυβέρνηση θα κρέμεται από τον Καμμένο;….

 

Η δεδηλωμένη είναι στόχος μας. Στόχος εκλογικός δικός μας είναι να μην έχουν 151, ούτε νομιμοποίηση τα δυο κόμματα του μνημονίου και οι δυνάμεις της αριστεράς να έχουν τη δυνατότητα να συγκροτήσουν κυβέρνηση με 151 βουλευτές

 

-       Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα..

Αυτό ήθελα να σας πω.. Η συζήτηση αυτή γίνεται με δεδομένο ότι έχουμε έναν καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο και το πρώτο κόμμα, αν δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα –που είναι επιθυμία μας να είναι, γιατί να το κρύψουμε άλλωστε, κατεβαίνουμε σε μια εκλογική αντιπαράθεση και δεν νομίζω ότι είναι τίποτα δεδομένο… μπορούμε να τα ανατρέψουμε όλα.... Αλλά αν δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και είναι η Ν.Δ., όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα πάρει τις 50 έδρες και άρα και 20% να έχει, θα πάρει άλλο ένα 20%, το οποίο θα είναι νοθεία στην πραγματικότητα, θα είναι καλπονοθευτικό, δεν θα της αξίζει. Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος δεν θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη δεδηλωμένη. Θα τη διεκδικήσουμε λοιπόν και από άλλες δυνάμεις. Θα τη διεκδικήσουμε από κάθε βουλευτή. Είναι συνταγματικό μας δικαίωμα αυτό. Κι ας αποφασίσει ο καθένας με βάση την ευθύνη που θα έχει εκείνη την κρίσιμη στιγμή.

Δεν διεκδικούμε κυβέρνηση, επαναλαμβάνω, για να κρατήσουμε κάποιες καρέκλες και κάποιες θέσεις εξουσίας. Και σ΄ αυτό το ερώτημα απάντησα, λέγοντας ότι, αν διεκδικήσει κάποιος άλλος από τα κόμματα της αριστεράς, η κα Παπαρήγα ή ο κ. Κουβέλης, εγώ δεν θα διεκδικήσω, αν είμαστε το μεγαλύτερο από τα τρία αυτά κόμματα την πρωθυπουργική καρέκλα για τον εαυτό μου. Αν διεκδικήσει κάποιος άλλος ή κάποιος τρίτος.. Σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα. Σημασία έχει το πρόγραμμα. Σημασία έχει η βούλησή μας να αλλάξουμε την προδιαγεγραμμένη πορεία του λαού μας προς τη δυστυχία. Σημασία έχει η βούλησή μας να ακυρώσουμε το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Αυτό είναι το μόνο που αυτή τη στιγμή οφείλουμε να επιδιώκουμε απέναντι στις επόμενες γενιές.

 

-       Επομένως ποια είναι η απάντηση στα περί μυστικών συμφωνιών με τον Καμμένο για τα οποία διαβάζω σχόλια σήμερα;….

 

Επιτρέψτε μου να σας πω το εξής. Από συγκεκριμένη μερίδα των ΜΜΕ, μερίδα που εν πάση περιπτώσει όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν ιδιαίτερα εχθρική και στο πρόσωπό μου, με έχουν κατηγορήσει είτε για τρομοκράτη, είτε για εμπρηστή της Αθήνας, είτε για τσολιά και εθνικιστή ή Χρυσαυγίτη.. Σήμερα βλέπω ότι φτάνουν στο σημείο να με κατηγορούν για θιασώτη μιας κυβέρνησης ανίερης συμμαχίας, καταδικάζοντας όμως  και υποβαθμίζοντας τον ίδιο το λαό, φτάνοντας στο σημείο να μιλάνε για ένα λαό, για μια κοινωνία που είναι για κλάματα.. Τι φανερώνει αυτό ακριβώς;… Και ποιοι.. αυτοί οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο της διαπλοκής, στηρίζουν με πάθος τον κ. Βενιζέλο .. ενώ συμμετέχουν στελέχη του στα ψηφοδέλτια του κ. Σαμαρά, στη Ν.Δ. Έχω την αίσθηση λοιπόν ότι στην πραγματικότητα για κλάματα είναι το σύστημα της διαπλοκής και της εξουσίας που οικοδόμησαν όλα αυτά τα χρόνια. Τρέμουν στην ιδέα ότι  μπορεί την επομένη των εκλογών το μνημόνιο, που τόσο πολύ υποστήριξαν και τόσο πολύ προπαγάνδισαν από τις σελίδες τους στα ΜΜΕ που έχουν στην κατοχή τους, θα είναι παρελθόν. Και τρέμουν στην πιθανότητα να υπάρξει κυβέρνηση με λαϊκή εντολή να ανατρέψει αυτό το καθεστώς. Και το μνημόνιο αλλά και αυτό το καθεστώς....

 

-       Καταλαβαίνω ότι θεωρείτε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα ανατρέψει την εικόνα που έχουμε από τις δημοσκοπήσεις. Σας άκουσα να λέτε ότι το ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την πρώτη θέση στις εκλογές…

 

Δεν έχουμε το δικαίωμα να διεκδικούμε την ψήφο του λαού; Όταν μάλιστα.. αν το λέει αυτό ο κ. Βενιζέλος που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ήταν στήθος με στήθος με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα λέγατε ότι το δικαιούται. Όταν το λέμε εμείς, γιατί δεν μπορούμε να δικαιούμαστε, εφ΄ όσον ξεκινάμε από μια κοινή αφετηρία, να βγούμε πρώτοι, ακόμα και πρώτοι.

Επειδή θέλω να είμαι ρεαλιστής και αντιλαμβάνομαι ότι αυτό δεν είναι ανέφικτο, αλλά δεν είναι και εύκολο, είναι μια δύσκολη υπόθεση, λέω ότι, αν αθροιστικά την επομένη των εκλογών οι δυνάμεις της αριστεράς είναι πλειοψηφούσες, αν αθροιστικά μπορούμε να διαμορφώσουμε κυβέρνηση που ακόμα κι αν στερείται της δεδηλωμένης λόγω του καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου, παρόλα αυτά δεν θα είναι λαϊκή μειοψηφία, όπως τα κόμματα του μνημονίου, αλλά λαϊκή πλειοψηφία, τότε θα δικαιούμαστε να διεκδικήσουμε, ασκώντας το συνταγματικό μας δικαίωμα, ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή πάνω στο δικό μας πρόγραμμα, πάνω στη δική μας συνεργασία των κομμάτων της αριστεράς, επαναλαμβάνω.

Κι εκεί πάνω απάντησα ότι όποιος μας δώσει αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι ευπρόσδεκτος. Πού είναι το παράλογο;

 

To Γραφείο Τύπου