Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/04/2012

Αποσπάσματα συνέντευξης της Ρένας Δούρου στο Mega Channel στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» ( Καμπουράκης, Οικονομέας, Σαραντάκου)

«Δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σπάσαμε ένα ταμπού για ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς, δηλαδή τη σχέση της με την εξουσία και τη διακυβέρνηση. Αυτό δεν έγινε λόγω των δημοσκοπικών ποσοστών των τελευταίων μηνών. Σε ανύποπτο χρόνο για την οικονομική επικαιρότητα, πριν από 15 μήνες περίπου στο Πανελλαδικό Συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας πέρα από τις προτάσεις κι ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της χρεοκοπίας του τόπου, έβαλε το ζήτημα της υλοποίησής τους. Γιατί όσο σοβαρές και δικαιωμένες κι αν είναι οι προτάσεις μας και όσο κι αν, δυστυχώς, δικαιωθήκαμε στις προβλέψεις μας (διότι αν δεν είχαμε δικαιωθεί δεν θα αντιμετωπίζαμε οι νέοι και οι νέες τα όσα αντιμετωπίζουμε σήμερα όπως και ολόκληρη η χώρα), τίποτε από αυτά δεν έχει νόημα χωρίς τη δυνατότητα υλοποίησης των προτάσεων. Έτσι από πολύ νωρίς θέσαμε το ζήτημα της διακυβέρνησης. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες ούτε αφελείς για να μιλάμε για αυτοδυναμία, και γι αυτό πολύ έγκαιρα θέσαμε το θέμα του συνασπισμού εξουσίας με δυνάμεις της Αριστεράς.

 

Αν σε αυτές τις ιστορικές και κρίσιμες στιγμές για τον τόπο, οι ηγεσίες των αριστερών δυνάμεων και των άλλων δημοκρατικών κομμάτων, ιεραρχήσουν τα δημοσκοπικά τους ποσοστά και την άνοδό τους πάνω από τη σωτηρία του τόπου και πάνω από μια σειρά πολιτικών που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε ένα νέο συνασπισμό εξουσίας και σε μια κοινή κυβέρνηση, αν δηλαδή ο στόχος τους είναι μόνο η αύξηση των εδράνων στο Κοινοβούλιο, ιστορικές και κρίσιμες θα είναι και οι ευθύνες τους. Πρώτη θα ρίξω τον λίθο του αναθέματος.

 

Σε αυτή την πολύ μικρής διάρκειας αλλά πολύ κρίσιμη προεκλογική περίοδο, σπαταλήσαμε πέντε ημέρες για να λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα ο κ. Χρυσοχοίδης με τις κάμερες, άλλες τόσες για τη σύλληψη του κ. Τσοχατζόπουλου, μερικές ακόμη για το ντιμπέιτ, και τώρα, προκειμένου να μη φανεί ότι το προεκλογικό πρόγραμμα των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου ουσιαστικά είναι η δανειακή σύμβαση και το δεύτερο μνημόνιο, ασχολούμαστε με τη δήθεν παρεξήγηση, ουσιαστικά σπέκουλα, ότι δήθεν ο κ. Τσίπρας έκανε μια κωλοτούμπα σαν κι αυτές που κάνουν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, κι ανακάλυψε ιδεολογικές συγκλίσεις με τον κ. Καμμένο. Δεν είναι έτσι. Αντιθέτως εμείς είπαμε ότι θα ακολουθήσουμε όλες τις διαδικασίες του κοινοβουλίου και τους Συντάγματος. Δεν λέμε σαν τον κ. Σαμαρά ότι θα έχουμε αυτοδυναμία και είπαμε ότι αν και εφόσον έχουμε μια διερευνητική εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμείς δεν θα τη γυρίσουμε πίσω. Και αν κι εφόσον υπάρξουν βουλευτές που θεωρούν ότι μπορούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο δικό μας πρόγραμμα, εμείς δεν θα τους πούμε ΅όχιΆ.

Δεν κάνουμε αριθμητική ούτε σενάρια. Δίνουμε μάχη για να είμαστε στη διακυβέρνηση της χώρας με άλλες αριστερές, δημοκρατικές δυνάμεις. Ας μην προκαταλαμβάνουμε τα πράγματα και ας μη ξεχνάμε ότι το 2009 το ΠΑΣΟΚ ήταν με 160 βουλευτές και κατέληξε με 120.

 

Δεν είναι αξιόπιστη η ΝΔ που επί έναν χρόνο είχε αντιμνημονιακό φλάμπουρο, το υπέστειλε σε ένα βράδυ και συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να ζητά την επομένη των εκλογών να έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πότε έκανε σωστά; Όταν συγκυβερνούσε και δεν τη φόβιζαν οι κυβερνήσεις συνεργασίας; Ή τώρα που ζητά αυτοδύναμη κυβέρνηση; Η ΝΔ υπέγραψε τους όρους της δανειακής σύμβασης για να τους τροποποιήσει, όπως λέει ότι θα κάνει τώρα!

 

Το εκβιαστικό δίλημμα περί μη καταβολής μισθών και συντάξεων, έχει ήδη καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος με αφορμή την έκτη δόση. Όποιος παρακολουθεί σοβαρά τον προϋπολογισμό γνωρίζει ότι οι μισθοί και οι συντάξεις μπορούν να καλυφθούν. Ήμασταν η κοινοβουλευτική ομάδα που καταθέσαμε πρόταση για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου και για το άρθρο του Συντάγματος που την προβλέπει, και αναμέναμε και το ΚΚΕ να τη ψηφίσει αλλά δεν το έκανε.

Για τη διαγραφή του παρανόμου κι επαχθούς κομματιού χρέους, ώστε να γίνει η πληρωμή του υπολοίπου, χρειάζεται πολιτική βούληση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε υποβρύχια που γέρνουν ούτε κι ο γερμανός φορολογούμενος, στο όνομα συνεχούς δανεισμού προς τον ευρωπαϊκό νότο, να ασφυκτιά.

Οι χθεσινοί καταστροφείς δεν μπορεί να είναι αυριανοί σωτήρες. Το μνημόνιο δεν είναι λύση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εναλλακτική λύση, έχει ΤΗ λύση».

To Γραφείο Τύπου