Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/05/2008

Μήνυμα του Τμήματος Γυναικών του Συνασπισμού για την Ημέρα της Μητέρας

Γιορτή της Μητέρας σήμερα και λίγα πράγματα μας επιτρέπουν να γιορτάσουμε...

Ισως μόνο ένα η ευγνωμοσύνη μας γι αυτήν.

Διότι ως προς τα άλλα, ως προς τον κοινωνικό περίγυρο θα έλεγε κανείς, ότι όλα συνωμοτούν, ώστε ο ρόλος της γυναίκας-μητέρας να δυσκολεύει και να φθάνει μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο.

Το μικρό κοινωνικό κράτος που υπήρχε ως σήμερα στην Ελλάδα, είναι,  υπό  κατάρρευση, καθώς η εμπορευματοποίηση πλήττει τον δημόσιο τομέα και μάλιστα όχι μόνο τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αλλά και αυτό τον σκληρό πυρήνα των δημοσίων υπηρεσιών που είναι : η υγεία, παιδεία και η κοινωνική ασφάλιση. Η Οδηγία Μπολκεστάϊν δείχνει αυτό ακριβώς.

Ετσι, λοιπόν, οι υποστηρικτικές δομές προς την οικογένεια απαξιώνονται και οδηγούνται στην ιδιωτικοποίηση.

Στην Ελλάδα οι δημόσιες δομές βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, γιατί οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, άσκησαν και ασκούν κοινωνική πολιτική που στηρίζεται οικονομικά στις παροχές της ΕΕ  (απλήρωτοι εργαζόμενοι )

Το ίδιο και χειρότερο ισχύει για τις πολιτικές που κατά καιρούς εξαγγέλονται και για τις μόνες μητέρες, τις μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες,  τις μετανάστριες και τις πρόσφυγες.

Η οικογένεια παλεύει αβοήθητη και μέσα εκεί η μητέρα  και μητέρα-εργαζόμενη πολλές φορές και σε δύο δουλειές επωμίζεται το συντριπτικό βάρος της.

Πώς, λοιπόν, σε αυτές τις συνθήκες  οι γυναίκες να γεννούν παιδιά ή να κάνουν οικογένεια ;

Στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερης έμπνευσης πολιτικών λιτότητας, οι δαπάνες για την υποστήριξη της μητρότητας συρρικνώνονται με αποτέλεσμα τη συνολική υποβάθμιση της ζωής των γυναικών και των οικογενειών τους.

Για ποια γιορτή της μητέρας μπορούμε να μιλάμε , όταν οι νέες κοπέλλες δεν έχουν εργασία ή κι αν έχουν αμοίβονται με 400 ευρω. Πως μπορούν να κάνουν οικογένεια και να αποκτήσουν παιδιά;

Γι αυτό και εμείς είμαστε αποφασισμένες να αγωνιστούμε μαζί με όλες τις γυναίκες, ώστε κάθε γυναίκα να έχει τα παιδιά που θέλει, όταν τα θέλει και να αισθάνεται αυτή την χαρά της ζωής!

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής