Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/05/2008

Ασαφές και αβέβαιο το μέλλον του Καπνολογικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Το Μάρτιο του 2005 είχε εξαγγελθεί δημόσια από τον τότε υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η μετατροπή του Καπνολογικού Ινστιτούτου Ελλάδος σε πολυδύναμο ερευνητικό κέντρο, που θα ασχολούνταν με θέματα όπως η ελεύθερη και σταυλισμένη κτηνοτροφία, τα κτηνοτροφικά και χορτοδοτικά φυτά, ενεργειακά φυτά και βιομάζα και ο καπνός. Σε επόμενη επίσκεψη του στο Ινστιτούτο τον Ιανουάριο του 2007, ο ίδιος υφυπουργός δήλωσε ότι θα το μετατρέψει σε πολυδύναμο ερευνητικό κέντρο, που θα ασχολείται με την ανάπτυξη της καλλιέργειας ποιοτικού καπνού και με την έρευνα για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.

Παρά ταύτα, η πραγματικότητα είναι ότι, για έβδομη χρονιά, συνεχίζεται η υποβάθμιση του Καπνολογικού Ινστιτούτου και η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του.

Τον Μάρτιο του 2008, εγκαινιάστηκε από τον υφυπουργό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης Δράμας, το οποίο συστεγάζεται με το Καπνολογικό Ινστιτούτο στο κεντρικό κτίριο του τελευταίου. Εκεί, ο Νομάρχης Δράμας έκανε γνωστό το αίτημά του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου του Καπνολογικού Ινστιτούτου, με σκοπό να στεγαστεί το υπό ίδρυση Τμήμα Βιοτεχνολογίας του Παραρτήματος Δράμας του ΤΕΙ Καβάλας.

Να σημειωθεί  ότι υποβλήθηκαν επανειλημμένως προτάσεις τόσο από τη Διεύθυνση όσο και από τους εργαζομένους του Καπνολογικού Ινστιτούτου για τη λειτουργία του στο ΕΘΙΑΓΕ και στο Υπουργείο, αλλά ουδέποτε λήφθηκαν υπόψη.

Παρά τη μείωση της καπνοκαλλιέργειας σε πολλές πρώην καπνοπαραγωγικές περιοχές, οι πλέον δυναμικές ποικιλίες ελληνικών καπνών (Μπασμάς, Κατερίνη) εξακολουθούν να καλλιεργούνται στις περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, για τις οποίες ο καπνός συνεχίζει να έχει μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. Επομένως, θεωρούμε ότι απαιτείται ενιαία αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τη ρύθμιση της καπνοκαλλιέργειας. Είναι αναγκαίος, λοιπόν, ένας φορέας με ευέλικτο και αποτελεσματικό δίκτυο και ουσιαστική γνώση του προϊόντος.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

- Έξι χρόνια μετά την ένταξη του Καπνολογικού Ινστιτούτου Ελλάδος στο ΕΘΙΑΓΕ, ποιο είναι το μέλλον που του επιφυλάσσεται.

- Θεωρεί ως αναγκαίες τις θεσμικές και οργανωτικές ρυθμίσεις, ώστε το ινστιτούτο να επιτελέσει αποτελεσματικά τον τεχνικό και ερευνητικό του ρόλο και για πότε προγραμματίζει την εφαρμογή τους .

Η ερωτώσα Βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου