Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/05/2008

Η Κομισιόν δέχεται να συγχρηματοδοτήσει ενέργειες αστικής ανάπλασης, στην περιοχή του Ελαιώνα Αττικής.

Απάντηση του Επιτρόπου κ. Δήμα στον Δημ. Παπαδημούλη.

Δ. Παπαδημούλης: «Η άρνηση της Ν.Δ, βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον».

Την δυνατότητα συγχρηματοδότησης από κοινοτικά κονδύλια, αν αυτό ζητηθεί από τις Ελληνικές αρχές, έργων αστικής ανάπλασης στον Ελαιώνα Αττικής υπογραμμίζει ο Έλληνας Επίτροπος περιβάλλοντος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥN Δημ. Παπαδημούλη.

 Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί από την Κομισιόν αν  διαθέτει στοιχεία για τη μελλοντική χρήση των εκτάσεων του Ελαιώνα, αν έχει ενημερωθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για τα σχέδια οικοδόμησης και εμπορικής εκμετάλλευσης των ελεύθερων χώρων, ποια θεωρεί την καλύτερη εκμετάλλευση των χώρων του Ελαιώνα και τέλος αν θα μπορούσε να συγχρηματοδοτήσει προγράμματα για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και πάρκων.

Όσον αφορά στην δυνατότητα συγχρηματοδότησης, ο κ. Δήμας τονίζει πώς "Δυνατότητες χρηματοδότησης έργων που προβλέπουν διάφορες ενέργειες αστικής ανάπλασης, περιλαμβανομένων των μέτρων περιβαλλοντικής αποκατάστασης και της δημιουργίας χώρων πρασίνου, είναι δυνατόν να περιληφθούν σε διάφορα επιχειρησιακά προγράμματα (είτε στα σχετικά περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα είτε στο τομεακό επιχειρησιακό πρόγραμμα για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη) για την περίοδο 2007-2013, υπό την προϋπόθεση ότι τα έργα αυτά ανταποκρίνονται στα γενικά κριτήρια επιλεξιμότητας".

Ακόμα συμπληρώνει πώς "Όσον αφορά την προβλεπόμενη χρήση γης στον Ελαιώνα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, οι εθνικές αρχές είναι αρμόδιες για τον προσδιορισμό της χρήσης γης στην επικράτειά τους, αλλά και για την τοποθεσία και την άδεια εκτέλεσης των έργων, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία για το περιβάλλον".

Τέλος επισημαίνει πώς "H επιλογή των έργων και των τελικών δικαιούχων (συνήθως οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης είναι οι τελικοί δικαιούχοι γιʼ αυτόν τον τύπο συγχρηματοδοτούμενων έργων), καθώς και η υλοποίηση των έργων σε καθημερινή βάση εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών".

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Παρά τη σαφή απάντηση του Επιτρόπου κ. Δήμα, η κυβέρνηση αρνείται να αξιοποιήσει τους κοινοτικούς πόρους και να εντάξει στο ΕΣΠΑ ένα τέτοιο σχέδιο αξιοποίησης και ανάπτυξης του Ελαιώνα. Αντίθετα, προωθεί εντατικά την περαιτέρω οικοπεδοποίηση και εμπορευματοποίηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων στην Αθήνα. H αναλογία πρασίνου για τους πολίτες του Λεκανοπεδίου Αττικής είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη, μόλις 2,55 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο υποτριπλάσια του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου. H άρνηση της Ν.Δ να δημιουργηθούν με κοινοτικούς πόρους οι αναγκαίοι χώροι πρασίνου βλάπτει σοβαρά και το περιβάλλον και την δημόσια υγεία"

To Γραφείο Τύπου