Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/05/2008

Ανισοκατανομή, ανεπάρκεια και ανισότητα στις υπηρεσίες υγείας

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η σοβαρή υποστελέχωση των νοσοκομειακών κλινών σε νοσηλευτικό προσωπικό, η μεγάλη ανεπάρκεια στην κάλυψη των οργανικών θέσεων προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και η βαθιά ανισοκατανομή των κλινών μεταξύ των περιφερειών της χώρας είναι τα κυριότερα προβλήματα που χαρακτηρίζουν τις Υπηρεσίες Υγείας της Ελλάδας.

Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από τις απαντήσεις σε δεκάδες ερωτήσεις που καταθέσαμε και αφορούσαν τις νοσοκομειακές μονάδες της χώρας μας.

Συγκεκριμένα:

•    Οι περισσότερες νοσοκομειακές κλίνες είναι συγκεντρωμένες στο λεκανοπέδιο Αττικής και τη Μακεδονία, με αποτέλεσμα  ροή ασθενών που χρήζουν νοσηλευτικής περίθαλψης από τον τόπο κατοικίας και προς αυτές τις περιφέρειες.

•    Η γεωγραφική κατανομή των νοσοκομειακών κλινών στη χώρα, παρουσιάζει ανισότητες. Από 52.000 κλίνες που λειτουργούν (πλην των κλινών των στρατιωτικών νοσοκομείων) οι 22.500 ποσοστό 43,3% είναι ανεπτυγμένες στην Περιφέρεια της Πρωτεύουσας και οι 12.200 ποσοστό 23,6% στη Μακεδονία.

•    Συνολικά στη χώρα αναλογούν 4,7 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Στην Αττική 6 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους, στη Μακεδονία 5 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους, ενώ στη Στερεά Ελλάδα 2,6 ανά 1.000 κατοίκους  και στη Πελοπόννησο 2,9 ανά 1.000 κατοίκους. Η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο, στη δωδέκατη θέση.

•    Στο νοσοκομειακό τομέα η σχέση νοσηλευτών ανά κλίνη είναι 1 προς 1, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 3 προς 1.

•    Η στελέχωση των Κ.Υ. είναι ελλιπής. Η μέση κάλυψη των συστημένων θέσεων ιατρικού προσωπικού δεν ξεπερνά το 47% και για το υπόλοιπο προσωπικό το 54%.

•    Στις περισσότερες Περιφέρειες οι Υπηρεσίες Υγείας είναι εξαρτημένες από αυτές άλλων Περιφερειών. Ενδεικτικά από τα 637.114 εξιτήρια που εξέδωσαν τα Νοσοκομεία της Αττικής το 2004, τα 187.550 αφορούσαν ασθενείς άλλων περιοχών της χώρας. Από τη Στερεά και την Εύβοια την ίδια περίοδο διακομίσθηκαν σε άλλες Περιφέρειες  83.700 ασθενείς.

•    Το 25,6% των πολιτών προσφεύγει σε ιδιώτες  γιατρούς μη συμβεβλημένους  με το ταμείο τους για πρωτοβάθμια περίθαλψη και το 26% σε συμβεβλημένους γιατρούς. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται ακόμη και σε αγροτικές περιοχές όπου μόνο το 20% απευθύνεται στα Κ.Υ. και τα Περιφερειακά Ιατρεία.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει:

1.    Για την άμεση επανεκτίμηση των αναγκών του πληθυσμού για υπηρεσίες υγείας; Για το σχεδιασμό βάση των αναγκών που θα προκύψουν του Χάρτη Υγείας της χώρας μας;

2.    Για τη γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες όλων των πολιτών για παροχή υπηρεσιών υγείας ώστε να μην είναι  αναγκασμένοι να οδηγούνται στην ιδιωτική πρωτοβουλία με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ήδη χαμηλό οικογενειακό τους προϋπολογισμό;

3.    Για την άμεση πλήρωση των κενών θέσεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό των Νοσοκομείων και των Κ.Υ., της χώρας που καθυστερεί αδικαιολόγητα;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ