Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/01/2006

Όχι νέοι πόλεμοι στη Μ. Ανατολή

Συνάντηση ΣΥΝ με τον Ιρανό Επιτετραμμένο

Με τον Επιτετραμμένο της Πρεσβείας του Ιράν κ. Χοσεϊν Φαράχι συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, από τον Γραμματέα της ΚΠΕ Ν.Χουντή και το μέλος της Π.Γ. Πάνο Τριγάζη.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις ελληνο-ιρανικές σχέσεις καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Μ. Ανατολή, με επίκεντρο τα θέματα της ειρήνης στην περιοχή και στον κόσμο.

Ο Γραμματέας του ΣΥΝ τόνισε ότι ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου -και όχι η προσφυγή στη βία- είναι ο δρόμος για τη διευθέτηση των προβλημάτων της Μ. Ανατολής.

Αναφέρθηκε στην αντίθεση του ΣΥΝ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στον πόλεμο στο Ιράκ, προσθέτοντας ότι πρέπει να αποκρουστούν νέοι πολεμικοί τυχοδιωκτισμοί με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Επίσης τάχθηκε υπέρ της μετατροπής της Μ. Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά όπλα.

Επανέλαβε την θέση του ΣΥΝ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Αν Ιερουσαλήμ, στόχος που απαιτεί την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, όπου πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ως ισότιμος συνομιλητής η νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα προκύψει από την Παλαιστινιακή Βουλή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών.

Από την πλευρά του ο Ιρανός Επιτετραμμένος τάχθηκε υπέρ της παραπέρα ανάπτυξης των ελληνο-ιρανικών σχέσεων, ενώ διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία του ΣΥΝ ότι η κυβέρνηση της χώρας του είναι υπέρ της αυστηρής τήρησης της Συμφωνίας μη διασποράς των πυρηνικών όπλων και του Καταστατικού της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Επίσης, διευκρίνισε ότι το Ιράν δεν αμφισβητεί το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί και ότι τάσσεται εναντίον κάθε γενοκτονίας.

To Γραφείο Τύπου