Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/05/2008

Ανακοίνωση ΝΕ ΣΥΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Την ώρα που το σύστημα υγείας στο νομό μας είναι στην εντατική ο υπουργός Υγείας-Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αβραμόπουλος πραγματοποιεί στη Λευκάδα φιέστες με το συνέδριο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ)

Πρόκειται για φορέα που δημιουργήθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργείου Υγείας. Στην πράξη χρησιμοποιείται ως μηχανισμός ελέγχου και καθυπόταξης του πιο ζωντανού αλλά και με μεγάλα προβλήματα κλάδου στο χώρο της υγείας.

Έτσι η ΕΝΕ (ΝΠΔΔ) που η δημιουργία της ήταν πάγιο αίτημα του υγειονομικού κινήματος, για κατοχύρωση του επαγγέλματος και αναβάθμιση της επιστημονικής και επαγγελματικής θέσης των νοσηλευτών, κατέληξε σήμερα εργαλείο χειραγώγησης του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δεν παρευρίσκεται στη φιέστα που οργανώνει το Υπουργείο σεβόμενος τις απόψεις και τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών φορέων της Υγείας για τη λειτουργία αυτού του φορέα, που εκμεταλλευόμενος τη δοτή διοίκηση που όρισε το Υπουργείο και με ένα αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, οδήγησε στη δημιουργία μονοκομματικής διοίκησης υποταγμένης στη κυβέρνηση. Καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας να χρησιμοποιούν την ΕΝΕ ως κομματικό τους παραμάγαζο.

Την ίδια ώρα που το Υπουργείο Υγείας οργανώνει "ατρικό τουρισμό" λείπουν και δεν προσλαμβάνονται χιλιάδες εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Την ώρα που γίνονται οι φιέστες η Ριζοσπαστική Αριστερά θα ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΥΣΑ στο Νοσοκομείο Λευκάδας, όπου μαζί με τους εργαζόμενους δίνει τη μεγάλη μάχη για να λυθούν τα χρόνια προβλήματα στο χώρο της υγείας στο νομό. Μετά την κοινοβουλευτικό έλεγχο και την σχετική επερώτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ για την παροχή υγείας στο νομό Λευκάδας οι τότε δεσμεύσεις του κ. Αβραμόπουλου στη Βουλή, μέχρι σήμερα αποδείχτηκαν εμπαιγμός. Τα κενά στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους άλλους κλάδους εργαζομένων αυξάνονται συνεχώς στο Νοσοκομείο Λευκάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων των εργαζομένων υπηρετούν αυτή τη στιγμή 193 εργαζόμενοι ενώ ο παλιός οργανισμός προέβλεπε 310.Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν προσληφθεί ή έχουν έρθει με μετάταξη 18 εργαζόμενοι ενώ έχουν φύγει 38. Οι πολίτες και οι εργαζόμενοι λοιπόν βιώνουν καθημερινά τα τραγικά αποτελέσματα των κυβερνήσεων του συναινετικού δικομματισμού. Με ευθύνη τους, το δημόσιο σύστημα υγείας έχει εγκαταλειφθεί, οδηγείται συνειδητά στην απαξίωση ωθώντας όλο και περισσότερους τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα. Παρά τις συνεχείς εξαγγελίες η κατασκευή νέου νοσοκομείου δεν έχει δρομολογηθεί ουσιαστικά αλλά και ούτε πραγματοποιείται επισκευή του υπάρχοντος κτιρίου με βάση τη μελέτη επισκευής και ενίσχυσης που πλήρωσε το ίδιο το υπουργείο μετά το σεισμό του 2003.

Σταθεροί στόχοι του ΣΥΝ για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο χώρο της υγείας είναι:

• Η γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας

• Η ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

• Η κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό, με άμεσες προσλήψεις.

• Η ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.

• Η βελτίωση των υποδομών.

• Συμπαραστεκόμαστε στις κλιμακούμενες κινητοποιήσεις που ξεκινάει η ΠΟΕΔΗΝ στις 27 Μαίου.

• Υποστηρίζουμε τα αιτήματα του σωματείου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Λευκάδας.

• Ζητάμε την ουσιαστική ενίσχυση της Υγείας στο νομό μας για:

• Την έγκριση του νέου οργανισμού του Νοσοκομείου που καθυστερεί χωρίς λόγο χρόνια τώρα από το Υπουργείο Υγείας.

• Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

• Την άμεση λειτουργία του αξονικού τομογράφου.

• Την άμεση χρηματοδότηση της επισκευής και ενίσχυσης του Νοσοκομείου με το σύνολο του ποσού που προβλέπεται στην σχετική μελέτη.

• Χρονοδιάγραμμα κατασκευής νέου Νοσοκομείου εξασφαλίζοντας το Δημόσιο χαρακτήρα του, τις απαραίτητες πιστώσεις, μακριά από την πολιτική των ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) που προωθεί το Υπουργείο, ιδιωτικοποιώντας τον τομέα της Υγείας.

Η Γραμματεία της Ν.Ε. Λευκάδας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ