Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/05/2008

Κοινή δήλωση Παπαγιαννάκη-Τσούκαλη για Εθνικό σχέδιο κατά αερίων ρύπων|| ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΡΥΠΑΝΣΗ : Υπό τον κίνδυνο καταδίκης η Κυβέρνηση προστατεύει τη δημόσια υγεία

Ο Νίκος Τσούκαλης, βουλευτής Αχαΐας και ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης βουλευτής Βʼ Αθήνας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, σχετικά με την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου κατά των αέριων ρύπων από το ΥΠΕΧΩΔΕ, δήλωσαν ότι:

«Η καθυστερημένη εξαγγελία του Εθνικού Σχεδίου κατά των αέριων ρύπων διαψεύδει κατηγορηματικά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Σουφλιά για προσαρμογή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινοτική Νομοθεσία. Για άλλη μια φορά το ΥΠΕΧΩΔΕ σπεύδει κάθιδρο να προλάβει επικείμενες κυρώσεις και διασυρμό της χώρας. Μόνο που η οικονομική συνεκτίμηση της καθυστέρησης αυτής συνεπάγεται μη αναστρέψιμες -ίσως- συνέπειες για τους έλληνες πολίτες. Τη στιγμή που η Κυβέρνηση εξαγγέλλει νέες ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας, το ΥΠΕΧΩΔΕ ενδιαφέρεται μόνο για την αποφυγή ενός προστίμου, αδιαφορώντας ουσιαστικά για τις σοβαρές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους πολίτες.

Η χώρα μας ενσωμάτωσε τις οδηγίες 2001/81/ΕΚ και 2001/80/ΕΚ σχετικά με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους μόλις τον Ιούλιο του 2005, μετά από καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όσον αφορά την πρώτη οδηγία.

Σήμερα, 3 χρόνια μετά την ενσωμάτωση των εν λόγω Οδηγιών το ΥΠΕΧΩΔΕ παρουσιάζει το Εθνικό Σχέδιο κατά των αερίων ρύπων, ενώ εκκρεμεί η προδικαστική διαδικασία για μη κοινοποίηση στοιχείων (2001/81/ΕΚ) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εξέλιξη αυτή -ίσως- είχε αποτραπεί αν η χώρα μας διέθετε ισχυρό και αυτόνομο Υπουργείο Περιβάλλοντος.»

To Γραφείο Τύπου