Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/05/2008

Αντισυνταγματικές και εκβιαστικές οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων

Ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τάσος Κουράκης δήλωσε σχετικά με την απειλή του Υπουργού Παιδείας ότι η κυβέρνηση δεν θα χρηματοδοτήσει όσα Πανεπιστήμια δεν καταθέσουν τετραετείς οικονομικούς προγραμματισμούς μέχρι τις 30 Μαΐου:

"Τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ακαδημαϊκή αυτοτέλεια και αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων πλήττει ο νόμος 3549/20.3.2007 που εκβιαστικά αρχίζει να εφαρμόζεται. Με τις 4ετείς συμβάσεις που υποχρεώνει να υπογράφουν τα Πανεπιστήμια με το κράτος - εργοδότη, ο νόμος επιβάλλει αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησής τους, η οποία μέχρι σήμερα γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες του κάθε ιδρύματος (κυρίως με βάση τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών). Κατά το νέο νόμο, προϋπόθεση της χρηματοδότησης είναι η αποδοχή των στόχων που θέτει το Υπουργείο Παιδείας και η συμμόρφωση προς τα αποτελέσματα της διαδικασίας αξιολόγησης, σύμφωνα με το ν.3374/2005 (ΦΕΚ 189 Α΄). Επιβάλλεται στα Πανεπιστήμια η αναζήτηση πόρων εκτός δημοσίου, δηλαδή η ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων. Στον 4ετή προγραμματισμό πρέπει να αναφέρονται εκτός από τους δημόσιους πόρους, η αξιοποίηση της ιδιαίτερης περιουσίας και οι λοιπές πηγές χρηματοδότησης εκτός του Κρατικού Προϋπολογισμού. Καταργείται έτσι η ενιαία δημόσια ανώτατη εκπαίδευση και η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα (άρθρο 16) υποχρέωση της πολιτείας να χρηματοδοτεί τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επιπλέον οι ξεχωριστές συμβάσεις εκάστου ΑΕΙ με το Υπουργείο, οδηγούν στην εξάρτηση των Πανεπιστημίων και σε διαχωρισμό των ΑΕΙ σε αρεστά στην κυβέρνηση ή όχι. "

Και ο Τ.Κουράκης συνέχισε:

"Τα οικονομικά αιτήματα των Πανεπιστημίων πρέπει πάντα να υποβάλλονται με έμφαση στο ρητό συνταγματικό δικαίωμα τους για χρηματοδότηση, με βάση τις ανάγκες (αριθμό σπουδαστών) και τις ιδιαιτερότητές τους (περιφερειακά, διεύρυνσης, υποδομή) και όχι με αγοραίους όρους της δήθεν διασφάλισης ποιότητας, ανταγωνιστικότητας και ανταπόδοσης, τυποποίησης - πιστοποίησης κ.λπ. σαν να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις.  Το Υπουργείο οφείλει αντί να εκβιάζει, να ικανοποιεί τις ετήσιες ανάγκες των Πανεπιστημίων για χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξής τους (όπως ορίζει το άρθρο 16 του Συντάγματος), από δημόσιους πόρους (τακτικός προϋπολογισμός και δημόσιες επενδύσεις) και να αυξήσει άμεσα σε 5% επί του ΑΕΠ τις δαπάνες για την παιδεία".

To Γραφείο Τύπου