Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/05/2008

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝ

Συνεδρίασε σήμερα η Π.Γ. του ΣΥΝ με θέματα την υλοποίηση της απόφασης της ΚΠΕ, την ενημέρωση από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και την πορεία της δουλειάς του κόμματος σε όλη την Ελλάδα, τις θέσεις του κόμματος για το χωροταξικό, τη στελέχωση της Επιτροπής Πολιτικής Τεκμηρίωσης και την παρουσία του κόμματος στο επικείμενο Συνέδριο της ΕΝΑΕ.

Σχετικά με την απόφαση της ΚΠΕ, η Π.Γ. κωδικοποίησε τις βασικές αιχμές και τις προτάσεις μας για το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, άμεση προτεραιότητά μας είναι η αποτροπή της εκποίησης του ΟΤΕ και των λιμανιών. Στόχος η ανάκτηση από το δημόσιο των στρατηγικής  σημασίας επιχειρήσεων με την απόκτηση, τουλάχιστον, του 51% και ταυτόχρονο αναπροσανατολισμό της λειτουργίας τους με ένα νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό σχέδιο υπό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, πέρα και έξω από κομματικές, πελατειακές σκοπιμότητες και την επιρροή ιδιωτικών συμφερόντων.

Πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλίας συντονισμού των Συνδικάτων και των εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και των ευρύτερων δυνατών κοινωνικών δυνάμεων, με στόχο κοινές απεργιακές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη συνολική ανακοπή και ματαίωση του κύματος των σχεδιαζόμενων ιδιωτικοποιήσεων.

Μπροστά στην κρίση, τις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας  και κυρίως την έκτακτη κατάσταση που προκαλεί το κύμα καλπάζουσας ακρίβειας, απαιτούνται έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται να θεσπιστεί άμεσα αυστηρός κοστολογικός έλεγχος σε όλα τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης που εμφανίζουν υπέρμετρες αυξήσεις, από την παραγωγή ή την εισαγωγή  έως την λιανική πώληση, με την ταυτόχρονη επιβολή εύλογου ελεγχόμενου ποσοστού κέρδους.  

Στις περιπτώσεις που εμφανίζονται ακραίες περιπτώσεις κερδοσκοπικών ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα για την άμεση επιβολή ανώτερης οροφής στις τιμές.

Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και των κοινωφελών υπηρεσιών με ταυτόχρονη ανάκληση των υπέρμετρων αυξήσεων στα εισιτήρια μέσων Μαζικής Μεταφοράς  και στα διόδια.

Σε μια φάση νέας ανόδου των επιτοκίων, μεγάλης ακρίβειας, συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων και υπερχρέωσης των νοικοκυριών, χρειάζονται άμεσα ειδικά μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών και αποτροπής μιας κρίσης στο χώρο των ακινήτων και του χρηματοπιστωτικού τομέα, που θα μπορούσε να πάρει τραγικές διαστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό:

Σχετικά με το θέμα του γενικού χωροταξικού σχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, η Π.Γ. κατέληξε ότι η απόσυρση και ο επανασχεδιασμός μετά από σοβαρές διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αποτελούν την ενδεδειγμένη λύση.

Σχετικά με την επιτροπή πολιτικής τεκμηρίωσης, οριστικοποιήθηκε η σύνθεσή της, η οποία είναι η εξής:

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού