Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/05/2008

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηρακλείου Αλ. Αλαβάνος κατέθεσε σήμερα επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή 16/5/2008, με θέμα την εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων από τη Ν.Δ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Πρωθυπουργό

Θέμα: Η εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων από την Ν.Δ.

Διευρύνεται συνεχώς από την Κυβέρνηση το κύμα ιδιωτικοποιήσεων με σαφή και προφανή στόχο να εκποιήσει ό,τι το δημόσιο στη χώρα. Αιχμή αυτής της προσπάθειας σήμερα είναι ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, το δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας (Πειραιάς – Θεσσαλονίκη), τα ΕΛΤΑ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο ΟΣΕ, η Ολυμπιακή κ.α. που η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπουλήσει σε αλλοδαπές δημόσιες επιχειρήσεις ή σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Οι δηλώσεις της κυβέρνησης ότι δήθεν εξασφαλίζει μέσα από τις συμφωνίες πώλησης ελάχιστες εγγυήσεις υπέρ του Δημοσίου και του δημόσιου συμφέροντος είναι ανυπόστατες αφού έχει δημιουργηθεί  αρνητικό νομικό προηγούμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την απόκτηση ειδικών προνομίων υπέρ των κρατικών μειοψηφικών συμμετοχών στο κεφάλαιο επιχειρήσεων.

Οι ενέργειες αυτές της κυβέρνησης βρίσκουν κατηγορηματικά αντιθέτους όλους τους εργαζόμενους σ΄αυτές τις επιχειρήσεις αλλά και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που πλέον αντιτίθεται στο ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών και στη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι απολύτως αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων, πολύ περισσότερο επιχειρήσεων σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτές που αναφέραμε ανωτέρω.

Παρά ταύτα, ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Αλαβάνος