Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/05/2008

Ανακοίνωση Τμήματος Οικολογίας ΣΥΝ σχετικά με τα μέτρα Σουφλιά για του ρύπους

Στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΥΠΕΧΩΔΕ να ενσωματώσει -εξαιρετικά καθυστερημένα- τις Κοινοτικές Οδηγίες για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους με την εξαγγελία του Εθνικού Σχεδίου κατά των αέριων ρύπων, ανακοινώθηκαν ορισμένα μέτρα "για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης".

Η δέσμη των προτάσεων του κ. Σουφλιά περιγράφει με γενικολογίες το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης χωρίς να προβαίνει σε επαρκή ανάλυση των επιμέρους στοιχείων του προβλήματος και οι συνεπώς οι χθεσινές ανακοινώσεις είναι μάλλον είναι δέσμη ιδεών του κ. Σουφλιά ή και επανάληψη μέτρων που έχουν εξαγγελθεί επανειλημμένα, παρά νέα μέτρα. Οι προτάσεις δεν έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα ολοκληρωμένης αξιολόγησης των αναγκαίων παρεμβάσεων, γιʼ αυτό άλλωστε απουσιάζουν τα σαφή επιδιωκόμενα αποτελέσματα αλλά κυρίως οι αναγκαίοι μηχανισμοί ελέγχου.

Ωστόσο, στην Ελλάδα όλοι γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο έλεγχος των περιβαλλοντικών παραβάσεων -από τα μονά-ζυγά στο δακτύλιο, έως τις υπερβάσεις εκπομπών ρύπων της ΔΕΗ. Έτσι, η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο Εθνικό Σχέδιο που θα βεβαιώνει την ύπαρξη αποτελεσματικού ελέγχου είναι ενδεικτική της προχειρότητας με την οποία συντάχθηκε το κείμενο.

Επιπλέον, τα μέτρα Σουφλιά για την αυτοκίνηση κινούνται σε λάθος κατεύθυνση, καθώς το ΥΠΕΧΩΔΕ συνεχίζει να θεωρεί αναπόφευκτη την κυριαρχία του ΙΧ αυτοκινήτου για τις αστικές μετακινήσεις και δεν προωθεί μέτρα περιορισμού της εξάρτησης των μετακινήσεων από το ΙΧ. Αντίθετα επιλέγει να προωθήσει την επιχορήγηση της αντικατάστασης του στόλου των αυτοκινήτων με ΙΧ "νέας τεχνολογίας" - ένα μέτρο ωστόσο που, σε συνθήκες φτώχειας και ακρίβειας, αποκλείει πολλούς συμπολίτες μας και πριμοδοτεί τα συμφέρονται των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Εμείς επιμένουμε σε μέτρα που θα αποσκοπούσαν στη μείωση της χρήσης του ΙΧ αυτοκινήτου, θεσπίζοντας ουσιαστικά -και όχι εισπρακτικά- αντικίνητρα και σε συνδυασμό με ενίσχυση της μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το μείζον ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τρικ του κ. Σουφλιά ο οποίος προσπαθεί να αποπροσανατολίσει το δημόσιο διάλογο από τα πρόσφατα 'έργα και ημέρες" του στο ΠΕΧΩΔΕ.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος