Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/01/2006

Φιλο-εφοπλιστικό τερατούργημα το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει το δρόμο για τη γενική κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική του ΣΥΝ, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο «Αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της ναυτικής εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», που κατέθεσε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μ. Κεφαλογιάννης, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Το νομοσχέδιο που κατέθεσε αργά την Παρασκευή το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αποτελεί ένα ακραίο φιλο-εφοπλιστικό τερατούργημα, που στρέφεται κατά των εργασιακών κατακτήσεων του ναυτεργατικού κόσμου και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του, ενώ προωθεί τις πελατειακές σχέσεις της κυβέρνησης στο λιμενικό σώμα.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο:

Καταργούνται τα αντικίνητρα που υπήρχαν σε βάρος των εφοπλιστών που δεν πλήρωναν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Παραδίδεται πλήρως η ναυτική εκπαίδευση στα ιδιωτικά, πρώτα απ΄ όλα τα εφοπλιστικά ιδιωτικά συμφέροντα και ολοκληρώνεται έτσι ο δρόμος που άνοιξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Καταργείται η εγγυητική επιστολή, την οποία υποχρεώνονταν να καταθέτουν οι εφοπλιστές για την σωστή εκτέλεση δρομολογίων στην ακτοπλοΐα.

Ακόμα χειρότερα, με το άρθρο 28, όχι μόνο αποκλείεται η δυνατότητα προσμέτρησης των πάσης φύσεως επιδομάτων των ναυτικών στον υπολογισμό της σύνταξής τους, πράγμα που διεκδικεί ο ναυτικός κόσμος της χώρας, αλλά και, μέσα από μια σκόπιμη αοριστία, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης πάνω από 20% των συντάξεων των ναυτεργατών.

Το νομοσχέδιο αυτό εναρμονίζεται απολύτως με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο κ. Αλογοσκούφης, για τη δήθεν σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος, και οι οποίες αποσκοπούν στην κατεδάφιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων του συνόλου των εργαζομένων.»

To Γραφείο Τύπου