Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/05/2008

Ομιλία στην ολομέλεια της Ε.ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ στο ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

πολλά είναι τα ζητήματα που ετέθησαν και συζητήσαμε σε αυτό το νομοσχέδιο για την  εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα των κτιρίων. Η Κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε επιπρόσθετα μέτρα αλλά δεν το κάνει.

Επί των άρθρων τώρα.

Η όλη φιλοσοφία για το πώς θα χειριστεί η χώρα μας τα μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων, δεν καθορίζεται με την ενσωμάτωση αλλά αφήνονται ..... για μετέπειτα υπουργικές αποφάσεις (7 προβλέπονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο).

'Aρθρο 1: Σκοπός

Πρέπει να αποφύγουμε τη διατύπωση ότι ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να προσαρμόσει τη νομοθεσία μας στην Οδηγία. Ο σκοπός πρέπει  να δηλώνει ότι εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για το σχεδιασμό των κτιρίων και συγκεκριμένα να βάλει το στόχο αυτόν καθʼ αυτόν.

'Aρθρο 2: Ορισμοί

Η διατύπωση ορισμένων ορισμών έρχονται σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα από την Οδηγία. Πιστεύουμε ότι οι ορισμοί θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Σημαντικό είναι να υπάρχει ο ορισμός της ενεργειακής μελέτης και της βιοκλιματικής μελέτης όπως αναπτύχθηκαν από τους αγορητές μας, που επιδιώκει ο σχεδιασμός του κτιρίου να προσαρμόζεται στο τοπικό κλίμα και το φυσικό περιβάλλον, με την αξιοποίηση των τοπικών ευνοϊκών συνθηκών. ¨

'Aρθρο 3

Στην περίπτωση των κτιρίων κατοικίας η ενεργειακή απόδοση δεν αφορά και στη χρήση φωτισμού, με αποτέλεσμα να μην κατευθύνει το σχεδιασμό προς λύσεις που θα ευνοούν τον φυσικό φωτισμό και άρα δεν θα επιτυγχάνεται το μέγιστο της εξοικονόμησης ενέργειας.

Δεν πρέπει να εξαιρεθούν οι κατοικίες παρ 2 εδάφιο ε) γιατί  ΕΤΣΙ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, ΟΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ μεγάλη σπατάλη.

'Aρθρο  11

Εξαιρέσεις

Είμαστε εναντίον στο να υιοθετούνται όλες οι ευκολίες που δίνονται ΑΚΡΙΤΑ. Πρέπει να υπάρχουν ώστε κάθε χώρα να προσαρμοστεί με την αρχή της επικουρικότητας, όμως δεν κατανοούμε ορισμένα πράγματα. Γιατί εξαιρούνται οι χώροι λατρείας και θρησκευτικών δραστηριοτήτων;  Είμαστε αντίθετοι στην εξαίρεση για τα Κτίρια κατοικιών τα οποία προορίζονται για χρήση που δεν υπερβαίνει τους τέσσερις (4) μήνες κάθε έτος. Αυτό είναι αυθαίρετο και ανοίγει «παράθυρα» στην ιστορία των συγκροτημάτων κατοικίας, που ορίζονται κατοικίες και όχι ξενοδοχεία. Αυτή είναι η νέα τάση στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Στα συγκροτήματα αυτά καταναλίσκονται τεράστιες ποσότητες ενέργειας και θα έλεγα ορισμένες φορές με προκλητικό τρόπο. Χρησιμοποιούμενες ως επί το πλείστον το καλοκαίρι και κλιματιζόμενες πλέον σχεδόν στο σύνολό τους, επιβαρύνουν σημαντικά την ενεργειακή ζήτηση τις περιόδους αιχμής του φορτίου.

 Η ένταξή τους είναι επιβεβλημένη.

Τέλος θέλω να πω ότι η εξοικονόμηση ενέργειας –έχει ειπωθεί προσφυώς από κάποιον- είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα ενέργειας που υπάρχει στον κόσμο. Ξέρετε πολύ καλά ότι πολλές φορές έχουν κάνει πολλές προόδους προς τα εκεί. Φαίνεται και από τους δείκτες και τις σχέσεις κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Στην Ελλάδα έχουν την αντίθετη τάση και δεν διαφαίνεται κυβερνητική πολιτική βούληση για ανατροπή της τάσης αυτής.

Όσο για το σύνολο των άρθρων, καταψηφίζουμε τα άρθρα 1,2,3,6 και 11.

 Από τις τρείς τροπολογίες, τις δύο τις ψηφίζουμε και δηλώσαμε από την αρχή ότι θα καταψηφίσουμε την τροπολογία για τους Οπτικούς-Οπτομέτρες, του Υπουργείου Υγείας που ενσωματώσατε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Επαναδιατυπώσατε την διάταξη λεγοντας ότι την αποδέχετε η ΠΕΟΟ (Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών). Επειδή η αποδοχή αυτή είναι πλασματική αφού τους δηλώσατε ρητά και κατηγορηματικά ότι πρέπει να προσαρμόσετε στο εθνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία. Όμως αυτό που είπαμε εμείς είναι ότι δεν διαπραγματευτήκατε σωστά ούτως ώστε να προασπίσετε τα επαγγελματικά δικαιώματα των Οπτικών-Οπτομετρών αλλά και των σπουδαστών των ΤΕΙ της Αθήνας, Οπτικών- Οπτομετρών. Κατόπιν αυτού παραμένουμε στην αρχική μας τοποθέτηση και δεν ψηφίζουμε την τροπολογία.

Ευχαριστώ.