Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/05/2008

Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου στον ALPHA RADIO (Μπ. Παπαπαναγιώτου)

Για πολιτικές εξελίξεις- Πώληση του ΟΤΕ

-    Τι σας ενοχλεί περισσότερο κ. Κωνσταντόπουλε;…

Ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη, δεν υπάρχει δυνατότητα για να αντιμετωπιστεί ούτε το αυτονόητο, ότι πρέπει να κάνεις αγώνα για το αυτονόητο. Δέστε τι συμβαίνει γύρω μας. Ψάχνουμε για το ορυκτέλαιο, ψάχνουμε για το ντόπινγκ, ψάχνουμε για τις μίζες, ψάχνουμε για την αισχροκέρδεια. Ψάχνουμε για τα νερά, ψάχνουμε για τα δάση. Αυτονόητα πράγματα, που θα έπρεπε να είναι αντικείμενο καθημερινής πολιτικής προσπάθειας και δημιουργίας, έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Είναι μια ανυπεράσπιστη κοινωνία, ένα θεσμικό σύστημα τρύπιο, αναποτελεσματικό και αναξιόπιστο κι ένα πολιτικό σύστημα το οποίο γυρίζει γύρω-γύρω από τον εαυτό του, κυνηγάει την ουρά του, παλεύει με τον ίσκιο του και ασχολείται με το ποιος θα πει την εντυπωσιακότερη ατάκα σε βάρος του άλλου.

-    Προχθές κάνατε μια δήλωση για το θέμα του ΟΤΕ, η οποία θεωρήθηκε και ερμηνεύτηκε και ως μια έμμεση κριτική προς την επίσημη θέση που έχει πάρει ο ΣΥΝ και ο κ. Τσίπρας, που, όπως έχουν πει, επαναδιεκδικούν το 51% του Οργανισμού. Και σας ρωτώ, εσείς αφήσατε να εννοηθεί ότι αυτό δεν γίνεται…

Η θέση είναι σαφής. Η πώληση του ΟΤΕ είναι έγκλημα σε βάρος της εθνικής οικονομίας αλλά και σε βάρος της κοινωνικής συνοχής. Γιατί αυτά τα συλλογικά αγαθά δεν είναι λογιστικά μόνο μεγέθη, ούτε χρηματιστηριακές αξίες. Είναι συνδεδεμένα και με την κοινωνική συνοχή και με την ανάπτυξη και με την καθημερινότητα της ζωής μας. Άρα λοιπόν δεν πρέπει να πωληθεί.

Και, εάν πωληθεί, πρέπει να πούμε κατηγορηματικά στην ελληνική κοινωνία ότι θα χαθεί οριστικά, κατά τη δική μου άποψη. Θα χαθεί οριστικά ένα συλλογικό αγαθό πάρα πολύ χρήσιμο για την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής στο μέλλον και πάρα πολύ σπουδαίο, γιατί ενσωματώνει δαπάνες και θυσίες του ελληνικού λαού που έχουν γίνει στο παρελθόν.

Να ξέρει λοιπόν η κυβέρνηση ότι πουλάει οριστικά. Και να ξέρει και ο κόσμος, ώστε να μην αποπροσανατολίζεται, ότι το ελληνικό δημόσιο πουλάει στο γερμανικό δημόσιο. Και το γερμανικό δημόσιο αγοράζει, όχι για να ξαναπουλήσει, αλλά για να αξιοποιήσει τον ΟΤΕ στα πλαίσια του γερμανικού επιχειρησιακού σχεδίου για τις τηλεπικοινωνίες και τις σύγχρονες τεχνολογίες στο μέλλον.

Άρα, λοιπόν, το να λέμε στον κόσμο, αν πουλήσει η κυβέρνηση, εμείς θα το ξαναγοράσουμε, πιστεύω ότι δεν είναι το σωστό. Δεν μπορούμε να το ξαναγοράσουμε. Εξαρτάται αν θέλει να πουλήσει αυτός που αγοράζει. Πρόκειται περί χρηματιστηριακής διαδικασίας. Και πρέπει στη συνέχεια να το αγοράσουμε με την υπεραξία που θα έχει αποκτήσει στα χέρια της γερμανικής οικονομίας, η οποία και θα το αξιοποιήσει.

-    Προεξοφλείτε ότι θα δώσει προστιθέμενη αξία η  Deutsche Telekom  στην μετοχή του ΟΤΕ;..

Δεν αγοράζουν οι Γερμανοί ούτε έναν προβληματικό οργανισμό, ούτε αγοράζουν για να τον κάνουν προβληματικό. Είναι σαφές.

 Άρα, λοιπόν, χωρίς να ασχολούμαστε με σενάρια, τι θα γίνει στο μέλλον. Είναι σαν να ακρωτηριάζουμε την εθνική οικονομία. Τις κόβουμε ένα κομμάτι και το πουλάμε, το δίνουμε στους άλλους.

Επομένως, πιστεύω, ότι είναι πιο υπεύθυνο και πιο συνεπές και πιο χρήσιμο για τον κόσμο να πούμε, η πώληση του ΟΤΕ είναι έγκλημα, δεν πρέπει να πουληθεί, αν πουληθεί, θα χάσουμε τον ΟΤΕ οριστικά. Και όχι να πούμε, η πώληση του ΟΤΕ είναι έγκλημα, δεν πρέπει να πουληθεί, αλλά, εάν πουληθεί, έχετε υπόψη σας ότι εμείς θα το ξαναγοράσουμε. Είναι και αυστηρότερη πίεση στην κυβέρνηση. Είναι θέμα ουσίας του πώς κανείς αντιλαμβάνεται αυτές τις δραστηριότητες πια στον οικονομικό τομέα, έτσι όπως έχει αναπτυχθεί.

Δεν υπάρχει το πρόσχημα ότι αυτά γίνονται στα πλαίσια της απελευθερωμένης αγοράς, στα πλαίσια της Ε.Ε. Το ελληνικό δημόσιο εκχωρεί στο γερμανικό δημόσιο, το οποίο θέλει ακριβώς να προετοιμαστεί καταλλήλως διότι οι νέες τεχνολογίες και τα ευρυζωνικά προγράμματα που έρχονται, θα κάνουν τον τομέα των τηλεπικοινωνιών πρώτιστη αιχμή ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Μαζί με τα ενεργειακά, τα ψηφιακά, ευρυζωνικά, ηλεκτρονικά είναι σε πρώτη στρατηγική προτεραιότητα. Εμείς θα χάσουμε ένα εργαλείο.

To Γραφείο Τύπου