Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/05/2008

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη για τη σημαντική κάμψη των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από τρίμηνο σε τρίμηνο

ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΡΥΘΜΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ

ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΦΕΣΙΑΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Πειραιά, σχολιάζοντας τη σημαντική κάμψη των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας από τρίμηνο σε τρίμηνο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ομολογία του κ. Γ. Αλογοσκούφη για ανάπτυξη, με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΣΥΕ, κατά 3,6 % το αʼ τρίμηνο του 2008, επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει από τρίμηνο σε τρίμηνο σε έντονη καθοδική πορεία.

Γίνεται ορατός ο κίνδυνος η ανάπτυξη εντός του 2008 να πέσει και κάτω του 3 % και να ακολουθήσουν υφεσιακές τάσεις τα επόμενα χρόνια.

Η νέα αυτή οδυνηρή πραγματικότητα , η οποία συνοδεύεται από τη συνεχή υποβάθμιση της αποδοτικότητας της οικονομίας (νέα απώλεια 6 θέσεων κατά ΙΜD), δείχνει την αποτυχία των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών πολιτικών και συντρίβει τους μύθους για δήθεν ισχυρή οικονομία, οι οποίοι καλλιεργήθηκαν στο όνομα των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων από τη δεκαετία του 90

Ακόμα χειρότερα, η σημαντική κάμψη των ρυθμών ανάπτυξης, μαζί με την άνοδο του επίσημου πληθωρισμού και πολύ περισσότερο της ακρίβειας, αφήνει στον «αέρα» την προβληματική, έτσι κι αλλιώς, εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2008, ενώ προκαλεί εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα.

Αυτή την ώρα, απαιτούνται άμεσα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και κυρίως για τη χαλιναγώγηση της ακρίβειας και τη στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων. Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτών των έκτακτων μέτρων, αποκτά κρίσιμη σημασία η ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ο αυστηρός έλεγχος των τιμών, η στήριξη των δανειοληπτών με τον έλεγχο των επιτοκίων και η άμεση χορήγηση διορθωτικού ποσού πάνω από τις Συλλογικές Συμβάσεις, κυρίως στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους».

To Γραφείο Τύπου