Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/01/2006

Δήλωση του Ν. Βούτση, μέλους της ΠΓ και υπεύθυνου Τύπου του ΣΥΝ για την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και νέου Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

«Η ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και νέου Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δίνει το μήνυμα μιας σοβαρής αποστασιοποίησης, ως ρητορεία εν κενώ, από τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, από τις ευθύνες που τα αναπαράγουν και τις βαριές συνέπειες με τις οποίες κληροδοτούν την ανθρωπότητα.

Αποσιωπάται η άμεση ανάγκη για να πάψει η κατοχή και να αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Δεν αναδεικνύεται η δραματική συρρίκνωση του παγκόσμιου νομικού πολιτισμού, η συνεχής υπονόμευση, με την επίκληση της τρομοκρατίας, των πιο θεμελιωδών ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, η διαμόρφωση διεθνούς παρακράτους με διακλαδώσεις και μυστικές συμφωνίες.

Υποβαθμίζεται σημαντικά η ανάγκη άμεσης επίλυσης του Παλαιστινιακού, που αποτελεί κλειδί για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, με την άσκηση διεθνών πολιτικών και πιέσεων, με στόχο την εγκαθίδρυση της ειρήνης και με προϋπόθεση την απερίφραστη καταδίκη της επεκτατικής πολιτικής των κυρίαρχων κύκλων του Ισραήλ.

Εμφανής είναι η αποστασιοποίηση από την ουσία του φαινομένου και των συνεπειών της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, υπό την αιγίδα της πολιτικής των ΗΠΑ. Οι οικονομικές ανισότητες, η περιβαλλοντική επιβάρυνση, η συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, οι τεράστιες περιφερειακές ανισότητες, και η ασυδοσία της κυριαρχίας των αγορών, όπως και η χρήση των μεγάλων τεχνολογικών επιτευγμάτων, εμφανίζονται ως ουδέτερα στοιχεία μιας πιθανής διαφορετικής διαχείρισης και όχι ως πεδία σκληρών κοινωνικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων, με κεντρικό διακύβευμα την ίδια την ειρήνη στον πλανήτη μας.

Ακόμα και οι εκτενείς αναφορές σε θέματα της κοινωνίας των πολιτών, στην απόσταση από την πολιτική και την κρίση των δημοκρατικών θεσμών, μπορούν να θεωρηθούν μόνο ως στοιχεία μιας σχετικής έκθεσης ιδεών. Ακριβώς γιατί λείπει η σύνδεση αυτών των ζητημάτων με τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες των νεοφιλελεύθερων συναινετικών πολιτικών που ασκούνται από τις κυρίαρχες ελίτ στις ανεπτυγμένες χώρες.»

To Γραφείο Τύπου