Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/05/2008

Στο Ευρωκοινοβούλιο η διακοπή των εκπομπών και η απόλυση του Στ. Kούλογλου από την ΕΡΤ

Με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Πέτεριγκ, οι Ευρωβουλευτές  του ΠAΣOK Mαριλένα Kοππά, Σταύρος Λαμπρινίδης, Kώστας Mποτόπουλος και Άννυ Ποδηματά και του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, γνωστοποιούν την ανησυχία τους σχετικά με το ζήτημα της απόλυσης του δημοσιογράφου κ. Στ. Kούλογλου από την ΕΡΤ.

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται επίσης στην Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και στις Επιτρόπους κ. Ρέντιγκ και Bάλστρομ, εφιστούν την προσοχή στο γεγονός της μονομερούς διακοπής της συνεργασίας του δημοσιογράφου με την κρατική Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, και στους λόγους που οδήγησαν σε αυτή και διατυπώνουν την ανησυχία τους για το πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης και τον πλουραλισμό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και στο κατοχυρωμένο δικαίωμα πληροφόρησης των πολιτών.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

"Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Αγαπητέ συνάδελφε,

Με ιδιαίτερη θλίψη και ανησυχία έχουμε την υποχρέωση να θέσουμε υπό την προσοχή σας το θέμα της πρόσφατης αιφνίδιας διακοπής συμβολαίου μεταξύ της, κρατικής ιδιοκτησίας και χρηματοδοτούμενης με δημόσια κεφάλαια, Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ) και του διεθνώς αναγνωρισμένου δημοσιογράφου, κ. Στέλιου Κούλογλου, σχετικά με τις δύο εκπομπές ντοκιμαντέρ «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» και «Θεματική Βραδιά».

Σε στιγμές που η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κοινοβούλιο μας ιδιαίτερα προωθούν ακούραστα τις ελευθερίες της έκφρασης και της πληροφορίας, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό να γινόμαστε μάρτυρες μίας κατάφωρης παραβίασης αυτών ακριβώς των θεμελιωδών δικαιωμάτων-όπως διακηρύσσονται στο άρθρο 11 της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η διοίκηση της ΕΡΤ επέλεξε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του κ. Κούλογλου για την επόμενη τηλεοπτική χρονιά, μετά την απαίτησή της εκείνος να ακυρώσει την προβολή μίας ήδη προγραμματισμένης εκπομπής με θέμα τα προβλήματα των νέων που εργάζονται ή αναζητούν δουλειά στην Ελλάδα- «η γενιά των 700 ευρώ» όπως έχει ευρέως γνωστή- που προφανώς η διοίκηση αισθάνθηκε ότι δεν υπηρετεί τις κρατικές επιδιώξεις.

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, υπό κρατική ιδιοκτησία, δεν έδωσε επαρκή αιτιολόγηση για την αυθαίρετη διακοπή της συνεργασίας της με τον κ. Κούλογλου. Μάλιστα, οι δηλώσεις του Προέδρου της ΕΡΤ-διορισμένου από την Ελληνική κυβέρνηση- που ακολούθησαν τη λύση της συνεργασίας ότι «δεν μου αρέσουν οι εκπομπές του», αποτελούν μια ελάχιστα μεταμφιεσμένη έκφραση κρατικής λογοκρισίας, η οποία ακολούθησε το ατυχές παράδειγμα άλλων κρατών, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διαρκώς αψηφούν τα δικαιώματα της έκφρασης και της πληροφορίας.

Ο κ. Κούλογλου είναι ένας δημοσιογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ με διεθνή αναγνώριση και φήμη για την απόλυτη ακεραιότητά και ανεξαρτησία του. η δουλειά του έχει αναγνωριστεί, μεταξύ άλλων, δύο φορές με το βραβείο Euro-Comenius. Επιπλέον, έχει λάβει τέσσερις φορές το Βραβείο Καλύτερης Ενημερωτικής Εκπομπής και για δύο συνεχόμενες χρονιές έχει ανακηρυχθεί Δημοσιογράφος της Χρονιάς από της ελληνικές Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις. Αλλά ακόμα και αν κανένα από τα παραπάνω δεν περιλαμβανόταν στα διαπιστευτήριά του, η απόλυση οποιουδήποτε δημοσιογράφου από έναν κρατικής ιδιοκτησίας οργανισμό ΜΜΕ για προφανείς πολιτικούς λόγους πρέπει να καταδικαστεί κατηγορηματικά.

Εκφράζουμε, για μια ακόμα φορά, κε Πρόεδρε, την βαθειά μας ανησυχία και ζητούμε από την Επιτροπή Πολιτισμού και Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την δική σας προτροπή, να εξετάσει τρόπους προώθησης και εξασφάλισης του σεβασμού της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού των ΜΜΕ στην ΕΕ και, ιδιαίτερα, σε κρατικούς οργανισμούς ΜΜΕ."

To Γραφείο Τύπου