Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/05/2008

Σχετικά με την έγκριση από τη Διυπουργική επιτροπή της εκποίησης του ΟΤΕ στην Ντόιτσε Τέλεκομ, και τα όσα παρουσίασαν στη συνέντευξή τους οι Υπουργοί κύριοι Αλογοσκούφης και Χατζηδάκης ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, έκανε την εξής δήλωση:

«Το ξεπούλημα του ΟΤΕ από την κυβέρνηση στη γερμανική Ντόιτσε Τέλεκομ, παρά την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, είναι σαν να μπαίνει γενικό πωλητήριο στο μέλλον της χώρας μας. Αποτελεί ένα μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό έγκλημα με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη, για τους πολίτες, για τους εργαζόμενους και την εθνική άμυνα.

Από τη συμφωνία που εγκρίθηκε σήμερα από τη διυπουργική επιτροπή προκύπτει:

1.    Οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι είναι η MIG του Βγενόπουλου, η οποία με μια απλή αγοραπωλησία μετοχών παίρνει 2,5 δις ευρώ και η Ντόιτσε Τέλεκομ, που έναντι πινακίου φακής (442 εκατομύρια Ευρώ) αποκτά από το δημόσιο τον έλεγχο ολόκληρου του Ομίλου του ΟΤΕ, που αξίζει δεκάδες δις ευρώ. Συγκεκριμένα, αποκτά τον έλεγχο στον ΟΤΕ, στις 15 θυγατρικές του, στην COSMOTE, στις επενδύσεις του στα Βαλκάνια και στα πάνω από 2.300 υψηλής προστιθέμενης αξίας ακίνητά του.

2.    Η δήθεν «συνδιοίκηση» του ΟΤΕ από το ελληνικό δημόσιο και από την Ντόιτσε Τέλεκομ είναι παραμύθι που δεν το πιστεύουν ούτε τα νήπια, αφού η Γερμανική Εταιρεία έχοντας τον Διευθύνοντα Σύμβουλο έχει και το μάνατζμεντ της επιχείρησης κατά παράβαση ακόμα και του ίδιου του προεκλογικού προγράμματος της Ν.Δ.

3.    Τα βέτο που δήθεν διατηρεί το ελληνικό δημόσιο για κρίσιμες αποφάσεις της διοίκησης του ΟΤΕ είναι αέρας κοπανιστός, αφού η Ευρωπαϊκή Κοινοτική Νομοθεσία και νομολογία δεν αποδέχεται σε περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων τη λεγόμενη «χρυσή μετοχή» του δημοσίου, που θα μπορούσε να έχει δικαιώματα Βέτο.

4.    Ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω εκποίηση μετοχών του δημοσίου στον ΟΤΕ στην Ντόιτσε Τέλεκομ, έτσι ώστε στο δημόσιο να μείνει μόλις με 5% των μετοχών του ΟΤΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε συντονισμό δράσης όλους τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς φορείς τους για την ακύρωση του ξεπουλήματος του ΟΤΕ. Για την επανάκτηση του δημοσίου ελέγχου του και για ένα νέο τρόπο λειτουργίας του με βάση αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόγραμμα, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, χωρίς πελατειακές σχέσεις και εξαρτήσεις από ιδιωτικά συμφέροντα».

To Γραφείο Τύπου