Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/05/2008

Πέμπτη 15 Μαΐου 2008 - Παγκόσμια Ημέρα Αντιρρησιών Συνείδησης

Εναλλακτική Κοινωνική Θητεία. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ!

Σήμερα Πέμπτη 15 Μαίου 2008 Παγκόσμια Ημέρα Αντίρρησης Συνείδησης και ενώ, όπως φαίνεται, το δικαίωμα στην εναλλακτική κοινωνική θητεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη πραγματικότητα στην πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης, η χώρα μας αποτελεί θλιβερή εξαίρεση. Μία εξαίρεση που τείνει να γίνει ακόμα πιο θλιβερή μετά από την ανακοίνωση των προθέσεων της κυβέρνησης να εξετάσει το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης των νέων στα 18, προσεγγίζοντας μοντέλα ιδιότυπων στρατιωτικοποιημένων κοινωνιών όπως αυτά του Ισραήλ και της Κύπρου.

Και όλα αυτά ενώ ουσιαστικά η εναλλακτική κοινωνική θητεία αντιμετωπίζεται από τον στρατό και την πολιτεία σαν μια διαδικασία τιμωρίας, αγγίζοντας πολλές φορές τα όρια της προσωπικής διαπόμπευσης των υπηρετούντων. Πως αλλιώς να κρίνουμε την επιτροπή ελεγχου συνείδησης που έχει θεσμοθετήθεί για να «κρίνει» κάθε αιτούντα εναλλακτική κοινωνική θητεία. Πώς αλλιώς μπορούμε να κρίνουμε τις διώξεις που συνεχίζονται ακόμα και σήμερα εναντίον των αντιρρησιών συνείδησης. Πως αλλιώς να κρινουμε την παντελή έλλειψη ενημέρωσης για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης και το διπλάσιο της θητείας σε σχέση με την στρατιωτική θητεία.

Ο Συνασπισμός θα συνεχίσει να διεκδικεί  ισόποση εναλλακτική κοινωνική θητεία με την στρατιωτική. Απαιτεί να σταματησουν τώρα οι διώξεις εναντίων των αντιρρησιών συνείδησης και των αρνητών στράτευσης. Απαιτεί να καταργηθούν απαραδεκτοι θεσμοί, όπως αυτός του ελεγχου συνείδησης καθώς και ο θεσμός της εναλλακτικής κοινωνικής θητείας να γίνεται υπό την εποπτεία του κράτους και όχι του στρατού.

Ο Συνασπισμός θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ένα κόσμο ειρηνικό μακρια από πολέμους και αντιτρομοκρατικές υστερίες, για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

To Γραφείο Τύπου