Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/05/2008

Θα αποδοθεί ο χώρος του Σκοπευτηρίου στη μνήμη και το λαό της Καισαριανής;

Ερώτηση Γρ.Ψαριανού προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Εσωτερικών

Το 1984 ο χώρος του Σκοπευτηρίου στην Καισαριανή κηρύχθηκε ιστορικός - μνημειακός από το υπουργείο πολιτισμού, γεγονός που απαγόρευε κάθε παρέμβαση στο χώρο, που θα αντιστρατευόταν το χαρακτήρα αυτό. Έτσι διαμορφώθηκε από το Δήμο Καισαριανής σε πάρκο αναψυχής και πολιτισμού, όπου λειτουργούν και κοινωνικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, τον Ιούνιο του 2005 εγκαινιάστηκε, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και των υπουργών Εσωτερικών και Παιδείας, το μνημείο των εκτελεσθέντων πατριωτών - αγωνιστών. Κατά την τελετή αναγγέλθηκε η πρόθεση να λειτουργήσει στο χώρο Πανελλήνιο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Την προηγούμενη εβδομάδα συνεργεία του δήμου Καισαριανής ξεκίνησαν εργασίες καθαρισμού, προκειμένου να αρχίσει η ανακαίνιση του Νεοκλασικού, στο οποίο πρόκειται να στεγαστεί το μουσείο. Βρέθηκαν όμως αντιμέτωποι, για άλλη μία φορά, με την Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία η οποία βρίσκεται σε αντιδικία με το δήμο και κατέχει και εκμεταλλεύεται παράνομα το χώρο. Μάλιστα, η τελευταία κάλεσε την αστυνομία με αποτέλεσμα να συλληφθούν προσωρινά ο δήμαρχος, ο πρώην δήμαρχος και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός της ανάμιξης της Σκοπευτικής Εταιρείας, με δεδομένο ότι το νεοκλασικό ανήκει στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων ο οποίος έχει συναινέσει στη σχετική αξιοποίησή του.

Ερωτώνται οι  αρμόδιοι Υπουργοί,

1)    Με ποιο τρόπο σκοπεύουν να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος, ώστε να υλοποιηθεί η δημιουργία του Μουσείου Εθνικής αντίστασης, σε ένα χώρο που αποτελεί σύμβολο των αγώνων για την ελευθερία, την ειρήνη και την κοινωνική πρόοδο;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός